I ett rättssamhälle måste alla ta sitt ansvar för skadegörande handlingar. Myndigheter bär ett skadeståndsansvar för felaktig myndighetsutövning; ett ansvar som för övrigt avses att utvidgas. På företagarsidan är det också rimligt att man tar ett ökat ansvar för sin produktion oavsett om det handlar om varor eller tjänster.
Sverige har länge saknat en reglering av produktansvaret för skadebringande produkter. Genom den nu aktuella propositionen rättas en stor brist till i svensk skadeståndslagstiftning.
Det nu föreliggande förslaget till produktansvarslag bygger på ett EG-direktiv från 1985. Inför ett svenskt EG- medlemskap är det värdefullt att den svenska produktansvarsregleringen redan nu EG-harmoniseras med tanke på hur central denna fråga är för det fria varuutbytet.
Jag delar i huvudsak propositionens förslag men på vissa punkter har jag avvikande uppfattning.
Lagens rubrik
Produktansvar är som framgår av specialmotiveringen den genomgående termen för det skadeståndsrättsliga ansvaret för bristfälliga produkter. Trots det valde man att ge lagen rubriken produktskadelag efter mönster från viss nyare lagstiftning.
I likhet med flera remissinstanser anser jag att den valda rubriken är missvisande. Rubriken produktskadelag leder tankarna till annat än det lagen reglerar, dvs vad som händer om en produkt har bristfälliga egenskaper. Jag kan inte heller se varför man skall gå ifrån den inarbetade benämningen för skadeståndsansvar för bristfälliga produkter -- produktansvar -- särskilt som rubriken produktansvar ger en bättre beskrivning av vad lagen handlar om. Därmed uppnås även överensstämmelse med bl.a. dansk, tysk och österrikisk terminologi. Jag föreslår således att lagen ges rubriken Produktansvarslag.
Tillämpningsområde
Det i förslaget angivna tillämpningsområdet kan tills vidare godtagas. Produktansvarslagen bör dock utvidgas till att omfatta hela den offentliga sektorns verksamhet, dvs. även för produkter som inte enbart är satta i omlopp i en näringsverksamhet.
Vad gäller produktansvar för elskador får regleringen avvakta pågående utredning.
Utvecklingsskador
Den kanske svåraste frågan i detta lagstiftningsarbete har varit om produktansvarslagen skall stadga ett absolut ansvar för utvecklingsskador. Propositionen har en sådan lösning med argumentet att det strikta ansvaret skall gälla vid alla typer av skador. Många remissinstanser, särskilt de som representerar näringslivet, har emellertid varit mycket kritiska eftersom de menar att utvecklingsskador inte går att överblicka till skillnad från andra typer av skador.
Min uppfattning är att man bör välja den ansvarsmodell som är EG-direktivets huvudregel (artikel 7e). Enligt denna regel skall en producent kunna undgå ansvar om han kan bevisa att det på grundval av det vetenskapliga och tekniska vetandet vid den tidpunkt då han satte produkten i omlopp inte var möjligt att upptäcka defekten (exculpation). Enligt denna regel går alltså producenten fri från ansvar endast om han kan bevisa att det är fråga om en utvecklingsskada. Eftersom det är svårt att bevisa att man känt till hela det tekniska och vetenskapliga vetandet vid en viss tidpunkt, kan en näringsidkare inte lättvindigt komma ifrån ansvar även om formell möjlighet föreligger enligt lagen.
I propositionen medges att det inte har någon egentlig praktisk betydelse för konsumentens rätt om man utformar regeln enligt EG-direktivets huvudregel eller om man väljer propositionens linje.
Jag menar därför att produktansvarslagen på denna punkt bör bygga på EG:s huvudregel. Konsumenternas skydd lär inte bli märkbart svagare samtidigt som man slipper en regel som kan få diskriminerande effekt mot svenskt näringsliv.
Självrisk
Propositionen föreslår att när ersättning för sakskada bestäms skall en självrisk på 3 500 kronor dras av. Regeln baserar sig på EG-direktivet.
Som påpekas i propositionen bygger svensk skadeståndsrätt i princip på att den skadelidande skall ha full ersättning när skadeståndsskyldighet föreligger. Därvid blir självrisk ett främmande element för svensk rätt. Detta rättsläge torde dock inte föreligga vid strikt skadeståndsansvar. Därför har det vid EES- förhandlingarna gjorts klart att en svensk produktansvarslag utan en regel om självrisk för sakskada inte är förenlig med EG-direktivet. Mot denna bakgrund accepterar jag propositionens förslag i denna del.
Ansvarskretsen
Huvudansvarig för produktskador är tillverkaren och i förekommande fall importören och den som marknadsfört produkten i eget namn. I de fall dessa är på obestånd eller inte kan anträffas blir den skadelidandes rätt till skadestånd utan värde. För att stärka den skadelidandes rättsliga ställning bör -- i linje med konsumentköplagen -- övervägas ett subsidiärt skadeståndsansvar för säljare och då även i tidigare säljled.
Enligt EG-direktivet undantas importörens ansvar när import sker mellan EG-länder men inte från EFTA- länderna. Härigenom snedvrides konkurrensen till nackdel för bl.a. Sverige. För att uppnå konkurrens på lika villkor måste importörsansvaret elimineras vid import mellan samtliga EES-länder. Denna fråga ingår som ett led i de nu pågående EES-förhandlingarna. Jag vill understryka betydelsen av att denna fråga löses på ett för EFTA- länderna tillfredsställande sätt.
Medvållande
EG-direktivet föreskriver att skadestånd vid personskada skall kunna jämkas om den skadelidande själv genom vårdslöshet medverkat till skadan. Enligt svensk skadeståndslag 6 kap. 1 § 1 st. får jämkning vid personskada endast ske om det föreligger grov vårdslöshet eller uppsåt. Vid en jämförelse torde inställningen inom EG vara rimligare än den svenska ståndpunkten. Detta överensstämmer även med Europarådskonventionen samt norsk och finsk lagstiftning. Därför bör det i produktansvarslagen införas en jämkningsregel utformad enligt EG-direktivet.
Preskription
Tidigare förslag om 25-årig preskriptionstid har numera ändrats till 10 år och det får anses vara en riktigare ståndpunkt vid strikt skadeståndsansvar. Däremot borde kanske preskriptionstiden förlängas i de fall då vårdslöshet ligger företaget till last. I avvaktan på erfarenheter av den nya lagens tillämpning bör dock inte något sådant beslut fattas nu.
Lagkonkurrens
Företagens ansvar och konsumentens skydd regleras i en mängd olika lagar. För den enskilde kan därför regelsystemet och vilka rättigheter som kan åberopas vara svårt att överblicka.
För tydlighetens skull vore det därför önskvärt om det i produktansvarslagen utryckligen anges att skadeståndslagen alltid kan tillämpas.
Kompletterande lagstiftning
EGs lagstiftningsarbete inom området produktsäkerhet och produktansvar är av största intresse för Sverige. Bl.a. pågår arbete med utformande av en produktansvarslag för defekta tjänster. I takt med att nya EG-direktiv tillkommer är det angeläget att dessa snarast resulterar i svensk lagstiftning.
Konsumentlagstiftningen behöver ändras för att förbättra skadelidandes rättsställning genom att motverka nackdelarna med produktansvarslagens självriskavdrag. Det produktansvar som föreligger enligt Konsumentköplagens 31 § urholkas inte av något självriskavdrag men ansvaret är begränsat till egendom som tillhör köparen eller någon medlem i hans hushåll och som är avsedd huvudsakligen för enskilt ändamål. Den ''skyddade'' kretsen bör utvidgas till att omfatta all egendom som finns i hushållet och för vilken någon hushållsmedlem har ansvaret, alltså exempelvis även lånad egendom. Motsvarande ändring bör göras i Konsumenttjänstlagens 31 §. Den lagtekniska lösningen bör bli föremål för närmare överväganden av den nya regeringen.
Skadeståndslagens jämkningsregel vid medvållande måste ändras i konsekvens med vad ovan anförts om produktansvarslagens motsvarande regel.
Ikraftträdande
På sätt som påpekas i propositionen är det viktigt med en viss övergångstid så att de som kan ådra sig ansvar enligt lagen skall kunna beakta de nya reglerna i sin verksamhet. Vidare behöver importörer försäkra sig om en möjlighet att kräva ersättning av den utländske tillverkaren eller säljaren. Gällande produktansvarsförsäkringar behöver ses över.
Mot bakgrund av dessa omständigheter föreslår propositionen att lagen skall träda i kraft 1 juli 1992. Jag anser att detta är en alltför kort övergångstid. Övergångstiden blir ju i realiteten endast ett halvår om man utgår från att riksdagen kommer att behandla propositionen mot slutet av hösten. Jag föreslår därför att lagen skall träda i kraft den 1 januari 1993.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om att lagens rubrik skall vara produktansvarslag,
2. att riksdagen beslutar om undantag från produktansvar vid vissa utvecklingsskador i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvidgning av produktansvar till säljare och tidigare säljled,
4. att riksdagen beslutar om införande av en särskild jämkningsregel vid medvållande i enlighet med vad i motionen anförts,
5. att riksdagen beslutar om införande av en uttrycklig hänvisning till skadeståndslagen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvidgning av produktansvarslagen till offentliga sektorn,
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i konsumentköplagen för utvidgning av produktansvaret,
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i konsumenttjänstlagen för utvidgning av produktansvaret,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i skadeståndslagen beträffande jämkning vid medvållande,
10. att riksdagen beslutar att lagen skall träda i kraft den 1 januari 1993.
Stockholm den 7 oktober 1991 Bengt Harding Olson (fp)