I prop 1991/92 nr 83 föreslås nya regler för konsumentkrediter. Avsikten med dessa är bl.a. att åstadkomma överensstämmelse med gällande regler inom EG.
I vissa avseenden åstadkommes emellertid inte den åsyftade överensstämmelsen. Det gäller bl.a. reglerna om en 20 % minsta kontantinsats vid kreditköp (14 § i föreslagen lag). Denna regel återfinns inte i EG-direktiven. Den gäller heller inte för kontokortskrediter och utgör därför i båda hänseenden ett konkurrenshinder. Man kan samtidigt konstatera att avbetalningshandeln endast svarar för en ringa del av den totala kreditvolymen i landet.
Risken för impulsköp av kapitalvaror på kredit bedöms enligt vår mening inte vara så stor att en obligatorisk kontantinsats behöver krävas. Många gånger ligger det däremot i säljarens intresse att ta ut en kontantinsats med hänsyn till varornas beskaffenhet samt till företagets och köparens särskilda förutsättningar. Detta bör kunna bedömas från fall till fall utan någon tvingande regel.
Mot kravet på kontantinsats har -- till skillnad från vad som sägs i propositionens allmänna motivering -- flera remissinstanser, bl.a. industri- och grossistförbunden, riktat anmärkningar.
Den föreslagna lagregeln bör utgå.
I 22 § har intagits en ny bestämmelse som ej återfinns i EG-direktiven. Den stadgar, att kreditgivaren, för att få betalt i förtid vid betalningsdröjsmål, skall säga upp avtalet i rekommenderat brev, varefter konsumenten har fyra veckor på sig att betala från brevets datum.
Fortfarande gäller, att fordran skall vara förfallen med 5% av kreditfordringen, om dröjsmålet avser minst två poster. Uppsägning kan normalt inte ske förrän ca 10 dagar efter det att amortering nr 2 förfallit till betalning. Därefter skall konsumenten ha ytterligare fyra veckor i betalningsanstånd, innan laga åtgärder får inledas för erhållande av hela beloppet. Vid den tidpunkten har således minst tre månadsamorteringar förfallit till betalning och i många fall torde fyra amorteringar ha förfallit, innan konsumenten erhållit delgivningshandlingar från myndigheten och inser situationens allvar.
Denna långa tidsutdräkt kan inte försvaras och försvårar för konsumenten att reda upp situationen för att sedermera kunna återgå till den ursprungliga betalningsplanen. Han riskerar vidare att fordringsägaren inte avvaktar uppsägningstiden utan lagsöker honom för varje del, allteftersom de förfaller till betalning, ett för konsumenten mycket dyrt och obehagligt alternativ.
Genom att rätten att återtaga varan är knuten till uppsägning av avtalet, blir konsekvensen, att en konsument, som ej betalar sin kreditskuld ändock kan fortsätta att använda varan under icke obetydlig tid.
För fordringsägaren innebär förändringen med uppsägning, att hittillsvarande rutiner, som huvudsakligen skett via datamedia, nu måste handläggas manuellt. De tillkommande kostnaderna, personella samt portoavgifter, blir inte obetydliga och måste givetvis tas med i kalkylen och kommer till syvende och sist att drabba konsumenten.
Vi kan inte se att ändringen har något berättigande. Hittillsvarande rutin har fungerat väl och torde väl ha tillgodosett anspråken på rättssäkerhet.
Av förarbetena till 3 § synes framgå (s 105) att s.k. kontoköp skulle ingå i begreppet ''kreditköp''. Av förarbetena till 14 § (s 122) synes framgå, att s.k. kontoköp inte skall anses ingå i begreppet ''kreditköp''. Det är direkt otillfredsställande, om begreppsförvirring på detta sätt uppstår i en lag, som i första hand riktar sig till allmänhetens skydd. Frågan om s.k. kontoköp ingår i begreppet ''kreditköp'' och omfattas av lagen eller ej är av fundamental betydelse och bör framgå av lagtexten. I vart fall bör lagen vara entydig, så att ordet ''kreditköp'' har samma betydelse varje gång det återkommer i lagen.
Särskild betydelse har frågan om s.k. kontoköp skall anses utgöra kreditköp enligt lagen med avseende på kontantinsatsen. Om kontoköpen allmänt anses utgöra kreditköp men befrias från kontantinsats, vilket synes vara lagstiftarens mening, leder man därigenom konsumenten bort från det för denne förmånligare avbetalningsköpet till det sämre och privatekonomiskt riskabla alternativet kontoköp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att slopa kravet på obligatorisk kontantinsats,
2. att riksdagen beslutar att detaljreglering av betalning av skuld i förtid (22 §) skall utgå,
3. att riksdagen beslutar att utforma lagbestämmelsen så, att det klart framgår huruvida kontoköp ingår i begreppet ''kreditköp''.
Stockholm den 23 januari 1992 Margit Gennser (m) Stig Rindborg (m)