Propositionen berör bl.a. frågan om ett nytt huvudmannaskap för rundradionätet. Ett statligt aktiebolag med huvudmannaskap för rundradioverksamheten, Svensk Rundradio AB, föreslås bildas den 1 juli 1992.
Enligt propositionen skall Svensk Rundradio ABs huvuduppgift vara att bedriva utsändning och överföring av radio- och TV-program.
Bolaget skall vidare utveckla och marknadsföra andra tjänster som kan utföras med stöd av de resurser som har byggts upp för radio- och TV-verksamheten eller som på annat sätt är förenliga med verksamheten inom radio- och TV-verksamheten. Bolaget skall ta över den verksamhet som i dag utförs av sektion Rundradio inom Televerket Radio.
Den personal som finns hos Televerket Radio ingår i servicegrupper fördelade på ca 50 orter över hela landet. Endast den personal som finns inom sektion Rundradio vid Televerket Radio skall enligt propositionen anställas i det nya Svensk Rundradio AB.
Ett av de starkaste skälen till att en samlad teknikserviceorganisation har införts är de storskalefördelar som kan uppnås genom att samordna flera landsomfattande verksamheters behov. Förutsättningar finns därmed för att på många ställen i landet upprätthålla arbetsplatser med personal som effektivt kan utföra uppdrag med hög kvalitet.
Om Televerket Radios ansvar för teknikservice på rundradioanläggningar upphör innebär detta ett stort bortfall av servicearbete. Televerket Radio bedömer att man för sin del tvingas reducera antalet bemannade platser/orter från ca 50 till 20. Koncentration av de kvarvarande bemannade arbetsplatserna sker till tätorterna.
Ett begränsat antal av arbetsplatserna kommer att knytas till det nya bolaget. Detta leder till en sämre servicegrad i den verksamhet som tidigare Televerket Radios servicegrupper utfört.
Exempelvis kan nämnas att Mora servicegrupp inom sitt geografiska område i dag har allt ansvar för fjällradio, RL- länkar, radio-TV, rikspolisens åtaganden, flygplatser, SOSAB m.m.
I den krympta organisationen försvinner Mora som servicegrupp. Samma sak inträffar på 30 andra orter. Främst drabbar detta skogslänen och andra orter med likvärdig struktur.
Totalt berörs ca 600 anställda. Vissa av dem erbjuds anställning i det nya bolaget, men flera sägs upp.
Jag vill understryka vikten av att servicegrupperna knutna till de större TV-stationerna bibehålls med uppgift att handha såväl de arbetsuppgifter som det nya bolaget skall utföra som de tidigare televerkstjänsterna.
Utarmas teknikerfunktionerna uppstår problem för befolkningen att inom rimliga tider erhålla den service som i dag finns tillgänglig genom Televerket Radio. Långa resor från radiokontorsorterna ger långa driftavbrott.
Sambruk av personal måste här vara mest effektivt och rationellt för det nya Svensk Rundradio AB och det kvarvarande Televerket Radios ansvarsverksamhet.
Vad avser driftsäkerhet så beskrivs i propositionen att man förutsätter att programföretagen reglerar denna i kommande avtal med staten. Jag menar att dessa driftsäkerhetsavtal borde upprättas mellan staten och det nya bolaget Svensk Rundradio AB i motsats till kulturministerns förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sambruk av personal,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om driftssäkerhetsavtal.
Stockholm den 10 april 1992 Leo Persson (s)