Målet för turist- och rekreationspolitiken
Turismen är inte en bransch som direkt kan jämföras med andra näringar. För att turismen skall kunna utvecklas krävs engagemang och insatser inte bara från näringens sida utan också från många samhällsorgan. Turismen kan därför inte handläggas som en rent näringspolitisk fråga.
90-talets debatt om turism och rekreation kommer att handla om natur- och kulturfrågor och allas möjligheter till en rik fritid. Krav kommer att ställas på turistnäringen och -- framför allt -- på samhället.
Det är först när vi tar hänsyn till helheten som vi kan skapa en seriös turistpolitik.
Riksdagen har -- senast 1984 -- lagt fast målen för turistoch rekreationspolitiken. De viktigaste målen för samhällets politik är att utveckla turismen så att den ger största möjliga sysselsättning samt regional-, valuta- och välfärdspolitiska effekter.
Riksdagen har också varit enig om att arbetet med turistoch rekreationsfrågorna bör -- om det skall bli framgångsrikt -- utgå från såväl ekonomiska som sociala utgångspunkter.
Regeringen skriver i propositionen ''att de turistpolitiska målen som riksdagen tidigare beslutat om inte längre har någon aktualitet''.
Vi hävdar att målen fortfarande är i högsta grad aktuella. Men vi är samtidigt beredda att söka nya vägar och strategier för att nå dem.
Framförallt måste instrumenten bli skarpare genom att näringens, myndigheters och organisationers ansvar, roller och uppgifter preciseras och genom att man koncentrerar sig på vad var och en är mest kompetent att utföra. Statens uppgift blir i första hand att stödja och stimulera och vid behov samordna resurserna till för landet slagkraftiga insatser.
Ett nytt turistråd
Med hittillsvarande organisation har turistrådet inte tillräckligt effektivt fungerat som det samordnande och stimulerande organ som det var tänkt att vara för att samtliga fastställda mål skulle kunna uppnås. Detta har bl.a. påpekats av riksdagens revisorer.
Riksdagen beslutade därför den 19 december förra året att omstrukturera turistrådet. Riksdagen beslutade också att staten även fortsättningsvis skall stödja verksamheten.
Det är mycket anmärkningsvärt att regeringen endast efter några veckor föreslår att turistrådet skall avvecklas. Ännu mer anmärkningsvärt är att regeringen några dagar efter riksdagsbeslutet i ett regleringsbrev till turistrådet ger uppdraget att påbörja avvecklingen.
Sverige behöver ett nationellt turistråd i likhet med övriga länder i Europa.
Det nya turistrådets uppgifter skall koncentreras till marknadsföringsuppgifter med ett aktivt engagemang från turistnäringen och dess organisationer. Näringens ansvar bör öka väsentligt i förhållande till i dag -- både vad gäller verksamhetens inriktning och dess finansiering. Detta överensstämmer helt med s-regeringens tidigare utredningsdirektiv.
Förslaget att Svenska institutets presentation av Sverige utomlands även skall omfatta turistiska aspekter bedömer vi som intressant. Vi vill dock avvakta dels förslaget från den särskilda beredningen, dels förslaget till en omstrukturering av turistrådet innan vi tar ställning.
Oavsett organisationsformen för ett nytt turistråd vill vi poängtera att staten -- utöver ett ekonomiskt engagemang -- skall ha ett ansvar inom organisationen. Vid en eventuell aktiebolagsbildning skall staten vara delägare.
Ett statligt engagemang är också nödvändigt för att det nya turistrådet skall få den status som krävs för att kunna agera i internationella sammanhang.
Regeringens förslag att endast ge statligt stöd ytterligare ett år är orealistiskt. Förhandlingar får avgöra i vilken takt näringen kan öka sin medfinansiering.
Vi föreslår att regeringen återkommer med ett nytt förslag som har sin utgångspunkt i riksdagens beslut från december.
I den allmänna reserv för tillkommande utgiftsbehov som är inlagd i vårt budgetalternativ har vi avsatt medel till ett omstrukturerat turistråd.
En ny delegation för samordning och utveckling av turist- och rekreationspolitiken
Samordningsfunktionen
Turismen är inte en funktionellt sammanhållen sektor på samma sätt som t.ex. sjukvård och skola. Verksamheten är tvärsektoriell och omfattar många olika funktioner. Framgång eller misslyckande beror ofta på om en smidig samverkan mellan berörda parter kan uppnås eller ej.
För att turismen skall kunna utvecklas krävs engagemang och insatser inte bara från näringens sida utan också från många samhällsorgan. Det kan gälla vägmyndigheter, miljövårdsmyndigheter, statliga planeringsorgan, AMS, utbildningsväsendet, NUTEK, länsstyrelser och utvecklingsfonder m.fl.
Några exempel: Vägar och hela transportsektorn tillgodoser turismens servicebehov. Turistorter och turistregioner måste utvecklas till fungerande servicecentra. Natur- och kultursektorn har ofta de aktiviteter och upplevelser som gör att turisterna lockas till -- stannar kvar i -- Sverige.
Detta är ''produkter'' som kommuner, landsting, länsstyrelser, olika myndigheter och organisationer oftast ansvarar för.
För att stimulera till samverkan och för samordningen av sådana insatser ansvarar den nuvarande delegationen inom turistrådet.
Ett organ för samordning behövs även framdeles. De myndigheter och organisationer som i dag på olika håll var och en för sig arbetar för att utveckla och öka resandet till och i Sverige måste även fortsättningsvis ha tillgång till kunskaperna, kompetensen och den möjlighet att stimulera till gemensamma insater som finns hos den nuvarande delegationen. En sådan samordning bidrar i hög grad också till att de resurser som stat, landsting och kommuner satsar används på ett effektivare sätt.
Den småskaliga turismen har sina bästa utvecklingsförutsättningar i utpräglad glesbygd. Som regionalpolitiskt instrument ger den därför unika möjligheter. Verksamheten är starkt beroende av den samhällsservice som erbjuds och denna service är nästan alltid en del i den turistprodukt som skall erbjudas turisten. Inte sällan drivs denna turism dessutom som komplementverksamhet till andra näringar. Behovet av samordnande samhällsinsatser är mot denna bakgrund stort. Turistrådets delegation bevakar dessa frågor särskilt. I ett läge där glesbygden nu är särskilt utsatt och de alternativa utkomstmöjligheterna blir allt färre är fortsatta insatser i denna del angelägna.
Rekreationspolitiken
Till ett bra liv hör en bra fritid. I ett bra samhälle ingår därför också fritiden i välfärdsbegreppet. Rekreation och turism är väsentliga delar av vår fritid.
För att alla på sin semester och övriga fritid skall ha goda valmöjligheter måste förutsättningarna för både avkopplande och intressanta upplevelser finnas. Ett rikt och varierat utbud av kultur, våra nationalparker, kommunikationer är exempel på viktiga komponenter för en verklig valfrihet. Samhället har här ett självklart ansvar.
I vetskapen om den allt större betydelse rekreationsfrågorna kommer att få bedömer vi det därför som mycket angeläget att den nuvarande delegationens verksamhet ges möjligheter att utvecklas.
En av turistrådets nuvarande uppgifter är också att förbättra breda folkgruppers möjlighet till turism och rekreation. Ansvaret för att stimulera till insatser för att förverkliga denna målsättning -- det välfärdspolitiska målet -- ligger i stor utsträckning på nuvarande delegation.
Kunskaperna -- och möjligheten till egna initiativ -- som den nuvarande delegationen har i dag betyder mycket för samordningen och informationen på detta område.
Utvecklings- och försöksverksamheten
Den nuvarande delegationens utvecklings- och försöksverksamhet innehåller uppbyggd kunskap samt idéer och förslag på angelägna utvecklingsinsatser. Ett av de större projekten är ett program för utveckling av Naturturismen.
I försöksverksamheten arbetar man med att t.ex. låta en viss kommun pröva nya grepp när man bygger upp sin turistorganisation. Erfarenheterna förmedlas sedan till andra kommuner.
Inget annat organ i samhället har motsvarande kunskaps- och erfarenhetsbas på det här området. Därför är det av största vikt att arbetet med dessa frågor förs över till den nya delegation.
Bidrag till organisationer
I budgetpropositionen nämns ingenting om de nuvarande bidragen till organisationer. Vi anser att bidragen -- som i dag fördelas av turistrådet -- skall finnas kvar och att de behöver höjas.
Många organisationer tar på sig viktiga samhällsuppgifter utöver det man gör för sina medlemmar. Ett exempel är Svenska turistföreningen som ansvarar för vandrarhem, båtturism och fjällanläggningar. Turistföreningen har erbjudit sig att utöka sin service till allmänheten, men vill då ha ersättning för detta. För att kunna höja bidragen föreslår vi en ökning av anslaget.
Bidragen skall framdeles fördelas av den nya delegationen. Men för att viktiga organisationer -- om den nya delegationen men inte hinner komma igång med sin verksamhet till 1 juli 1992 -- inte skall bli utan bidrag budgetåret 1992/93 bör bidragen detta år fördelas av regeringen.
Vi föreslår att den nuvarande delegationens ansvar och kompetens överförs till en ny delegation och att representanter för de mest berörda myndigheterna och organisationerna ingår i delegationen. Delegationens kansli kan t.ex. lokaliseras till Östersund och administrativt knytas till glesbygdsdelegationen.
Anslag:Delegationen 11 000 000 kr.Utvecklings- och försöksverksamheten 4 000 000 kr.Bidrag till organisationer 5 000 000 kr.
Turismen -- en av våra största näringsgrenar
Enligt Sveriges turistråd omsatte svensk turism 1989 drygt 100 miljarder kronor. Branschen består av cirka 21 000 företag som sysselsätter 200 000 hel- eller deltidsanställda. Drygt hälften av omsättningen kommer från verksamheter som brukar hänföras till turistnäringen medan återstoden kommer från verksamheter inom andra områden, t.ex. detaljhandel och kommunikationer. Därutöver tillkommer investeringar i och underhåll av fritidshus, husvagnar, fritidsbåtar, fritidsutrustning m.m. för mångmiljardbelopp varje år. Turismen skapar lika många helårsarbetstillfällen som exempelvis massa-, pappers- och grafisk industri tillsammans.
Utländska besökare i vårt land omsätter drygt 16 miljarder kronor. Det är i jämförelse med svensk export drygt 3 % av den totala exporten och 15 % av tjänsteexporten. En viktig skillnad är att både leveransen och konsumtionen sker i Sverige. Turistnäringens andel av bruttonationalprodukten är 3--4 %. Av varje spenderad ''turistkrona'' går över 60 % tillbaka till samhället i form av skatter och avgifter.
Turistföretagen är ''motorn'' i turismens utveckling. Utan en fungerande och lönsam näring faller inte de positiva effekterna ut i form av förbättrad bytesbalans, ökad sysselsättning och effekter för glesbygden.
Företagen har, i motsats till nästan all annan näringsverksamhet, goda utvecklingsmöjligheter i regionalpolitiskt svaga regioner.
Liksom inom andra näringar skall turistföretagen själva i första hand svara för sin egen produktutveckling och företagsutveckling.
Men turistföretagen skall ha rätt till samma stöd som andra företag kan få genom generella politiska åtgärder samt riktade stöd som t.ex. småföretagarstödet eller genom stöd från t.ex. länsstyrelser, utvecklingsfonder och NUTEK.
Turistnäringen är en utpräglad småföretagarbransch. Detta förhållande har hittills ägnats alltför liten uppmärksamhet. Företagen brottas med samma problem som småföretagen i andra näringar. Det tar sig uttryck i begränsade resurser för satsning på framtiden vad gäller ekonomisk utveckling, marknadsinsatser, utbildning osv.
Turismen är en ''basnäring'' sett till sysselsättningen i många glesbygdskommuner. Här är redan NUTEK engagerat i företagens utveckling genom det regionalpolitiska stödet. Denna verksamhet skulle få en bredare bas om småföretagarverksamheten vid NUTEK även omfattade turistföretag.
NUTEK bör med sin kunskap och erfarenheter om småföretagandets villkor kunna tillföra kompetens som sätter turismens företagsutveckling i fokus. Detta skulle också medföra ett bättre utnyttjande av samhällets/statens resurser.
Vi föreslår att NUTEK får ett uttalat ansvar också för turistföretagen.
Turistrådets nuvarande forsknings- och utvecklingsverksamhet
Flera av forskningsprojekten är kommersiellt intressanta och kan överföras till nya intressenter. En utlokalisering av några av de större projekten har påbörjats/planerats till Östersund.
Den omfattande kunskapsbank och de databaser som turistrådet byggt upp -- liksom flera av nuvarande projekt -- är av allmänt intresse och måste tas till vara och vidareutvecklas. Denna verksamhet bör lämpligen knytas till universiteten och högskolorna.
Vi förutsätter att regeringen återkommer med förslag till hur verksamheten skall överföras till nya huvudmän.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på propositionen i denna del beslutar att de fastlagda målen för turist- och rekreationspolitiken skall gälla,
2. att riksdagen med avslag på propositionen i denna del beslutar att ett nationellt turistråd med statligt ekonomiskt engagemang samt ansvar inom organisationen skall finnas,
3. att riksdagen begär att regeringen till riksdagen snarast återkommer med förslag till omstrukturering och finansiering av marknadsföringsdelen av Sveriges turistråd i enlighet med vad i motionen anförts,
4. att riksdagen beslutar att ansvarsområdet för turistrådets delegation överförs till en delegation för samordning och utveckling av turist- och rekreationspolitiken,
5. att riksdagen till nytt anslag Delegationen för samordning och utveckling av turist- och rekreationspolitiken under förutsättning av bifall till yrkande 4 för budgetåret 1992/93 anvisar 11
000
000 kr.,
6. att riksdagen begär att regeringen till riksdagen återkommer med förslag till organisation och lokalisering av Delegationen för samordning och utveckling av turist- och rekreationspolitiken i enlighet med vad i motionen anförts,
7. att riksdagen till Delegationen för samordning och utveckling av turist- och rekreationspolitiken till ny anslagspost Utvecklings- och försöksverksamhet för budgetåret 1992/93 anvisar 4
000
000 kr.,
8. att riksdagen till Delegationen för samordning och utveckling av turist- och rekreationspolitiken till ny anslagspost Bidrag till organisationer för budgetåret 1992/93 anvisar 5
000
000 kr.,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att närings- och teknikutvecklingsverket får ett uttalat ansvar också för företagsutveckling och regional utveckling av turistföretagen,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om turistrådets forsknings- och utvecklingsverksamhet.
Stockholm den 27 januari 1992 Åke Gustavsson (s) Maja Bäckström (s) Berit Oscarsson (s) Anders Nilsson (s) Leo Persson (s) Ingegerd Sahlström (s) Björn Kaaling (s) Monica Widnemark (s) Lennart Nilsson (s)