Idrotten är, som ofta framhålls, Sveriges största folkrörelse. Politiska beslut i samhället har stor och kanske ökad betydelse för idrottens villkor och möjlighet till utveckling. Det är därför följdriktigt och bra att idrottsrörelsen aktivt tog del i valrörelsen 1991 genom att ställa frågor till partierna, anordna utfrågningar och debatter över hela landet.
Idrottsrörelsen har härigenom fått de flesta av de politiska partierna att precisera sig i sin syn på idrotten. Flera av partierna gav också löften och programmatiska utfästelser för att vinna gehör i idrottsrörelsen.
Moderata samlingspartiet, som efter valet dominerar regeringen, gjorde i valrörelsen stora utfästelser till idrotten. ''Det finns'', skrev man i sitt idrottsprogram i augusti 1991, ''endast en acceptabel lösning'' på föreningarnas momsproblem och den är att ''allmännyttiga föreningar ska ges rätt att lyfta av den moms som belöper på den ideella, samhällsstödda verksamheten.'' Moderaterna ansåg vidare att ''överskottet från de idrottsanknutna spelen'' hos Tipstjänst skall kanaliseras till idrotten.
I den moderatledda regeringens budgetproposition har av dessa löften möjligen ''blivit en tumme''. I propositionen ökas idrottsanslagen med ca 19 miljoner kronor. Därtill kommer ett engångsanslag till deltagandet i Olympiska spelen om 16 miljoner. Tipstjänst som hittills ''varit oförhindrat'' att ge idrotten 50 miljoner ska nu ge 55 miljoner -- en ökning med 5 miljoner -- under budgetåret 1992/93. Regeringen vill dessutom se den differentiering av momsen som genomförts som skulle minska idrottsrörelsens samlade utgifter med 65-70 miljoner kronor -- som ett stöd till idrotten. Men av moderaternas flitigt upprepade utfästelse om slopande av momsen på ''ideell'' verksamhet finns knappast ett spår.
Jämfört med de moderata löftena i valrörelsen är således diskrepansen avsevärd. Och än tydligare blir denna skillnad mellan ord och handling när vi beaktar den politik gentemot idrott -- och föreningsliv -- som nyvunna eller allt sturskare borgerliga majoriteter börjat föra i många kommuner. Där drabbas idrotten med olika typer av neddragningar av lokala stöd och subventioner.
Den materiella substansen för idrotten i den samlade borgerliga politiken innebär för många föreningar direkta försämringar -- och på det centrala planet en oacceptabel skillnad mellan ord och handling och en realt sett snarast minskad anslagsram.
Däremot betonas, förtjänstfullt, idrottens karaktär av självständig folkrörelse i regeringens budgetförslag. Regeringen avser avskaffa statens representanter i RFs styrelse, i enlighet med riksidrottsmötets förslag. Den vill låta idrotten själv fördela bidragen från Tipstjänst. Den avser stärka idrottens möjligheter till egenfinansiering.
Vi delar i dessa stycken regeringens inställning. Som en demokratisk folkrörelse har idrottsrörelsen såväl kompetens som ansvarsfullhet att självständigt styra och utveckla idrottsverksamheten.
Vi menar dock att idrottens ekonomiska behov borde tillgodoses bättre.
Om den svenska ''idrottsmodellen'', en stor självständig demokratisk folkrörelse, ska kunna försvaras och utvecklas, kräver detta möjligheter för idrottsrörelsen att finansiera sin verksamhet så att den inte blir alltför beroende av rent kommersiella intressen. Detta kräver betydande insatser från såväl stat som kommuner och att självständiga inkomstkällor för idrottsrörelsen underlättas.
Ju mer idrotten blir beroende av kommersialism desto mer kommer idrotten att spaltas upp i en ekonomiskt självbärande elit och en försvagad folkrörelse, där fler grenar som icke anses ''kommersiellt gångbara'' får svårt att klara sin ekonomi och där andra blir alltmer förbehållna ekonomiskt bättre situerade.
Det är också så att om själva idrottandet fördyras -- i synnerhet för barn och ungdom -- kommer samhällets sociala utslagningsmekanismer än tydligare att slå igenom också i idrottsrörelsen, vilket är tvärt emot idrottsrörelsens mål och den allmänt accepterade devisen ''idrott åt alla''. Denna risk är överhängande när de ekonomiska villkoren för idrottsföreningarna försämras.
Utan att precisera någon summa säger sig statsrådet ha ''beaktat idrottsrörelsens önskemål om förstärkning'' av det lokala aktivitetsstödet (LOK). Men RFs äskande är här en höjning på 133 miljoner kronor -- vilket vida överstiger den faktiska höjning om 19 miljoner (plus möjligen 5 miljoner från Tipstjänst) som regeringen ger idrotten. Vi menar att en höjning av LOK-stödet bör ske utan att det inkräktar på annan verksamhet. Vi har tidigare menat att statsbudgetskäl gör att höjningen till den nivå RF önskar -- LOK-stödets ursprungliga realvärde -- inte kan ske i ett enda steg. Vi har förordat en höjning till denna nivå i tre steg. Vi förordar därför att RFs anslag räknas upp med 45 miljoner kronor för budgetåret 92/93 för att ta igen 1/3 av skillnaden mellan LOK-stödets nuvarande nivå och dess ursprungliga realvärde.
Vi delar regeringens värdering att vissa av Tipstjänsts spel bärs upp av idrotten och idrottsintresserade. Vi anser emellertid att en avsevärt större andel av Tipstjänsts överskott på idrottsanknutna spel bör kunna överlämnas till idrotten, i synnerhet som frågan om kompensation till idrottsrörelsen för dess förluster av skatteförändringarna 1991 inte heller nu kommer till någon lösning.
Frågan om tipsmedel till idrotten har i många år diskuterats. Vi hävdar att anslag från Tipstjänst f.n. bör utgå utöver de ordinarie statsanslagen.
Grundplåten till idrottsrörelsen ska utgöras av statsbidragen över budget. Eftersom idrottsrörelsen eftersträvar ökad egenfinansiering och att detta kan leda över i att den vill starta spel på samma villkor som t.ex. Tipstjänst och i konkurrens därmed, kan denna fråga komma i ett nytt läge. Vi anser att denna fråga, i den mån den inte löses av den nu arbetande lotteriutredningen, bör vara en del i en kommande utredning om idrotten i samhället och idrottens framtida finansiering -- som vi argumenterar för nedan.
Mot bakgrund av detta föreslår vi att Tipstjänst bör anmodas att anslå 30 miljoner kronor av överskottet på idrottsanknutna spel under budgetåret 1992/93 till idrotten. Pengarna ska fördelas av RF.
Ytterligare ett sätt att minska de negativa följderna för idrottsrörelsen av skatteomläggningen 1991 är att ge Penninglotteriet i uppdrag att anordna fyra extra trisslotteriomgångar till förmån för svensk idrott. De pengar som därigenom skulle komma idrotten till del belastar inte statsbudgeten. De bör fördelas till de lokala föreningarna av RF. Med hänvisning till att det nyligen tillsatts en lotteriutredning som arbetar med dessa frågor avstår vi i år från att föra fram förslaget som ett yrkande.
Stat och kommuner ger ekonomiskt stöd och bidrar till att skapa förutsättningar för idrotten -- men det motsatta gäller också. Idrotten bidrar till fostran och bildning, till social och fysisk välmåga och bidrar därmed till samhällets utveckling, avlastar stat och kommun andra kostnader och bidrar också direkt med skatter och avgifter.
Det har snart gått ett kvarts sekel sedan det senast tillsattes en parlamentarisk utredning kring idrotten i samhället. Det samhälleliga stödet till idrotten sker således i former som grundlades i början av 1970-talet. Sedan dess har emellertid åtskilligt skett som berör idrottens roll i samhället och relationerna mellan idrottsrörelse och olika samhällsorgan. Vi menar att så mycket förändrats att riksdagen bör hemställa hos regeringen att den tillsätter en ny idrottspolitisk utredning.
Vi vill peka på några sådana förändringar: Idrottsrörelsen har ytterligare breddats.Kvinnors och flickors idrottsutövande blir alltmer omfattande, men jämställdheten släpar efter.På många håll finns ledarrekryteringsproblem, som bl.a. kan härledas till den byråkrati samhället påtvingar idrottsrörelsen. Kostnaderna för idrotten och idrottens ekonomiska omsättning har ökat kraftigt.De ekonomiska relationerna mellan idrott, stat och kommuner har blivit mer komplexa.Beroendet mellan politiska beslut och idrottens förutsättningar har ökat.Idrotten har främst, men långt ifrån bara, på elitnivå blivit alltmer kommersiellt beroende.Attityderna gentemot ideellt arbete har förändrats.Dopingproblematiken har brett ut sig.
Idrottsrörelsen som en självständig folkrörelse hanterar och ska också hantera en del av dessa problem internt och helt självständigt. Men många av problemen berör hela samhället. I idrottsrörelsens handlingsprogram ''Idrottspolitisk offensiv'' tas också upp en rad krav på samhället som skulle innebära en bättre fritid för många människor. Dessa bör analyseras i ett gemensamt forum mellan de politiska partierna och idrottsrörelsen.
Det är därför dags för en ordentlig översyn av relationerna samhälle--idrott inför 2000-talet. Den bör göras i avsikt att ge bättre möjligheter för människor att tillgodose sina behov av fysisk träning och idrottande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Stöd till idrotten för budgetåret 1992/93 anvisar 45
000
000
kr. utöver regeringens förslag för ökat lokalt aktivitetsstöd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det lokala aktivitetsstödets ursprungliga realvärde bör vara återställt inom tre år,
3. att riksdagen beslutar att av AB Tipstjänsts överskott på idrottsanknutna spel för budgetåret 1992/93 30
000
000
kr. förs över till Riksidrottsförbundet utöver vad regeringen föreslagit,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare trisslotteriomgångar till förmån för svensk idrott,
5. att riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning om den framtida idrottspolitiken i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1992 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v)