Inledning
Turismen är en basnäring sett till sysselsättningen i många glesbygdskommuner. Den nuvarande turist- och rekreationspolitiken utformades i början av 1970-talet och beslutades av en enig riksdag år 1975. Målen för samhällets turist- och rekreationspolitik måste vara att utveckla turismen så att den ger största möjliga sysselsättning, regionalpolitiska, sociala och valutapolitiska effekter samt lönsamhet för näringen. Dessa mål har riksdagen varit helt enig om och vid flera tillfällen understrukit att man står fast vid.
Turistpolitiken i Sverige måste alltså utgå från alla de aspekter turismen och rekreationen faktiskt rymmer. Turismen är således ingen bransch som direkt kan jämföras med skogen och gruvorna.
Begreppet turist är i sig ett synnerligen luddigt begrepp och i all statistik kommer affärsresenärer in med stor tyngd och snedvrider såväl övernattningsstatistik som resandestatistik.
Härigenom får storstadsnäring och transportörer typ flyg en alldeles för stor tyngd i tyckande och beslut från ''näringens'' sida. Begreppet näring bör alltså definieras mycket tydligare.
En stor del av den egentliga turistnäringen återfinns ute i de egentliga turistområdena och det är också här som turismen har den stora regionalpolitiska effekten.
Viktigt är också att i alla sammanhang ta fram vinterturismen, även om denna av väderskäl under de senaste åren blivit alltför orienterad till fjällvärlden. Det blir väldigt gärna en enorm kantring vad gäller de allmänna satsningarna på turismen till några få korta sommarveckor. Självfallet viktigt ur socialturismens syn, men ofta inte särskilt lönsam.
Ny samordningsmyndighet behövs för samordning av samhällsinsatser
Vårt nuvarande Sveriges turistråd har inte fungerat som det samordnande och stimulerande organ som var tänkt, för att genomföra de många uppgifter som krävs för att i ett nationellt och internationellt perspektiv utveckla och marknadsföra Sverige som turistland.
Även de regionala organen för turism och rekreation har på många områden dålig förankring i näringen vilket förstärker intrycket av turistrådets ineffektivitet.
Det av riksdagen initierade nya turistrådet bör koncentrera sig till marknadsföringsuppgifter i samarbete med turistnäringen och de regionala turistorganisationerna för att marknadsföra Sverige i utlandet. Satsningarna på utlandsmarknaden bör i allt väsentligt inrikta sig på närmarknaderna, dvs. de nordiska länderna samt Tyskland, Holland och England i första hand.
Sedan får vi inte glömma den inhemska marknaden. Det gäller ju att på alla sätt uppmuntra semestrandet i Sverige i form av kampanjer. I dag är 80 % inhemskt turistande.
Näringens ansvar och engagemang bör öka i förhållande till i dag -- både för verksamhetens inriktning och finansiering.
Övriga arbetsuppgifter, forsknings-, kunskaps- och samordningsuppgifterna inom dagens turistråd, bör överföras till respektive verksamhets naturliga huvudmän. Denna nyordning bör successivt genomföras under exempelvis tre år.
Andra för turismens utveckling viktiga åtgärder och därmed väsentliga medel för att nå målen för turism- och rekreationspolitiken, är att vägar och transportsektorn tillgodoser turismens servicebehov. Satsningen på den s.k. inlandsvägen, utbyggt regionalflyg i skogslänen och bra kommunikationer på järnväg är livsviktiga för turismens expansion.
Vidare måste turistorter och turistregioner utvecklas som fungerande turistcentra.
Natur-kultursektorn är ofta de aktiviteter och upplevelser som gör att turisterna lockas till Sverige, till regioner eller turistorter. Ofta är det produkter som kommuner, myndigheter och organisationer ansvarar för och dessa måste därför engageras i utvecklingen av Sverige som turistland.
Turistfrågorna kräver således engagemang och insatser från många samhällsorgan för att utvecklas.
Någon måste fylla rollen som samordnande organ för centrala myndigheter och organisationer liksom länsstyrelser och kommuner. Ett sådant samordningsorgan kommer, om det drivs på rätt sätt, att fylla ett utomordentligt stort behov som stimulator och pådrivare av de myndigheter och organisationer som i dag på olika håll arbetar för att utveckla och öka resandet till och i Sverige. Detta kommer då också att innebära att de resurser som stat, landsting och kommuner satsar på för att utveckla turismen kan få en bättre användning.
Mitt förslag är att glesbygdsmyndigheten i Östersund får denna samordningsuppgift och till sig knyter en nämnd för turism med representanter från berörda myndigheter och organisationer samt kommun- och landstingsförbunden. Jag föreslår vidare att regeringen ges uppdraget att undersöka förutsättningarna för en sådan nyordning.
Östersund har i sig skapat förutsättningar för att en sådan utlokalisering skulle bli framgångsrik. Man skapar just nu en ''miljö'' med den tidigare utlokaliserade glesbygdsmyndigheten och det senaste beslutet om ERUs flytt till Östersund, där man ska bedriva forskning kring glesbygdsutveckling där turismen utgör ett starkt inslag. Tidigare finns turismlinjen på högskolan. Denna ''miljö'' skapar samnyttjandemöjligheter mellan de utlokaliserade myndigheterna och skogslänens turistnäring.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de av riksdagen fastlagda riktlinjerna för turism och rekreation skall gälla,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett nationellt turistråd och det fortsatta statliga stödet till turistrådet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om glesbygdsmyndigheten i Östersund.
Stockholm den 27 januari 1992 Leo Persson (s)