1978 och 1984 gjordes undersökningar av svenskarnas resvanor både i fråga om lokala och längre undersökningar. Resultaten av dessa undersökningar har varit mycket värdefulla som underlag för analys av resmönster, som underlag för prognoser och för forskning om persontransporter. Undersökningarna finansierades med statsmedel via departement och vissa myndigheter.
Det är nu åter aktuellt och helt nödvändigt att skaffa fram ett motsvarande material. Behovet av ett sådant kunskapsunderlag för trafik- och transportplanering framstår som helt oavvisligt sett mot bakgrund av de mycket avsevärda satsningarna på infrastrukturen som planeras för det närmaste decenniet. I jämförelse med kostnaderna för dessa investeringar synes även ett väl tilltaget belopp för att studera resvanor och resmönster vara helt marginellt. Däremot är sådana kunskaper, nu och framöver, ovärderliga för att nå bästa resultat i forsknings- och planeringsarbete.
Förutom de ovan nämnda äldre undersökningarna finns sedan 1988 en av Sveriges turistråd kontinuerligt driven undersökning av allt resande utom det dagliga närresandet. Undersökningen går under namnet Turist- och resedatabasen, TDB, och baseras på 24 000 intervjuer per år, vilket ger ett flerfaldigt större underlag än t.o.m. de tidigare nämnda, tillfälliga undersökningarna. De rese- och transportdata som på detta sätt fortlöpande tas fram nyttjas, förutom av turistrådet, även av företag och myndigheter genom abonnemang samt används vid högskolor och universitet för utbildning och forskning.
Turist- och resedatabasen fyller mycket väl, kompletterad med ett avsnitt om lokalresor, kraven på en nationell, rullande resvaneundersökning för många olika ändamål både inom privat och offentlig sektor. TDB finansieras i dag till större delen av Sveriges turistråd, men även genom abonnemangsavgifter.
Inför en omstrukturering av Sveriges turistråd, syns en stor risk att Turist- och resedatabasen inte kommer att kunna drivas vidare. Detta vore självfallet en avsevärd och onödig förlust med tanke på det stora behovet av sådana kunskaper och självfallet till men för dem som redan i dag nyttjar undersökningens resultat för marknadsanalyser, forskning m.m. Denna risk måste undanröjas genom att tillräckliga medel via lämpliga anslag ställs till förfogande för en huvudman att även fortsättningsvis driva Turist- och resedatabasen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av Turist- och resedatabasen.
Stockholm den 23 januari 1992 Nils T Svensson (s) Lennart Nilsson (s)