Det fria och frivilliga folkbildningsarbetet -- folkbildningen -- växte fram ur behov som tidigt gjorde sig gällande inom folkrörelserna. Folkbildningens förankring i folkrörelserna och i deras idéer är en värdefull tillgång också för framtiden. Ett av folkbildningens huvudmål bör vara att utveckla och förverkliga idéer och värderingar som studieförbunden och deras medlemsorganisationer står för och att tillgodose studie- och utbildningsbehov som fortlöpande uppstår inom dessa organisationer. En av de viktigaste uppgifterna för studieförbunden är därvid att utbilda förtroendevalda, funktionärer och medlemmar inte bara för uppgifter inom organisationerna utan också i mera allmänna frågor som rör samhälle och kulturliv. Detta har stor betydelse för att vidmakthålla och utveckla demokratin.
Medlemsorganisationernas verksamhet utgår från skilda politiska, religiösa och humanistiska värdesystem. Detta leder naturligtvis ytterst till att målen för och uppfattningarna om samhällets framtida utformning uppvisar skillnader mellan studieförbunden. Den mångfald som därigenom utmärker folkbildningen är en tillgång. Härav följer att rätten till profilering -- ideologiskt och på annat sätt -- i enlighet med medlemsorganisationernas grundläggande värderingar är en förutsättning för att studieförbunden skall kunna fullgöra sina uppgifter. Det folkrörelseförankrade folkbildningsarbetet är en viktig utvecklingskraft i vårt samhälle.
Resurs mot arbetslöshet
Folkbildningen har också en annan och vidare uppgift än att betjäna organisationer av olika slag -- uppgiften att åt en bred allmänhet erbjuda studier av den speciella karaktär som är kännetecknande för det fria och frivilliga folkbildningsarbet. Även i tider då lågkonjunkturen förorsakar arbetslöshet erbjuder studiecirkeln en god och billig studiemiljö, som verksamt kan bidra till att människor finner vägar ur eller förbi arbetslöshet.
Viktiga mål är därvid att ge korttidsutbildade möjligheter till överbryggande utbildning, att medverka till spridning av väsentlig information om och utbildning i aktuella samhällsfrågor samt att främja medborgarnas delaktighet i kulturlivet liksom deras eget kulturella skapande.
Livslångt lärande
Folkbildningen är liksom all utbildning en del av det, som skall underlätta ett livslångt lärande för medborgarna. Studiecirkeln är av gammalt ett viktigt instrument för ett studiearbete som tar sikte på att utvidga och förnya kunskaper och färdigheter utan att direkt vara inriktad på yrkesutbildning. Studiecirkelns syfte är att deltagarna utifrån egna livserfarenheter och behov skall möta andra människors motsvarande upplevelser. I gruppstudier får individen möjlighet att tillsammans med andra känna trygghet och uppleva gemenskap. Därigenom kan den enskildes egenskaper utvecklas. Deltagarna kan tillsammans tillvarata sina intressen och arbeta för gemensamma idéer och värderingar.
Bryter isolering
Folkbildningen skall ge människor redskap för förnyelse, utveckling och personlig växt men också spela en roll i den praktiska utformningen av framtidssamhället genom att vara aktionsinriktad för planering och handling.
Folkbildningen kan verksamt bidra till att bryta människors isolering, minska fördomar, ändra attityder och på så sätt främja framväxten av ett mänskligare samhälle.
Studieförbundens synnerligen viktiga verksamhet bland handikappade ger livskvalitet som samhället annars inte kunde erbjuda utan väsentligt ökade satsningar. Vi har t ex god insyn i Studieförbundet Vuxenskolans studieverksamhet bland psykiskt utvecklingsstörda. En mycket stor del av Studieförbundet Vuxenskolans resurser ägnas denna verksamhet, som också omfattar produktion av studiematerial och utveckling av pedagogiska metoder. Det är en insats som knappast kan mätas i pengar. Vi känner stor tacksamhet inför dem, som engagerar sig i denna verksamhet.
Kultur
En viktig uppgift på kulturområdet är att skapa och erbjuda alternativ till ytliga och kommersialiserade sysselsättningar.
Studieförbundens kulturverksamhet visar en klar ökning. På många håll i landet -- och särskilt i glesbygder -- är det just studieförbunden, som organiserar en dominerande del av kulturutbudet. Det är angeläget, att studieförbunden stimuleras att värna om denna verksamhet.
Tyvärr har regeringen funnit det nödvändigt att i årets budgetproposition minska statsbidraget till folkbildningen. Vi förutsätter, att regeringen i kommande propositioner -- när det statsfinansiella läget förbättrats -- ger folkbildningen ökade möjligheter till insatser. Det bör riksdagen ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om studieförbundens stora betydelse för demokrati, livslångt lärande, medmänsklig gemenskap och kultur.
Stockholm den 27 januari 1992 Carl-Johan Wilson (fp) Kenth Skårvik (fp)