I juni 1991 behandlade riksdagen propositionen 1990/91:82 Folkbildning. De principiellt viktiga avsnitten godkändes av en enhällig riksdag.
Riksdagsbeslutet var ett uttryck för samhällets tilltro till folkbildningen. Beslutet innebar en markant förändrad ansvarsfördelning mellan staten och folkbildningen. Fr.o.m. budgetåret 1991/92 upphörde den tidigare statliga regelstyrningen till förmån för målstyrning.
Riksdag och regering fastställde vissa övergripande mål, motiv och villkor för bidragsgivningen till studieförbund och folkhögskolor medan målen för verksamheten läggs fast av folkbildningens anordnare.
Studieförbund och folkhögskolor fick frihet att styra sig själva och ansvara för att fördela och administrera statsbidraget samt redovisa hur bidraget används.
Riksdagsbeslutet med dess krav på ökat målstyre, självstyre och profilering av verksamheten skapade helt nya förutsättningar för folkbildningen. Det ställer stora krav på förändring och förnyelse av studieförbundens och folkhögskolornas verksamhet. Kravet på redovisning vart tredje år i form av fördjupad utvärdering med kvalitativa bedömningar och analyser av verksamheten ställer nya och stora anspråk på forskningsinsatser och utveckling av metoder för att värdera folkbildningens insatser.
För att underlätta folkbildningens förnyelsearbete och skapa nödvändigt tidsmässigt utrymme för att utveckla metoder för utvärdering krävdes, enligt riksdagens mening, ett långsiktigare ekonomiskt perspektiv i bidragsgivningen än ett år. En enig riksdag beslutade därför att införa en treårig budgetram för folkbildningen och att bidraget årligen justeras med hänsyn till löne- och prisutvecklingen i samhället.
Studieförbund och folkhögskolor har nu inlett ett omfattande förnyelse- och förändringsarbete, med utgångspunkt från de ekonomiska förutsättningar som gavs i riksdagsbeslutet i juni 1991, för att leva upp till folkbildningspropositionens intentioner om en mera målstyrd och profilerad verksamhet, för att utveckla kvalitén i verksamheten och möta de nya utmaningar och uppgifter för folkbildningen som följer av de snabba förändringar som sker i 1990-talets samhälle och för att utveckla metoder för en kvalitativ utvärdering av verksamhetsinsatserna både på individnivå, organisationsnivå och i ett nationellt perspektiv.
Den av regeringen i årets budgetproposition -- ett halvår efter riksdagsbeslutet -- föreslagna nedskärningen kommer att få allvarliga konsekvenser för folkbildningens förändringsarbete och för dess möjligheter att genom sin verksamhet möta 1990-talets utmaningar och behovet av nya kunskaper hos breda medborgargrupper.
De försämringar i vuxenstudiestöden i form av kraftiga nedskärningar i korttidsstudiestöden och internatbidragen, som också föreslås i budgetpropositionen, kommer dessutom att ytterligare försämra möjligheterna för löntagare, handikappade och pensionärer att få utbildning och kunskap inom folkbildningen.
Den nu föreslagna nedskärningen av folkbildningsanslaget måste också ses i relation till den negativa bidragsutveckling, som skett under hela 1980-talet, framför allt för studieförbundens vidkommande. Studieförbunden fick under 1980-talet vidkännas en minskning av statsbidraget med 40 % räknat i fast penningvärde. Folkhögskolorna liksom Komvux har haft en mera positiv bidragsutveckling.
Riksdagsbeslutet våren 1991 med anledning av folkbildningspropositionen innebar en besparing på folkbildningsanslaget med 100 milj.kr. fr.o.m. budgetåret 1991/92. Enligt den fördelning av det gemensamma anslaget, som gjorts mellan studieförbund och folkhögskolor, minskade bidraget till studieförbunden med ca 58 milj.kr. och till folkhögskolorna med ca 42 milj.kr. Därtill kommer en dold besparing på studieförbundsanslaget i samband med övergången till det nya bidragssystemet i form av en underbudgetering av det tidigare anslaget, som när redovisningen blev klar hösten 1991 visade sig uppgå till 94 milj.kr.
Bidragen från kommuner och landsting till studieförbund och folkhögskolor har inte heller följt kostnadsutvecklingen under senare år. I många kommuner och landsting diskuteras för närvarande kraftiga neddragningar av bidragen med hänvisning till deras behov av besparingar under de närmaste åren.
Den beskrivna negativa bidragsutvecklingen har inneburit stora påfrestningar på framför allt studieförbundens ekonomi, med strukturrationaliseringar och starkt reducerad personalstyrka som följd, vilket i sin tur kan medföra att kvalitén i verksamheten inte kunnat utvecklas.
Ytterligare och samtidiga minskningar av bidragen till studieförbund och folkhögskolor från stat, landsting och kommuner kommer att ställa svensk folkbildning inför mycket svåra problem. Förutom kraftiga minskningar i verksamhetens omfattning kan folkbildningens anordnare tvingas höja sina redan kraftigt ökade deltagar- och kursavgifter till en sådan nivå att många av folkbildningens primära målgrupper, t.ex. korttidsutbildade, invandrare och handikappade, inte längre har ekonomiska möjligheter att efterfråga studieförbundens cirkeloch kulturverksamhet eller folkhögskolans kurser. Med en sådan utveckling skulle svensk folkbildning snabbt förlora mycket av det som är dess speciella särart och som i folkbildningspropositionen framhölls som en av dess väsentliga uppgifter.
Det grundläggande skälet till att stödja ett fritt och frivilligt bildningsarbete är att det bidrar till en demokratisk grundsyn och utveckling i samhället. Att utveckla och ge innehåll åt demokratin är kanske folkbildningens viktigaste uppgift också under 1990-talet.
Människorna behöver mötesplatser som ger möjlighet till överblick och helhetssyn i ett alltmer ytligt och fragmentiserat informationsflöde. Människorna behöver kunskaper för att öka förståelsen för de snabba förändringar som sker i samhället. Människorna måste bli delaktiga i förändringarna, känna att de kan vara med och påverka.
Folkbildningen, med profilerade studieförbund och folkhögskolor, med mångfald och en levande debatt, skapar dessa mötesplatser, ger kunskap och delaktighet.
Den snabba internationaliseringen ställer krav på nya kunskaper hos alla människor. Inför folkomröstningen om medlemskap i EG krävs en omfattande folkupplysning där folkbildningen kan bidra till att nå många människor men också att spegla frågan utifrån olika utgångspunkter som ger förutsättningar för eget ställningstagande.
Flertalet studieförbund och folkhögskolor är sprungna ur och har nära anknytning till folkrörelser. Folkbildningen har alltjämt till uppgift att tillgodose folkrörelsernas behov av utbildnings- och kulturverksamhet för sina medlemmar. Den har också till uppgift att förnya och vitalisera folkrörelsernas arbete samt tillgodose kunskapsbehoven hos nya folkliga rörelser som växer fram.
Folkbildningen har en avgörande betydelse för en livaktig kulturverksamhet i hela lanet. I glesbygden svarar studieförbunden oftast för hela det kulturutbud som finns.
För den enskilda människan är kulturverksamhet och kulturskapandet en fråga om identitet och trygghet.
Kulturskapande i studiecirkelns form handlar också om yttrandefrihet, dvs. rätten att använda fler uttrycksmedel än det skrivna och talade ordet. Om vi vill ha ett samhälle med fria människor, som har egna tankar och åsikter, då behövs olika kulturella uttrycksmedel.
En av folkbildningens kulturuppgifter är att nå ut med kulturverksamhet och väcka kulturintrsse hos alla dem som inte självklart har fått del av samhällets kulturutbud.
Folkbildningen ger både möjlighet att uppleva kultur som produceras av yrkesverksamma kulturarbetare och stimulera människor till eget aktivt kulturskapande. I glesbygd men också på många andra orter bidrar folkbildningens kulturverksamhet till att bevara det egna kulturarvet, ge bygden en identitet och skapa engagemang för en utveckling av den egna bygden.
I ett internationellt perspektiv behövs folkbildningens breda kulturverksamhet för att dels söka bevara vår egen nationella kulturella identitet, dels öka kunskapen och förståelsen för invandrarnas och andra nationers kulturmönster.
Tillsammans med studiecirklarna i estetiska ämnen utgör studieförbundens kulturgrupper den dominerande formen för amatöraktivitet och studieförbundens kulturprogramverksamhet samlar årligen en publik på 11 miljoner deltagare, vilket saknar motstycke bland jämförbara aktiviteter i landet.
Studieförbunden genomför årligen 100 000 kulturarrangemang, som ger kulturarbetarna 600 000 arbetstillfällen. Ca 300 milj.kr. utbetalas i löner och sociala avgifter till kulturarbetare, som engageras i studieförbundens verksamhet.
Kulturrådets utvärdering av kulturverksamheten visade också att folkbildningen når ut bättre och engagerar en bredare allmänhet såväl socialt som geografiskt, än vad kulturinstitutionerna gör.
Det är en majoritet kvinnor som deltar i studieförbundens verksamhet och det är kvinnorna som även i fortsättningen har behov av baskunskaper för att nå självkänsla och egenvärde.
Studieförbund och folkhögskolor har åtagit sig ett stort ansvar när det gäller att ge utsatta och socialt eller kulturellt missgynnade grupper möjlighet till ökade kunskaper, kulturella upplevelser och delaktighet i samhället. Hit hör fysiskt och psykiskt handikappade samt åldringar på institutioner av olika slag. Hit hör de många handikapporganisationerna och deras medlemmar. Hit hör också förtidspensionerade, långtidssjukskrivna och arbetslösa, för vilka folkbildningen ofta är den enda möjligheten att bryta ett i övrigt passiviserande livsmönster.
Folkbildningens organisationer, med sitt vitt förgrenade nätverk över hela landet, är en unik resurs också när det gäller insatser för arbetslösa. Framför allt arbetslös ungdom kan genom studier och utbildning av olika slag få både stärkt självförtroende och ny kunskap, som ökar förutsättningarna för ett återinträde på arbetsmarknaden.
De snabba samhällsförändringarna och utvecklingen mot ett mera kompetenskrävande och kunskapsintensivt arbetsliv ställer krav på ett livslångt lärande och därmed anspråk på en omfattande vuxenutbildning. Folkbildningens organisationer har större möjligheter än någon annan utbildningsanordnare att nå många människor med breda och flexibla utbildningsinsatser.
I en hårdnande internationell konkurrens där investeringar i att utveckla många människors kunskaper blir av avgörande strategisk betydelse, bör den unika kraft som finns i svensk folkbildning kunna vara ett komplement och ett alternativ till företagsintern personalutbildning eller den vuxenutbildning som bedrivs inom den offentliga sektorn, t.ex. av Komvux och AMU.
Miljö- och överlevnadsfrågorna ställer krav på ökade kunskaper hos de många människorna. De ställer också krav på insikt om behovet av ett personligt förhållningssätt till de ekologiska sambanden. Därför behövs folkbildningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen till Bidrag till folkbildningen för budgetåret 1992/93 anvisar 250
000
000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 2
092
344
000 kr.
nStockholm den 27 januari 1992 Anita Johansson (s) Håkan Strömberg (s) Sverre Palm (s) Sigrid Bolkéus (s) Lena Boström (s) Marianne Carlström (s)