Återuppbyggandet av Katarina kyrka i Stockholm har ett stort riksintresse. Församlingen har också fått stöd från många tusen personer från hela riket. Det är såväl privatpersoner, företag och stiftelser som konstnärer och artister.
Kulturhistoriskt spelar kyrkan en viktig roll. Kyrkan började byggas på uppdrag av Konung Karl
X
Gustaf år 1656 och är enligt expertisen en av Nordeuropas märkligaste centralkyrkor från barocktiden.
Natten till den 17 maj 1990 brann kyrkan ner. Allt brännbart lades i aska: den stora kupolen, alla takkonstruktioner, en av Sveriges märkligaste orglar och all annan kulturhistoriskt intressant inredning. I dag återstår endast murverket.
Det är Katarina församling som äger och förvaltar kyrkobyggnaden. Församlingen tecknade hos försäkringsbolaget Skandia under 80-talet en försäkring för kyrkobyggnaden. Möjlighet att teckna fullvärdesförsäkring för kyrkan har inte funnits. Försäkringsbeloppet har i stället årligen räknats upp med byggkostnadsindex till -- vid branden -- 144 milj.kr.
Församlingen och stiftelsen Rädda Katarina har genomfört en rad aktiviteter för att bidra till kyrkans återuppbyggnad. Bland annat har olika evenemang genomförts, kopparmynt präglats av den brunna kyrkans tak, en bok om kyrkan producerats och skivinspelningar från kyrkorgeln samlats till försäljning. Ansökan hos olika stiftelser och fonder har också gjorts. Också Svenska Dagbladet har genomfört en betydande insamlingsverksamhet.
Sammanlagt har runt 7,5 milj.kr. hittills insamlats. Till det kommer löfte om 2 milj.kr. från Wallenbergsstiftelsen samt 5 milj.kr. från kyrkofonden.
I motsats till kommuner och landsting är som bekant församlingarna inte befriade från moms. Det torde vara svårt för regeringen att utnyttja sin möjlighet att befria från eller sätta ned momsen, bl.a. eftersom det i så fall är leverantörerna som måste begära sådan.
Den slutliga kostnaden för återuppbyggnaden är svår att beräkna. Säkrast möjliga beräkningar pekar i dag på en kostnad på 217 milj.kr. för att återställa kyrkan exklusive konstnärlig utsmyckning. (Man har därvid räknat med en årlig ökning av byggkostnadsindex på 8 %.)
Med tidigare gällande moms (12,87 % som brandförsäkringsbeloppet byggde på), hade kostnaden stannat på knappt 196 milj.kr., dvs. ett 21 milj.kr. lägre belopp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att anslå 21 milj.kr. till återuppbyggnaden av Katarina kyrka i Stockholm.
Stockholm den 27 januari 1992 Jan-Erik Wikström (fp) Mats Hellström (s) Karl-Gösta Svenson (m) Anders Svärd (c) Rose-Marie Frebran (kds) Harriet Colliander (nyd) Eva Zetterberg (v)