''Folkbildningen spelar en viktig roll för kunskapssynen, folkbildningsidealet och därmed den enskildes frihet och personlighetsutveckling.'' Så skriver den borgerliga regeringen i budgetförslaget och samtidigt föreslår man en nedskärning med ca 15 % på det statliga anslaget till folkbildningen.
Dessa ord och denna handling stämmer inte överens. Vi anser att förslaget är oacceptabelt och ett dråpslag mot svensk folkrörelse och folkbildning. Därför motsätter vi oss den föreslagna nedskärningen.
Folkhögskolorna tar emot många människor som annars troligen skulle gå arbetslösa, människor som tidigare inte fått en chans i livet men som nu vill försöka komma ifatt. T.ex. invandrare, de som av olika orsaker inte kunnat gå färdigt grundskolan eller gymnasiet, med andra ord de lågutbildade. Med detta förslag kommer det att bli de svagaste grupperna i samhället som kommer att utestängas från utbildning.
I Värmland finns sex folkhögskolor: Ingesunds Folkhögskola, Klarälvdalens Folkhögskola, Kristinehamns Folkhögskola, Kyrkeruds Folkhögskola, Molkoms Folkhögskola och Geijerskolan.
Låt oss belysa effekterna av förslaget i den verklighet som vi lever i, med ett exempel.
Klarälvdalens Folkhögskola ligger i Torsby kommun i norra Värmland. Torsby kommun är en glesbygdskommun med ca 5 % arbetslöshet. Folkhögskolan är en viktig utbildningsresurs i denna del av Värmland, liksom ett viktigt kulturcentrum samt en stor arbetsmarknadsresurs för kommunens norra del, med sina drygt 30 anställda.
Skolan har förutom allmän grundkurs med påbyggnad även ekologisk grundkurs med påbyggnad, vilt- och naturvårdlinje, presslinje samt svenskprofillinje för invandrare. Dessutom har skolan en omfattande kortkursverksamhet tillsammans med bl.a. fackliga organisationer.
Den föreslagna nedskärningen kommer att innebära att skolans statsbidrag väntas minska med ca 500 000 kr. Förutom detta kommer kortkursverksamheten att minskas utifrån de förslag som finns, bl.a. att det kollektiva korttidsstödet försvinner, bidragen till uppsökande verksamhet på arbetsplatserna försvinner m.m. I förlängningen innebär detta att en nedskärning av arbetskraften med ca 11 % kan förväntas.
Ungefär samma effekt kommer att uppstå vid de övriga folkhögskolorna i länet.
Den borgerliga regeringens förslag på folkhögskoleområdet kommer att slå hårt mot Värmlands innevånare och folkhögskolor, ur utbildnings-, kultur- och sysselsättningssynpunkt. Vi anser att det nedskärningsförslag som lagts är orättvist och slår mot de svagaste grupperna i samhället, och därför avstyrker vi förslaget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkhögskoleverksamheten.
Stockholm den 24 januari 1992 Lisbeth Staaf-Igelström (s) Jarl Lander (s)