I årets budgetproposition planeras mycket kraftiga nedskärningar av det statliga stödet till folkbildningen i landet. Detta kommer bl.a. att drabba studieförbunden mycket hårt. Totalt läggs förslag om mycket drastiska nedskärningar och förändringar, som kan slå ett rejält dråpslag mot folkbildning, kultur och vuxenutbildning över huvud taget.
För ABF men också andra studieförbund är detta en fråga om demokratiska rättigheter. De förslag om nedskärningar som finns i budgeten kommer att drabba redan hårt ansatta grupper, såsom korttidsutbildade kvinnor, handikappade, pensionärer, invandrare, arbetslösa och långtidssjuka.
Handikapprörelsen som har en mycket omfattande studieverksamhet har i årets budget fått ökat organisationsstöd (+ 29 milj.kr.). Detta är bra, men är, enligt vår uppfattning, bara en liten del i förhållande till de försämringar som anslagen till folkbildningen innebär. Minskningen av stödet till kommunerna som nu aviseras innebär ytterligare risker för försämringar när det gäller villkoren för folk- och vuxenutbildningen.
Budgetpropositionen och folkbildningen
Folkbildningsanslaget minskar med 300 milj.kr. eller drygt 14 %.Korttidsstudiestöd och internatbidrag minskas med 150 milj.kr. och möjligheten till kollektiva ansökningar slopas.MBL-medlen skall successivt avvecklas med början 1 juli 1992.Stödet till centralkursverksamheten på 43,3 milj.kr. avvecklas. Bidraget till komvux minskas med 350 milj.kr.
Detta är ingenting annat än ett dråpslag mot folkbildningen och vuxenutbildningen. För oss socialdemokrater är det i högsta grad oacceptabelt. Men det borde vara så, att också andra partier reagerade. I Skånes bildningsförbund där olika bildningsorganisationer finns med är man överens om att detta är ett hårt slag mot folk- och vuxenutbildningen.
I Skåne deltar årligen ca 300 000 deltagare i studieverksamheten, ca 50 000 i kulturgruppsverksamhet och ca en miljon i olika kulturarrangemang inom studieförbunden. Ca 16 000 är anställda i studieförbunden. Till detta skall läggas en omfattande kortkursverksamhet tillsammans med olika medlemsorganisationer, som utgör ryggraden i svensk folkbildningsverksamhet.
När det gäller folkhögskoleverksamheten i Skåne så är denna mycket omfattande, tillsammans tolv skolor. Dessutom är det så att flertalet av Skånes folkhögskolor är mera känsliga än för landet i övrigt. Skälet för detta är att de ''bara'' har en stödförening och inte någon ekonomiskt stark organisation bakom sig. Hela sex av skolorna är föreningsstödsägda. Antal kursdeltagare på långa kurser är 1991/92 ca 2 000. Antal verksamhetsvolym uttryckt i elevveckor är ca 76 000, vilket motsvarar ca 10 % av den totala verksamhetsvolymen för alla folkhögskolor i landet. Regeringsförslaget innebär ca -- 10 milj.kr. för skolorna.
Den folkbildningsreform som beslutades 1991 innebar bl.a. attFolkhögskolor och studieförbund fastställer själva utifrån de ramar och riktlinjer som återfinns i folkbildningspropositionen och riksdagsbesluten de egna målen för sin verksamhet.Statsbidrag utgår i form av treåriga budgetramar med löne- och prisomräkning åren två och tre.Verksamheten utvärderas vart tredje år som grund för medelstilldelningen nästkommande treårsperiod.
Dessa beslut är väl förankrade och därmed accepterade av folkhögskolorna. De omfattande försämringar som nu föreslås är ingenting annat än ett grundskott mot den svenska modellen i dessa frågor.
Den borgerliga regeringen har sagt att den vill höja kunskapsnivån i samhället. Dess praktiska politik rimmar illa med de förslag till förändringar som nu föreslås.
Vid internationella jämförelser av utbildningsväsendet brukar utländska betraktare alltid framhålla att Sverige har en unik fördel genom sitt väl utbyggda system för vuxenutbildning och folkbildning. Genom folkbildningen, folkhögskolorna och den kommunala vuxenutbildningen kan stora grupper av befolkningen få en återkommande utbildning som är anpassad till individuella behov och förutsättningar.
För många korttidsutbildade är en folkhögskolekurs första steget till en vidare utbildning, antingen till en gymnasieexamen eller en högskoleutbildning. Folkhögskolans fria studieformer gör den särskilt attraktiv för dem som vill skaffa sig egna perspektiv och förbättra sin allmänbildning. För många ungdomar som av skoltrötthet eller annan orsak slutat gymnasiet i förtid innebär folkhögskolan en andra chans. För många kvinnor som varit hemma med barn och har svårt att skaffa sig ett förvärvsarbete ger folkhögskolan kompetens för ett framtida yrkesliv.
För socialdemokratin är det självklart att utbildningsväsendet skall ses i sin helhet. Ett bra samspel mellan skola, högskola, vuxenutbildning och folkbildning är förutsättningen för att utveckla kunskap och kompetens i hela samhället.
Oacceptabelt budgetförslag
Vi anser, i likhet med vad som framförs i den socialdemokratiska partimotionen, att mot denna bakgrund den borgerliga regeringens förslag att kraftigt minska anslagen till folkbildningen är oacceptabelt. De senaste åren har redan anslagen från stat, kommun och landsting till studieförbund och folkhögskolor dragits ned.
Vi har förståelse för att alla statsutgifter i kärvt budgetläge måste prövas noga, men regeringens förslag är av den arten att det drabbar själva kärnan i folkbildningen. Följden av regeringens förslag skulle bli att tusentals studiecirklar ställs in, tusentals kulturarrangemang aldrig kommer att äga rum och att folkhögskolan tvingas avvisa elever. För lärare, konstnärliga yrkesutövare och cirkelledare leder förslagen till arbetslöshet och förlorade inkomster. För Skånes vidkommande skulle det borgerliga budgetförslaget innebära svåra konsekvenser för såväl folkbildningen som folkhögskolorna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av medel för att rädda folkbildningen i Skåne,
2. att riksdagen till Bidrag till folkbildningen för budgetåret 1992/93 anvisar 250 milj.kr. utöver vad regeringen föreslagit eller 2 092 344 000 kr.
Stockholm den 24 januari 1992 Bo Nilsson (s) Gunnar Nilsson (s)