Regeringen har i budgetpropositionen föreslagit en nedskärning av anslaget till folkbildningen med ca 200 miljoner kronor, eller 10 %, jämfört med innevarande år. Om man därtill lägger en utebliven prisomräkning, kan det uttryckas så att den föreslagna försämringen blir 14 % eller ca 300 miljoner kronor.
För detta läsår har redan skett en minskning med 100 miljoner kronor. Under en tvåårsperiod har därmed, om regeringsförslaget bifalles av riksdagen, anslaget till folkbildning reducerats med 400 miljoner, vilket motsvarar 20 %.
Dessutom föreslår regeringen kraftiga försämringar i vuxenstudiestödet.
Landets 132 folkhögskolor har enligt en nyligen genomförd enkät ca 20.000 studerande på långa allmänna och särskilda kurser. Av dessa är 10--15 % invandrare eller flyktingar och lika många handikappade.
Detta verksamhetsår är ökningen av antalet studerande drygt 10 %, vilket visar en klar efterfrågeökning av folkhögskolans kurser, av allt att döma beroende på lågkonjunkturen.
Om inte folkhögskolornas verksamhet redan var begränsad av resursknapphet skulle åtskilligt flera kurser för arbetslösa kunna anordnas.
Dessutom anordnar folkhögskolorna årligen omkring 11.000 korta kurser med över 220.000 deltagare.
Trots vissa uttalanden från regeringshåll har folkhögskolorna en mycket seriös undervisningsverksamhet på grundskole-, gymnasie- och delvis även högskolenivå. Detta sker inte sällan under socialt trevliga former, vilket knappast är en nackdel.
Viktiga ämnen är de vanliga basämnena svenska, matematik och engelska jämte samhällskunskap, ekonomi, historia och datakunskap. De flesta folkhögskolor har ett internat, vilket underlättar för långväga elever, men även kan bidra till trevnaden. Internaten ger en god förutsättning både för studiearbetet och för den personliga utvecklingen.
Den svenska (och nordiska) folkhögskolan har stått modell för skolor i andra länder, t.ex. i Afrika, och på senaste tiden har man i de baltiska staterna intresserat sig mycket för denna skolform.
Sedan lång tid tillbaka har det svenska skolväsendet erbjudit möjligheter för korttidsutbildade att genom vuxenutbildning komplettera, utvidga och fördjupa sina kunskaper. Behovet är långtifrån täckt. Det finns ännu stora, kanske t.o.m. växande grupper, som saknar ordentliga grundskolekunskaper. Orsakerna kan variera från invandrarbakgrund och splittrade hem, socialt dåliga miljöer, sjukdom och handikapp i ungdomen till eget missbruk och kriminalitet.
Dessa grupper kan genom folkhögskolan få en andra chans till meningsfull utbildning.
Många kvinnor har fött barn i tidiga år och inte kunnat fullfölja en påbörjad utbildning. Efter ett antal år har de ofta genom folkhögskolekurser kunnat återkomma i utbildningsväsendet.
Folkhögskolornas stora frihet att utforma sina kurser har varit en styrka i anpassningen till elevernas individuella och omgivningens allmänna behov.
Under en följd av år har folkhögskolorna fått vidkännas en allt stramare medelstilldelning från anslagsbeviljande myndigheter. Ett ''tak'' för verksamhetsökningen har begränsat tillväxten sedan början av 1980-talet, och lärartätheten har tillåtits minska.
En styrka och en sporre för de studerande har varit kopplingen till andra utbildningar, som gjort att många folkhögskoleelever tillägnat sig behörighet att söka till exempelvis högskolan.
Regeringsförslagets effekter blir att varje folkhögskola i genomsnitt torde komma att vidkännas en minskning av statsbidraget med ca 700 000 kronor.
Det ännu gällande riksdagsbeslutet om en treårig budgetram skulle i stället ha inneburit ett påslag för löne- och prisomräkning med 300 000 kronor per folkhögskola.
Att varje folkhögskola skulle kunna minska sin budget med ca 1.000.000 kronor och samtidigt uppnå de mål som formulerats av statsmakterna och huvudmännen, måste ställa sig helt omöjligt.
Som en konsekvens av ovanstående nedskärningar och förslag om sådana har redan ett antal folkhögskolor varslat såväl lärare som annan personal om uppsägning av tjänster från och med den första juli 1992.
I det rådande arbetsmarknadsläget är folkhögskolorna en resurs, som måste tas tillvara. De är ofta lokaliserade till landsbygd eller ren glesbygd, och utgör i sig en sysselsättningsskapande resurs, som i sin tur kan ge drabbade bygder och kommuner rådrum under lågkonjunkturen.
Även sysselsättningssvaga bruksorter och industrisamhällen hyser inte sällan en folkhögskola, där arbetslösa kan höja sin utbildningsnivå och lägga grunden för mer avancerade yrkesutbildningar. Som påpekades här ovan har också en ökad andel arbetslösa tagit vara på den möjligheten just innevarande läsår.
Det vore i dagens konjunktur snarast motiverat att höja anslagen till folkhögskolor och vuxenutbildning för att överbrygga konjunktursvackan, så att både individer och samhälle står bättre rustade, när konjunkturen förbättras. Ett samhälles samlade mått av kunnande är ju en viktig resurs, även räknat i ekonomiska termer.
I exempelvis Gävleborgs län är arbetslösheten som bekant mycket hög, för närvarande faktiskt den högsta i landet, och där finns det också områden med ett onormalt stort behov av vuxenutbildning, eftersom andelen personer med högre utbildning (gymnasieskola och högre) är liten, medan däremot andelen korttidsutbildade är störst i landet.
Utan tvivel bidrar folkhögskolorna i länet till en höjning av utbildningsnivån. Om propositionen i denna del vinner riksdagens bifall, finns stora risker för att denna nivåhöjande effekt går förlorad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av folkhögskoleverksamheten för att få bättre resursutnyttjande.
Stockholm den 23 januari 1992 Laila Strid-Jansson (nyd) Arne Jansson (nyd)