Folkbildning, den breda verksamhet där människor i sin egen takt kunnat skaffa sig utbildning och kunskap, den verksamhet som betraktas som en av våra demokratiska hörnstenar, vill nu den borgerliga regeringen beskära kraftigt.
Jag motsätter mig denna nedskärning.
Låt mig belysa effekterna av förslaget i den verklighet som vi lever i.
ABF Södra Värmland omfattar fem kommuner i Värmlands södra del och avdelningen har en huvudexpedition i Karlstad samt sju lokala kommittéexpeditioner. Verksamheten lokalt drivs av förtroendevalda kommittéer på ideell basis. ABF Södra Värmland har 100 medlemsorganisationer.
Verksamhetens omfattning under verksamhetsåret 1990/91 var följande: 27 177 studietimmar i 937 studiecirklar med totalt 8 034 deltagare. Kulturarrangemangen var totalt 589 stycken med 25 107 deltagare. Sammanlagt deltog alltså 33 760 människor i verksamhet i ABF Södra Värmland under 1990/91. Fördelningen mellan allmän verksamhet och medlemsorganiserad verksamhet var 25,6 % för allmän utåtriktad verksamhet och 74,4 % mot medlemsorganisationerna.
För att finansiera denna omfattande och viktiga folkbildningsverksamhet har ABF Södra Värmland erhållit följande bidrag: statliga 3,4 milj.kr. dvs. 34 % av omsättningen, kommunala drygt 1,7 milj.kr. dvs. 17 % av omsättningen och deltagarintäkter 1,7 milj.kr., även detta 17 % av omsättningen. Resterande intäkter utgör landstingsbidrag, uppsökarmedel, uppdragsutbildning, medlemsavgifter m.m.
Effekterna av budgetförslaget för ABF Södra Värmlands del kan kortfattat sägas vara drygt 500 000 kr. i minskade statsbidrag. Ser man till andra effekter av budgetförslaget så kan man utläsa att även kommunerna kommer att få vidkännas minskade statsbidrag och detta kommer naturligtvis att ge utslag till studieförbunden, i form av minskade kommunala bidrag.
Ser man till övriga effekter av budgetförslaget så kan man se att bland ABFs medlemsorganisationer och deras medlemmar så hittar man genomgående förlorarna av den borgerliga politikens inriktning. Utifrån detta kan man dra slutsatsen att det kommer att bli ytterligare negativa effekter för ABF Södra Värmland när köpkraften minskas, utgifterna höjs och utrymmet för annat än att enkom ''leva'' försvinner.
Frågan är: Hur många av ABFs medlemmar kommer att ha råd att delta i studiecirkelverksamhet? Och hur kommer det att gå med kulturverksamheten i och med minskade statsbidrag? ABF Södra Värmlands kulturprogram bedrivs i stora delar i bygder där man normalt inte kan tillgodogöra sig ''samhällskulturen'', ABF värnar också om den icke kommersiella kulturen. Med minskade statliga bidrag finns en stor risk att kulturen åter bara blir tillgänglig för de penningstarka.
Kunskap är en rikedom som skall komma alla människor till del oavsett utbildning, inkomst och ålder. Jag anser att det nedskärningsförslag som lagts är orättvist och slår mot de svaga grupperna i samhället och därför avstyrker jag detta förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statsbidragen till folkbildningen.
Stockholm den 21 januari 1992 Lisbeth Staaf-Igelström (s)