Det är en allmänt omfattad uppfattning att barn- och ungdomsorganisationernas verksamhet är av stor betydelse, inte enbart som fritidssysselsättning. Den är också viktig för att föra våra demokratiska traditioner vidare, för att öka våra samlade kunskaper och förmedla kunskaper vidare till nästa generation. För att i vardagen lära att alla är lika mycket värda och att vi måste ta gemensamt ansvar för vår livsmiljö och varandra. I barn- och ungdomsverksamheten kan man också bygga upp fungerande kontakter mellan generationerna och mellan olika kulturer. Där kan också grunden läggas för jämställda relationer mellan könen. Kort sagt -- barn- och ungdomsorganisationerna förstärker i sin verksamhet sådana värden som hela samhället anser vara goda.
Därför är det angeläget med ett generöst stöd -- inte minst ekonomiskt -- till deras verksamhet. Sådant stöd utgår också, men inte i sådan omfattning att alla behov är tillgodosedda.
Många andra verksamheter har under årens lopp fått stöd genom att staten anordnar lotterier till förmån för den. Vi anser att det är värt att pröva ett sådant stöd även för barn- och ungdomsorganisationernas verksamhet.
Det är inte minst viktigt i en tid då rasistiska och främlingsfientliga strömningar gör sig bredare i ungdomsgrupperna och då föraktet för utsatta människor sprider sig. För att det skall kunna resultera i en långsiktig och seriös verksamhet är det nödvändigt att staten utfäster sig att anordna lotteriet under en längre period.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att anordna ett statligt lotteri där behållningen skall tillfalla barn- och ungdomsorganisationernas verksamhet.
Stockholm den 10 januari 1992 Eva Johansson (s) Margareta Israelsson (s)