I propositionen påpekas att insatserna inom handikappområdet ökat under de båda avtalsperioderna. Detta är sant, men än återstår mycket att göra. Dessutom innebär den utveckling på framför allt TV-området som skett under senare år genom att människor fått tillgång till en mängd nya TV-kanaler att klyftan mellan människor med och människor utan funktionshinder sannolikt ökat, trots utvecklingen inom Sveriges Radio.
Som ett avgiftsfinansierat företag med ett public service- uppdrag har Sveriges Radio ett särskilt ansvar för att så många program som möjligt blir tillgängliga för så många som möjligt. Ambitionen att de totala resurserna till insatser för handikappade minst bör vara oförändrade i jämförelse med vad som gäller under verksamhetsåret 1992 är på tok för låg. De totala resurserna till insatser för olika grupper av funktionshindrade måste successivt öka under avtalsperioden för att inte klyftan mellan funktionshindrade och icke-funktionshindrade ytterligare skall öka. Denna ökade ambition beträffande Sveriges Radios insatser för funktionshindrade blir speciellt viktig därför att några villkor om handikappinsatser inte skrevs in i avtalet med den nya markbaserade TV-kanalen.
Tidigare har moderbolaget inom Sveriges Radio haft ett samordnat ansvar för insatserna för funktionshindrade. Erfarenheterna av detta samordnade ansvar är goda. En plan för handikapparbetet har upprättats och följts upp under innevarande avtalsperiod. Bäst hade varit om moderbolaget fick vara kvar och ha detta samordnande ansvar, om inte så blir fallet är det viktigt att något av programbolagen får ett samordningsansvar för insatser för olika grupper av funktionshindrade. En plan för arbetet bör upprättas i samråd med berörda handikapporganisationer. Denna plan bör årligen följas upp.
Det är väsentligt att ta till vara synpunkter och önskemål på programverksamheten från grupper av funktionshindrade. Därför är det viktigt att de handikappgrupper som är beroende av särskilda insatser från programföretagen blir representerade i publikrådet.
Ambitionen bör vara att all FoU-verksamhet inom området bland annat måste präglas av att aspekter läggs beträffande tillgängligheten för människor med funktionshinder. Ny teknik måste innebära att tillgängligheten ökar.
Med hänvisning det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det i avtal med Sveriges Radio skrivs in att insatserna för olika grupper med funktionshinder successivt skall öka under avtalsperioden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att moderbolaget bör bli kvar eller i andra hand att ett av programbolagen bör få ett samordningsansvar när det gäller insatserna för funktionshindrade,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de handikappgrupper som är beroende av särskilda insatser bör bli representerade i publikrådet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att FoU-verksamheten inom området bör innefatta aspekter på tillgängligheten för människor med funktionshinder.
Stockholm den 9 april 1992 Jan Andersson (s) Bengt Silfverstrand (s)