Rätten till nationell identitet och kulturarv bör vara ett viktigt mål för kulturpolitiken. Detta har tyvärr inte tillräckligt uppmärksammats under den sedan 1970-talet pågående kulturpolitiska reformperioden.
Nordiska museet, vårt lands största kulturhistoriska museum, har de senaste åren genomgått en radikal omorganisation. Den nya verksamhetsplanen går ut på att ta ansvar för en ökad verksamhet på det kulturpolitiska området. Nordiska museet är ansvarsmuseum och skall som sådant stödja landets övriga kulturhistoriska museer.
Nordiska museets verksamhetsprogram har redan inneburit en väsentlig förstärkning av museernas samlade krafter för att bevara och levandegöra kulturarvet. I verksamhetsplanen ingår bl.a nydanande satsningar för att utveckla museernas barn- och ungdomsverksamhet och förslag om en serie stora utställningar som skall göra det möjligt för en bred allmänhet att få upplevelser av sitt kulturarv och se sina förhoppningar och visioner om framtiden i ett fördjupat perspektiv. Nordiska museets välbesökta och uppskattade ''lekstuga'' är mönsterbildande för andra kulturhistoriska museer liksom den nyaste utställningen om barn och leksaker på temat ''Barnens århundrade''. Det stora utställningsprojektet ''Sveriges historia'' är ett strålande exempel på ett vidgat ansvarstagande gentemot landets övriga kulturhistoriska museer.
Kompetensen, ambitionen och arbetslusten saknas verkligen inte. Det ekonomiska läget är däremot långt ifrån bra. Ordet katastrofalt är inte överdrivet när det gäller ekonomin för de statliga ansvarsmuseerna. Sämsta utgångsläget har Nordiska museet och Statens historiska museum. Så har t.ex. Nordiska museet tvingats vakanssätta nära 30 tjänster, från en nivå, som redan tidigare var otillräcklig.
Enligt min mening bör regeringen i kommande budgetarbete särskilt beakta de stora brister som de statliga ansvarsmuseerna har. Redan idag är de kulturhistoriska museerna i ett läge då de varken kan upprätthålla en kontinuerlig och kvalitativt tillräcklig utställningsverksamhet eller fullgöra sina basuppgifter när det gäller insamling, vård och tillgänglighet. Jag betonar särskilt Nordiska museets situation.
Detta bör ges regeringen till känna.
Hopklumpningen av de statliga museerna till en enda bidragsrubrik (B 34) har möjligen medfört att de enskilda museernas problem inte ges tillräcklig uppmärksamhet och att enbart de mindre museernas mera lättlösta problem blir uppmärksammade -- mindre förstärkningar föreslås för några av dessa.
Till en gemensam resurs att disponeras av statens kulturråd (B 35) har anslagits 7 miljoner för de statliga museerna. Medlen avses ''utgöra en gemensam resurs för skilda museiändamål''. Naturligtvis räcker inte detta på långa vägar ens för museernas mest trängande behov men om satsningen koncentreras på några få av de stora nationella museerna skulle det vara ett steg på vägen.
En början till en museireform vore därför att riksdagen beslutade om en annan och effektivare användning av dessa 7 miljoner.
Lönebidrag
Lönebidragsanställda är en stor och viktig resurs och man kan faktiskt säga att museerna står och faller med lönebidragsfrågans lösning. Enligt propositionen har nu en särskild arbetsgrupp bildats inom regeringskansliet av kultur- och arbetsmarknadsdepartementen för att ''följa'' de frågor, som är av gemensamt intresse för de båda politikområdena. En sådan fråga är frågan om lönebidragen hos museer och andra kulturinstitutioner. Det är av största vikt att denna arbetsgrupp snarast ger regeringen underlag för att komma med konstruktiva förslag som underlättar kulturinstitutionernas möjligheter att även i fortsättningen bedriva sin verksamhet med stöd av lönebidragsanställda. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beaktande av de statliga museernas situation i det fortsatta budgetarbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lönebidrag på bl.a museiområdet.1
Stockholm den 25 januari 1992 Stina Eliasson (c)
1 Yrkande 2 hänvisat till AU