Efter 1964 har en dramatisk ökning i leveransvolymen till landsarkiven ägt rum. Det sammanhänger med statsförvaltningens tillväxt under efterkrigstiden, de många omorganisationerna, varav polisväsendets förstatligande är ett exempel. Utvecklingen kan följas genom följande tabell över de genomsnittliga årliga leveranserna 1900--1990.
Period Antal volymer 1900--1960 10 777 1961--1970 36 787 1971--1980 63 293 1981--1990 63 617
Ökningen i landsarkivens bestånd är kraftigare än vid biblioteken. Räknar man med arkivvolymen per anställd (exklusive lönebidragsanställda) ser man att den ökat från 667 hyllmeter år 1960 till 1463 hyllmeter år 1990. Det rör sig alltså om mer än en fördubbling!
Personalsituationen vid våra landsarkiv är klart otillfredsställande. Nästan hälften av landsarkivens anställda utgörs av lönebidragsanställda. Detta är den högsta andelen sådan personal inom svensk offentlig förvaltning vi över huvud taget har.
Personal med liknande anställningsform finns även vid utländska arkiv men är där av marginell betydelse. De svenska arkiven och då särskilt landsarkiven hör till de mest underbemannade i Europa. Det stämmer ganska dåligt med att vi så ofta framhåller hur förnämlig offentlighetsprincipen är i vårt land!
Landsarkiven måste få betydligt ökade resurser för att kunna sköta de uppgifter staten har lagt på dem. Jag förutsätter att detta beaktas i tilläggsbudgeten och/eller i arbetet med nästa års budget.
De insatser som de lönebidragsanställda har gjort och gör vid våra arkiv är stora, ibland rent av heroiska, när det gällt att t.ex. ordna och förteckna myndigheternas arkiv. Det är dock en orimlig situation att en stor del av lagfäst verksamhet måste drivas med medel från arbetsmarknadsverket och inte från det departement, som närmast berörs.
Lönebidragen
I årets budgetproposition står att en särskild arbetsgrupp bildats av kultur- och arbetsmarknadsdepartementet med uppgift att följa de frågor som är av gemensamt intresse för de båda politikområdena. En viktig sådan fråga är utan tvekan frågan om lönebidragen hos landsarkiven och andra kulturinstitutioner.
Det är angeläget att snarast komma till en lösning när det gäller lönebidragsfrågan och viktigt att det kommer fram förslag som underlättar kulturinstitutionernas möjlighet att också i fortsättningen bedriva viss verksamhet med stöd av lönebidragsanställda.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att i fortsatt budgetarbete särskilt beakta landsarkivens ansträngda personalsituation,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lönebidragsfrågan för landsarkiven.1
Stockholm den 26 januari 1992 Stina Eliasson (c) Gunhild Bolander (c)
1 Yrkande 2 hänvisat till AU