Ett av Sveriges mest kända byggnadsminnen är Visby ringmur. Detta kulturhistoriskt värdefulla byggnadsverk började byggas på 1200-talet. Den är 3,5 km lång och någorlunda väl bevarad. Men för att kunna underhålla och bevara denna klenod till kommande generationer behövs det betydande insatser.
Gotland har på senare tid drabbats hårt av luftförsurning och ringmurens kalkstenar svartnar av svavelregn, blir till gips och sprängs sönder. Det är risk för att denna ovärderliga kulturskatt inte går att rädda om inte Riksantikvarieämbetet tilldelas öronmärkta medel för ringmurens underhåll.
Byggnadshyttans tillkomst på Gotland har stor betydelse för att ta tillvara regionala byggnadstraditioner och hantverkskunskaper och är en särskild tillgång i det reparationsarbete som ständigt måste pågå för att rädda Visby ringmur.
Hela det restaureringsprogram som för närvarande genomförs sker med hjälp av tillfälliga lösningar, typ sponsormedel. Detta blir ohållbart i längden, och av den anledningen bör staten genom Riksantikvarieämbetet avdela resurser så att detta nationalmonument kan räddas till eftervärlden.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens ansvar för restaureringen av Visby ringmur.
Stockholm den 27 januari 1992 Gunhild Bolander (c)