Medan Sverige är på väg in i den europeiska gemenskapen tycks många uppleva att Europa eller kanske t.o.m. hela världen, störtar sig över Sverige. Vi oroar oss för ökad rasism och invandrarfientlighet och anslår medel till informationsinsatser. Men detta är endast en åtgärd bland många som behöver vidtas. Vi måste även söka rötterna till dessa företeelser bl.a. via analyser av vår kulturella och sociala identitet. Främlingsfientligheten i Sverige beror knappast på nationell kulturchauvinism. Ett avgörande problem i vårt land är snarare frånvaron av en unik svensk kultur som vi kan identifiera oss med, vara stolta över och praktisera gemensamt.
Riksdagen har vid flera tillfällen uttryckt behovet av en kulturpolitisk satsning på folkmusik- och folkdansområdet. Folkmusik- och dansåret 1990 blev en framgångsrik manifestation som skapade intresse för genren bland många som tidigare var likgiltiga inför den. Flera kulturinstitutioner har inlett eller förstärkt sitt ansvarstagande för genren.
En omfattande utvärdering av Folkmusik och dansåret pekar på att denna genre är beroende av särskilda stödinsatser. Studieförbunden har inte levt upp till de förväntningar som funnits lokalt. Kommunala företrädare ger pessimistiska prognoser om möjligheterna till fortsatt stöd. Samtidigt hävdas samstämt att de medel som satsas på genren har mycket hög verkningsgrad genom de stora ideella insatser som varje stödkrona utlöser.
Riksföreningen för Folkmusik och Dans, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Svenska Ungdomsringen för Bygdekultur och Gammaldansarnas Riksförbund har presenterat ett förslag till utvecklingsplan. Organisationerna argumenterar för en femårig extra satsning på folkmusik och folkdans med 6,25 miljoner kr. per år.
Medlen skulle användas på följande sätt:förstärkning av den centrala strukturenstimulans av förnyelse och experimentutvidgning av arrangörsverksamheter pedagogisk utveckling särskilt bland barn och ungdom stöd till amatörforskning och dokumentationförbättrad användning av film--radio--video för dokumentation och pedagogikutveckling av debatt och information bl.a. via ny tidskriftförbättring av tillgången på lämpliga lokaler för verksamheten.
Det är angeläget att de positiva erfarenheter som Folkmusik och dansåret gav följs upp och utvecklas. Riksdagen har också tidigare givit uttryck för ett sådant ställningstagande. Regeringen bör därför återkomma med förslag hur ett sådant utvecklingsarbete kan finansieras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till utvecklingsarbetet med folkdans och folkmusik.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingela Mårtensson (fp) Marianne Andersson (c) Elisabeth Persson (v) Lisa Rulander (kds)