Riksteatern har under tre år som försöksverksamhet prövat syntolkning för synskadade i samband med sin turnéteaterverksamhet.
Syntolkning fungerar så, att de synskadade teaterbesökarna får låna var sin mottagare med hörlur. En person som väl känner till aktuell pjäs, dvs. någon anställd vid Riksteatern, har en sändarutrustning med mikrofon, i vilken han kommenterar det som händer på scenen och som inte framgår av dialogen. Han/hon berättar vilka som kommer in eller går ut från scenen, hur personerna reagerar, vad de gör när de är tysta osv. De synskadade teaterbesökarna hör kommentarerna i hörluren, vilket innebär att de samtidigt kan följa vad som sker på scenen. Kommentarerna stör inte heller omkringsittande publik. Syntolkningen gör teaterbesök betydligt mer njutbara för synskadade personer.
I samarbete med teaterföreningar, skolor, synskades länsoch lokalorganisationer, har Riksteatern vid 56 tillfällen syntolkat från 16 olika produktioner. Verksamheten är mycket uppskattad av synskadade. Riksteatern anser att försöksverksamheten slagit väl ut och motiverar en fortsättning av mer kontinuerlig art.
I samband med den stora satsning på Svenska Riksteatern som föreslås i budgetpropositionen anser jag att 500 000 kr borde avsättas för permanentning av syntolkningsverksamheten för synskadade.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att av den av regeringen föreslagna ökningen av medelsanvisningen under anslaget B
10 -- Bidrag till Svenska riksteatern, under kulturhuvudtiteln -- beräkna 500
000
kr. till syntolkning av teater.
Stockholm den 27 januari 1992 Charlotte Branting (fp)