Röhsska museet i Göteborg är ett stort specialmuseum för konsthantverk och design -- det enda i sitt slag i Sverige. Museet tillkom genom donationer från bröderna August och Wilhelm Röhss i början av detta sekel.
Röhsska museets uppgift är att dokumentera och visa utvecklingen inom konsthantverk och design. Med utställningar, föreläsningar, visningar och publikationer m.m. förmedlas estetiska upplevelser och skapas opinion för frågor rörande konstnärlig och teknisk kvalitet.
Till stöd för museets arbete skapades 1917 Föreningen Röhsska Konstslöjdmuseets Vänner, som under åren har berikat museet med stora donationer. Vänföreningen anordnar också offentliga föreläsningar och stöder studier och forskning inom museet.
Museet är beläget på samma tomt som Göteborgs universitets Högskola för Design och Konsthantverk med vilken museet alltsedan sin tillkomst haft ett intimt samarbete, inte minst genom årligen återkommande visningar av examensarbeten i museets lokaler. Museet medverkar här i undervisningen liksom vid ett flertal andra utbildningslinjer inom universitetet och andra högskolor i regionen.
Under de senaste decennierna har utställningsverksamheten med tillhörande program kraftigt expanderat och hävdats. Inriktningen mot nutida konsthantverk och design har blivit alltmer uttalad varvid också en nordisk profil är tydlig. Museets verksamhet är av riksintresse och fungerar som ett stöd för den svenska konstindustrin och för landets konsthantverkare.
Förslag har framförts att i Stockholm inrätta ett statligt museum för konsthantverk och design eller formmuseum. Debatten förs ibland som om vi i Sverige helt saknade ett museum för konsthantverk och design. För att en viss typ av museum inte är beläget i huvudstaden betyder det inte att det saknas i Sverige.
I Sverige finns förutom på Röhsska museet samlingar som rör konsthantverk och design på framför allt följande ställen: Nationalmuseum, Nordiska museet, Statens historiska museum, Kulturen i Lund, Malmö museum och länsmuseet i Kalmar.
Dokumentation, forskning och information har i denna sektor länge bedrivits högst osystematiskt. Resultatet är i dag stora luckor framför allt i kunskapen om vår egen tid. I stället för att skapa ett nytt museum bör befintliga resurser tas tillvara och ett systematiskt samarbete inledas mellan berörda museer i landet.
Eftersom Röhsska är det enda specialmuseet för konsthantverk och design i Sverige och därmed i praktiken har karaktär av riksinstitution bör det av staten få i uppdrag att ansvara för denna samordning inom området och inneha rollen av centralt museum.
Ett ändrat huvudmannaskap bör prövas liksom formen för ägandet. En överföring till stiftelse skulle kunna vara av intresse, där stat och kommun tillsammans med intresseorganisationer skulle vara representerade.
Regeringen bör få i uppdrag att undersöka dessa möjligheter och återkomma med förslag till riksdagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Röhsska museet.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingela Mårtensson (fp) Erling Bager (fp)