Inledning
Inom kulturområdet är det kulturen som är bärare av historia och identitet och ett för regionerna gemensamt värderingssystem som alltjämt står i centrum. Önskemål om bevarande av kulturellt värdefulla byggnader och miljöer är vanligt förekommande. Ofta kopplas detta samman med bristen på ändamålsenliga samlingslokaler.
Kulturen bidrar till en lokal identitet och sammanhållning. Det gäller således inte att försöka kopiera stadens kulturutbud, utan att ta tillvara den lokala livskvaliteten. Detta skapar bättre förutsättningar att få ungdomarna att rota sig i bygden och stanna kvar efter utbildningen.
Kulturutbudet gör även en bygd mera attraktiv när det gäller rekrytering av kvalificerad arbetskraft från andra delar av landet. Det är också viktigt med kultursatsningar som skapar en attraktiv miljö för kvinnorna och ger dem möjlighet till meningsfulla fritidsaktiviteter. Det är dessutom viktigt att profilera och marknadsföra bygdens särprägel. På så sätt förbättras också förutsättningarna för att utveckla den speciella bygdeturismen med lokala kulturupplevelser.
I skogslänen är bygdeturismen tillsammans med den traditionella fjällturismen ofta helt avgörande för de små bygdernas överlevnad. Det är därför utomordentligt viktigt att länsstyrelserna aktivt genom sina projektmedel stöder kultursatsningar av betydelse för den regionala utvecklingen samt att samlingslokalerna, som fyller en viktig funktion i glesbygden för studieverksamhet och kulturella aktiviteter, kan få stöd för såväl nybyggande som upprustning.
En huvudpunkt i 1974 års kulturpolitiska beslut var att staten metodiskt skulle stödja uppbyggnaden av länsteatrar, länsorkestrar och länsmuseer.
Detta har nu skett men kanske också medfört att olika länsinstitutioner expanderat i olika takt beroende på de lokala huvudmännens ambitioner då ett villkor för erhållande av statligt stöd har varit att de lokala huvudmännen -- kommuner och landsting -- tagit ett ökat ekonomiskt ansvar för kulturens länsinstitutioner.
Denna politik, som alltså byggt på frivillig medverkan och lokalt engagemang, har varit framgångsrik. I våra skogslän finns nu väl utbyggda och fungerande länsteatrar, länsmuseer, länsbibliotek och länsorkestrar m.m.
Målet -- en väl utbyggd basstruktur av kulturella länsinstitutioner i bl.a. skogslänen -- har därmed till stor del uppnåtts.
I princip bör nu den fortsatta utbyggnaden av kulturens länsinstitutioner vara de landstings- och kommunala huvudmännens ansvar.
Kommunalekonomiska kommittén
Den kommunalekonomiska kommittén har nyligen publicerat sitt slutbetänkande. Utredningen anser att ett stort antal specialdestinerade statsbidrag -- däribland de till kulturens länsinstitutioner -- skall föras in i ett generellt skatteutjämningsbidrag till kommunerna.
Statsbidragen till kultur är små jämfört med andra statsbidrag till kommunerna och landstingen. Det finns därför risk för att kulturområdets frågor hamnar i skymundan, när den kommunalekonomiska kommitténs förslag skall diskuteras.
Från socialdemokratisk synpunkt i skogslänen är dock ett villkor att ett genomförande av utredningens förslag inte får äventyra kommuners och landstings förmåga att svara för fortsatta insatser på kulturområdet.
Arbetsmarknadsstöd och kulturvårdsföretag
Den socialdemokratiska regeringen påbörjade en översyn av arbetsmarknadsstöden på kulturområdet. I årets budget sägs att detta arbete skall fortsätta.
Det är nu angeläget att en översyn sker. Arbetsmarknadsstöden på kulturområdet har fått en sådan varaktighet och storlek att de numera liknar permanenta anslag. I dessa fall bör övervägas att omvandla dem till fasta anslag.
Kulturvårdsföretagen är en speciell grupp som svarar för vård- och konserveringstjänster inom kulturområdet. Några av dem har av sysselsättningsskäl förlagts till skogslänen, bl.a. kulturarvet i Falun samt satsningar i Kiruna och andra orter i skogslänen. Regeringen säger i årets budget att både lokalisering och omfattning av verksamheten vid kulturvårdsföretagen skall omprövas. Formuleringen antyder framtida besparingar.
Min ståndpunkt är att översynen måste ha som förutsättning att kulturvårdsföretagen skall finnas kvar samt att syftet skall vara att finna lösningar som gör att olika beställare lättare kan nyttja kulturvårdsföretagens tjänster. Många av skogslänens museer har samlingar som är i behov av vård och konservering. Regeringen bör därför till riksdagen redovisa förslag, som lägger en stabil grund för kulturvårdsföretagens fortsatta utveckling.
Kulturen har under senare år getts en stor betydelse i regionalpolitiken. Riksdagen har bl.a. beslutat att länens utvecklingsfonder skall kunna användas för kulturinsatser. Vi anser att kulturen skall ses som ett naturligt inslag i länsstyrelsernas regionalpolitiska planering. Kommuner och landsting som vill stärka kulturen i den egna landsdelen skall ges ökade förutsättningar att påverka statens och länsstyrelsernas fördelning av regionalpolitiska medel.
Jag vill i detta sammanhang nämna att den tidigare regeringen har gett länsstyrelserna i bl.a. de nordligaste länen denna möjlighet. Norrbottens län är ett bra exempel där länsstyrelsen och landstinget tillsammans gör projekt som främjar den lokala kulturen.
Riksteatern, Riksutställningar och Rikskonserter
Riksteatern har nyligen antagit ett program inför 90-talet i vilket man bl.a. betonar sitt ansvar för publiken i glesbygd. Jag anser dessutom att Riksteatern skall öka produktionen av föreställningar som är lämpliga för de allra minsta scenerna och för lokaler som saknar scen.
Vad gäller Riksutställningars verksamhet är den en viktig samarbetspart med kommunernas kulturnämnder m.fl. Jag vill uppmärksamma behovet av fortsatt och kanske ännu mera utvecklad utställningsverksamhet lämplig för glesbygdens små samlingslokaler.
Rikskonserters verksamhet är ett viktigt komplement och i vissa fall den enda möjligheten för stora delar av vårt inland att kunna konsumera högkvalitativa konserter. Tillgängligheten måste utökas om vi skall leva upp till begreppet ''Kultur i hela landet''.
Utgångspunkterna för den framtida kulturpolitiken i skogslänen
I socialdemokraternas treårsprogram för kulturen framhålls bl.a. följande riktlinjer för 90-talet. Förtur skulle ges åt attförbättra de konstnärliga yrkesutövarnas arbetsvillkorförstärka kulturen i hela landetförbättra barns och ungdomars möjligheter att möta kultur och utveckla eget skapandestimulera bredd och kvalitet i amatörverksamheten.
Dessa riktlinjer är alltjämt gällande.
En utgångspunkt bör vara ökat samspel mellan kulturinstitutionerna i skogslänen.
En andra utgångspunkt bör vara att statens insatser koncentreras till de områden som kommunerna och landstingen inte kan eller har svårt att själva klara.
En tredje utgångspunkt för statens insatser bör vara att stimulera förnyelse genom att ge oetablerade, experimentella kulturverksamheter och unga artister en chans att nå publiken.
Dessa utgångspunkter ger ett behov av att utveckla några områden med speciellt skogslänen som utgångspunkt:
-- Stimulera de fria grupperna.
Här behövs kanske ett nytt stöd eller ökat länsanslag med utökat användningsområde. En uppgift för ett ''nytt'' stöd bör vara att stärka de grupper som är verksamma utanför storstäderna och ge nya regionalt förankrade grupper chansen till etablering, stödja unga artister och konstnärligt nyskapande samt rejäla men tidsbegränsade produktionsgarantier.
-- Riktade insatser för amatörverksamhet och barn- och ungdomskultur.
I de flesta kommuner finns mer eller mindre ambitiösa planer för hur barn- och ungdomskulturen skall främjas. ''Kultur i skolan''-verksamheten, ''Kulturbudkavlen'' med flera insatser har klart visat modeller för utveckling av barnens och ungdomarnas eget skapande, främst inom teater-, dans- och musikområdet. Jag utgår från att regeringen skapar goda möjligheter för dessa verksamheters fortsatta utveckling genom stärkande av länens och kommunernas resurser.
-- Bilda kulturfonder för kulturbyggnader och kulturturism.
Nu är det dags att förutom residensstaden i våra skogslän även de mindre kommunernas behov och deras betydelse för det samlade kulturutbudet ägnas ökad uppmärksamhet.
Ett bra sätt att åstadkomma detta är att bilda lokala kulturfonder som man exempelvis gjort i Norrbotten. Genom att bilda regionala kulturfonder kan man ge investeringsbidrag till kulturella ändamål. Kulturfonden skall kunna samspela med kommuner, landsting, regionala utvecklingsfonder och kulturvårdande myndigheter i val av projekt.
De lokala kulturfonderna skall i första hand ge investeringsbidrag till projekt som har ett besöks- och publikvärde. Målet skall vara att ge boende på hemorten och utifrån kommande besökare möjlighet till nya kulturupplevelser.
Lokala idéer och projekt blir lättare att genomföra genom en kulturfond, några exempel:I ett stort antal kommuner planerar man eller drömmer om nya kulturhus, museer, kulturcentra etc.Det finns i dag ett växande intresse för ''kulturturism'', att ta tillvara sevärdheter och attraktioner i den egna bygden.
Genom att också skapa en nationell kulturfond kunde man stimulera kommunerna att förverkliga sina framtidsambitioner. En annan icke oviktig bieffekt är att den också skulle vara av betydelse för lokal utveckling av samhälle och näringsliv.
Inrättande av en rikskulturfond och lokala kulturfonder i enlighet med vad som beskrivs i motionen skulle skapa nya utvecklingsmöjligheter för kulturen i hela landet.
Jag föreslår därför att frågan om kulturfonder utreds.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den aviserade översynen av kulturområdets arbetsmarknadsstöd, utveckling av kulturvårdsföretagen samt betydelsen av utformningen av de regionalpolitiska stöden samt länsanslagen,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Riksteatern, Riksutställningar och Rikskonserters produktion för de mindre scenerna i glesbygden,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade anslag till de fria teater-, dans- och musikgrupperna,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en fortsättning på verksamheten ''Kultur i skolan'',2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en fortsättning på verksamheten ''Kulturbudkavlen'',
6. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts med uppgift att lägga fram förslag om kulturfonder.
Stockholm den 27 januari 1992 Leo Persson (s) 1 Yrkande 1 hänvisat till AU 2 Yrkande 4 hänvisat till UbU