Sammanfattning
Frihet och mångfald i kulturlivet är några av det demokratiska samhällets förutsättningar. Frihet i kulturlivet är frihet från politisk styrning. Det är angeläget att önskemål från såväl enskilda som kulturinstitutioner är vägledande för kulturpolitiken. En av kulturpolitikens viktigaste uppgifter är att stödja det som har värde och kvalitet men som inte kan komma till stånd på marknadens villkor. Det är också angeläget att i större utsträckning skapa ett samspel mellan privata och statliga initiativ. Betydligt större resurser behöver avsättas. Attityden till kulturen bör också förändras. Skall vi stärka vår kulturprofil i det nya Europa bör vi börja betrakta kulturen som en investering och en tillväxtfaktor, både i livskvalitet och statskassan.
Stark kulturell identitet
I stora delar av Europa har man insett att 90-talet tillhör kulturen och gör stora nationella och regionala satsningar. Även den svenska kulturen får ökad betydelse när vi närmar oss Europa. Vi måste därför värna om vårt kulturarv och stärka vår känsla för svensk kultur. Men också ta till vara de möjligheter som skapas för Sverige på kulturområdet genom det nya Europa. Det är en utmaning, men vi har alla grundförutsättningar att lyckas. Konsten måste dock få en viktigare roll, större resurser sättas in och attityder förändras. I det längre perspektivet spelar kultur och historia i skolundervisningen en viktig roll.
Kulturpolitik
Kultur bör i minsta möjliga utsträckning styras av politiker. Det allmänna har dock en oerhört viktig roll vad avser främjandet av ett positivt och kreativt kulturliv. Kulturpolitiken bör dessutom ansvara för främjande och bevarande av traditioner och stöd till det som har värde men inte kan komma till stånd på marknadens villkor. Staten bär dessutom ett ansvar i de signaler som en kulturbudget sänder ut i landet. Överdriven sparsamhet eller snålhet förs vidare i alla led och skapar negativa effekter, inte minst för nyskapandet.
Kulturpolitiken bör värna om frihet, mångfald och kvalitet samt göra kulturen tillgänglig för så många som möjligt.
Samhällets stöd till kulturen skall vara vägledande och i det skede vi står inför bidraga till att stimulera ökade satsningar på alla kulturområden samt vidga deltagandet i kulturlivet. En större publik skulle innebära effektivare utnyttjande av de resurser som satsas. Det skulle också innebära underlag för större arrangemang och därmed leda till större mångfald.
Ny Demokrati anser det angeläget att öka förståelsen för andra kulturer, bl.a. genom att skapa ökade förutsättningar att presentera mer av utländska kulturyttringar i Sverige. Detta skulle skola publiken samt ge konstnärer nya impulser.
Politisk styrning skall visserligen undvikas men det behövs en konstruktiv dialog mellan dem som anslår ekonomiska medel och dem som utnyttjar dem. På detta vis kan långsiktiga mål, konstnärliga värden och prioriteringar för 90-talet formuleras.
Basresurser, ökade medel och effektivisering
Staten bör, som hittills, sörja för basresurserna i de statliga kulturinstitutionerna. Det vore dock önskvärt att skapa förutsättningar för en långsiktig, kraftig ökning dels av det som i den statliga kulturbudgeten benämns ''Kulturverksamhet m.m'', dels av kulturturismen. Då får kulturen sin rätta plats i vårt samhälle. För att ytterligare förstärka det ekonomiska tillskottet till konsten och tillföra ny dynamik bör enskilda och näringslivet i större utsträckning uppmuntras att stödja kulturlivet. Vi anser att det är genom ett bredare och mer balanserat samarbete för stöd till kulturen, bl.a. genom finansiering från flera håll, som kultursektorns ställning successivt kommer att förbättras.
Regelverket för privata initiativ bör ses över. Det bör vara gynnsamt för företag eller enskilda att tillföra medel genom direkta bidrag, sponsring eller inrättande av fonder.
För att uppnå ett bättre samspel mellan statens, landstingens och kommunernas kulturutgifter bör regelbunden statistik föras och utvärderas för att uppnå en bättre bedömning av hela stödet till olika konstarter och kulturaktiviteter. Det är också viktigt att utveckla en mer samlad syn på utformningen av kulturpolitiken, bl.a. i syfte att tydligt specificera statens och kommunens roll och ansvar.
Kulturinstitutionerna bör inrikta sig på att i större utsträckning effektivt utnyttja sina resurser i förhållande till överenskomna mål. Man bör också utnyttja alla möjligheter att få in privata pengar genom biljettförsäljning, marknadsföring, samfinansierade projekt m.m. Staten bör även uppmuntra institutionerna att tävla effektivare om publikens uppmärksamhet. I vissa fall kan det handla om enklare marknadsföring eller attraktivare förpackning av ett arrangemang. Till viss del bör också utbudet i större utsträckning anpassas till vad som efterfrågas. Detta kan enkelt göras genom marknadsundersökningar. Det är viktigt att lära sig utnyttja den ekonomiska potential som kulturen har. Ett blomstrande kulturliv bör nämligen även ha en sund ekonomi.
Alla tjänar på kulturen
Det ligger sällan renodlade ekonomiska motiv bakom kultursatsningar. Ej heller gör konstnärer särskilt ofta förmögenheter på sitt skapande. När staten, landstingen och kommunerna avsätter medel till kulturen förväntar man sig inte vinst i ekonomiska termer. Alltför ofta ses det t.o.m. som en alltför subventionskrävande sektor.
För Ny Demokrati skall självfallet kulturen ha ett egenvärde. Detta behöver dock inte hotas av en portion nytänkande. Kultursektorn har stor betydelse i samhällsekonomin och satsningar på kultursektorn är för samhället lönsamma i stora drag. Därför är det hög tid att börja betrakta kulturen som en näring. Det är en bransch som dels producerar ett värde av betydande storlek, dels skapar en avsevärd sysselsättning. Flertalet utländska undersökningar visar dessutom ett klart samband mellan offentliga satsningar på kultur och offentliga inkomster från samma sektor. Med andra ord betalar kultursektorn tillbaka mer än den får i offentligt kulturstöd, bl.a. i form av skatter och sociala avgifter. Det är dock viktigt att i större utsträckning acceptera att det kommersiella och icke- kommersiella verksamheter korsbefruktar varandra.
Slutsatsen av detta är med andra ord att en rejäl satsning på kultursektorn skulle vara en ren investering. Ett långsiktigt tillskott i statskassan och till glädje för alla.
Det handlar slutligen också om den dynamiska effekt en stor satsning från statens sida skulle medföra. Vi skulle få uppleva en rad friska initiativ och nya projekt.
Kulturen och regionerna
Många gånger upplever övriga Sverige att Stockholm är prioriterat i kulturhänseende. Det finns en viss mån av sanning i detta varför det är angeläget att under 90-talet anstränga sig för att regionala satsningar genomförs. Det gäller också att göra den befintliga regionala strukturen framgångsrik, både hos publiken och hos artisterna. Ansvaret för detta bör dock delegeras till regional nivå i största möjliga mån.
Enligt vår mening bör dock staten, genom sina kulturanslag, initiera större ansträngningar för att uppmuntra samarbete mellan olika konstformer på lokal, regional och nationell nivå genom festivaler och andra gränsöverskridande initiativ. Samproduktion av teateruppsättningar eller utbyte av personal är också möjligheter.
Det bör också utvärderas om inte regionerna bör uppmuntras att söka sig en plats på den internationella kartan, som kulturcentra eller för återkommande festivalverksamhet.
En annan målsättning borde vara att på sikt överföra en större del av den löpande finansieringen av kulturen på regional nivå till de regionala skattebetalarna.
För den regionala tillväxten finns dessutom mycket positiva erfarenheter från Tyskland att ta del av där kulturen i allt större utsträckning har kommit att fungera som lokaliseringsfaktor för etablering av industri.
Kultur och turism
Sverige har en mycket stor och mycket underutvecklad potential inom kulturturismen. Med rätt inställning och samlade krafttag kan detta bli en av 90-talets stora tillväxtbranscher. Ny Demokrati skulle därför gärna se att regeringen snarast gör en snabbutredning för att kartlägga hur en sådan utveckling främjas. Diskussioner och samarbete mellan turistindustrin och dem som är engagerade i kulturminnesvård och kulturliv bör uppmuntras på nationell, regional och lokal nivå.
Professionell marknadsföring av svensk kultur ökar kulturturism. Ny Demokrati har i en annan motion lagt fram förslag om ett nytt upplägg för turistpolitiken och turistrådet.
Kulturpolitik och barn
Barnen är vår framtid. De skall dessutom bli morgondagens medborgare i ett helt nytt Europa. Det är därför mycket angeläget att ökade satsningar görs för att stärka deras nationella kulturidentitet, öka deras kunskap om vårt språk, vår historia men också deras insikt om det Europa de blir en del av.
Förskola och skola spelar en mycket viktig roll i detta, varför vi anser att ökade resurser bör avsättas till sådan undervisning. Det är också viktigt att barnteater och annan barnkultur värnas. Det är en investering för livet.
Vad skall prioriteras?
Väl medvetna om det statsfinansiella läget anser Ny Demokrati inte att det finns utrymme för en ökad kulturbudget, utöver vad regeringen föreslagit, innevarande år. Vi vill dock påpeka att flera områden, bl.a. bildkonsten och museiverksamheten, är missgynnade varför det är av yttersta vikt att detta kompenseras i kulturdepartementets budget för 1993/94.
Planering bör ske under budgetåret 1992/93 i avsikt att öka kulturanslagen med en miljard kronor för 1993/94.
I samband med en sådan ökning bör ytterligare resurser inriktas på bl.a.Projekt och program som fokuserar experiment och förnyelse. (Kultur handlar ju även om utveckling.)Dramaten och andra statliga institutioner att användas till internationellt utbyte. T.ex. fler utländska gästspel eller möjligheten att låta svenska samlingar turnera internationellt.Kulturturism.Barnkultur. Uppbyggnad av kulturella centra med internationellt rykte så att landet kan visa upp olika konstnärliga uttryck -- både goda resultat och utmaningar -- för våra europeiska grannar.Kultur i media.Möjligheter för statens konstmuseer att löpande förnya sina samlingar genom inköp av konst.Ökade möjligheter att genomföra attraktiva utställningar.
Vi föreslår också att regeringen utreder hur fördelning av medel till kulturen i större utsträckning kan påverkas av bidragsmottagaren samt hur onödiga mellanhänder kan rationaliseras bort. Kultursektorn behöver minst av allt onödig, kostsam byråkrati.
Ett ökat stöd till ett fritt och vitalt kulturliv är en värdefull investering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kulturpolitikens inriktning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den kulturella identiteten,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ökat internationellt kulturutbyte,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat stöd från enskilda och företag till kulturen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att inom en treårsperiod skapa förutsättningar att fördubbla anslagen till kulturen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i kulturdepartementets budget 1993/94 anvisa ytterligare 1 miljard kronor till kultursektorn,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om önskade prioriteringsområden i kulturdepartementets budget för 1993/94,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kulturens lönsamhet,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättrat resursutnyttjande av kulturella medel,
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag om kulturturismen kan främjas i enlighet med vad som i motionen anförts,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade bidrag till kultur och historia i skolundervisningen,1
12. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om minskad byråkrati och rationalisering av fördelningspolitiken kring kulturmedel.
Stockholm den 22 januari 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Anne Sörensen (nyd) Harriet Colliander (nyd) Richard Ulfvengren (nyd) Peter Kling (nyd) Bo G Jenevall (nyd) 1 Yrkande 11 hänvisat till UbU