I internationella sammanhang talar man uppskattande om ''den svenska modellen'' för ett regionaliserat museiväsen.
Sveriges museiväsen utanför de statliga museerna i Stockholm omvandlades i mitten av 70-talet, efter utredningar -- och senare beslut i riksdagen -- om en ny kulturpolitik. I varje län skapades en museistiftelse med ansvar för länets museiverksamhet. Landsting, värdkommun och hembygdsförbund var ofta stiftare. Museernas styrelse kom att bestå av politiskt valda ledamöter i dominerande grad.
Ett länsmuseernas samarbetsråd, som samordnar länsmuseerna i frågor av gemensamt intresse, bildades. Samarbetet är en frivillig och ideellt arbetande organisation, där mycken kompetens och erfarenhet finns samlad och som kommer hela landets länsmuseiverksamhet till godo.
Länsmuseiorganisationen har vunnit i stadga och erfarenhet och visat sig vara mycket väl anpassad till statsmakternas uppfattning om ett regionaliserat kulturliv, vilket också kom till uttryck i utredningen ''Kultur i hela landet'', där utredaren föreslog en kraftig förstärkning av det statliga bidraget till länsmuseerna.
Statsbidraget har blivit av särskilt stor betydelse för länsmuseernas utveckling, beroende på att det inte har varit bundet av särskilda villkor. Statsbidraget har kunnat användas för basverksamheten, som är svårfinansierad. 1988 gjordes en utredning på uppdrag av statens kulturråd och länsmuseernas samarbetsråd. Av denna framgår att just den svårfinansierade basverksamheten alltjämt är ytterst ansträngd vid flertalet museer. Som ett lämpligt planeringsmål för de statliga kulturpolitiska insatserna anges ca 50 grundbelopp per länsmuseum.
För närvarande är det stora olikheter i andelen statsbidrag till de olika länen. I många län har de lokala huvudmännen ökat driftsbidragen till länsmuseerna utan att erhålla statsbidrag, men under förespegling att staten senare skulle svara för motsvarande ökning av statsbidraget. För länsmuseerna är det alltså av största vikt att reformarbetet inte avstannar utan att en fortsatt generell höjning av antalet grundbelopp kommer till stånd, så att man når de i den ovan nämnda utredningen uppsatta målen. Detta bör ges regeringen till känna.
I detta sammanhang är det också viktigt att peka på att den nyligen avlämnade kommunalekonomiska utredningen har betraktat regionmuseibidraget som ett specialdestinerat statsbidrag till kommunerna och föreslår följaktligen att det avskaffas. Genomförs det förslaget mister vi den ur internationell synpunkt unika resurs vi byggt upp i Sverige genom det landsomfattande nätet av starka och något så när jämspelta länsmuseer.
Länsmuseernas statsbidrag är inte ett bidrag till kommunerna och har aldrig varit avsett som ett ekonomiskt stöd för kommunernas verksamhet. Bidraget är specialdestinerat till museiinstitutionerna (stiftelser och föreningar) och har utgjort en ekonomisk bas för dess verksamhet helt vid sidan av bidragen från landsting och kommuner.
Det är helt nödvändigt att statsbidraget finns kvar och att förslagen från den kommunalekonomiska utredningen i denna del stoppas.
Lönebidragen
Museerna (och arkiven) står och faller med lönebidragsfrågan.
I budgetpropositionen (bil.12 s.11) redovisas att en särskild arbetsgrupp bildats av kultur- och arbetsmarknadsdepartementen med uppgift att följa de frågor som är av gemensamt intresse för de båda politikområdena. En viktig sådan fråga är frågan om lönebidragen hos länsmuseerna och andra kulturinstitutioner.
Som mycket klart kom till uttryck i kulturutskottet förra våren (1990/91:KrU5y) har lönebidragen mycket stor betydelse för länsmuseernas möjligheter att bedriva sin verksamhet. Utvecklingen efter införandet av de flexibla lönebidragen har klart bekräftat att det fanns fog för de farhågor för en försämring för museerna som fanns då dessa infördes. Det är därför angeläget att den ovan angivna arbetsgruppen arbetar snabbt med bl.a. lönebidragsfrågorna. Gruppen bör också få i uppgift att lägga fram förslag som underlättar kulturinstitutionernas möjligheter att även i fortsättningen bedriva sin verksamhet med stöd av lönebidragsanställda.
Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den fortsatta utbyggnaden av stödet till länsmuseerna inom grundbidragssystemet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållande av grundbidragssystemet på museiområdet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lönebidrag på bl.a. museiområdet.1
Stockholm den 24 januari 1992 Stina Eliasson (c) Gunhild Bolander (c)
1 Yrkande 3 hänvisat till AU