Såväl riksdag som regering och olika kulturvårdande myndigheter är eniga om att det svenska kulturlandskapet har ett oskattbart och omistligt värde. Detta har stadfästs genom lagstiftning bl.a. i kulturminneslagen och PBL. Samma myndigheter är också överens om att ortnamn är omistliga kulturarv som ska vårdas och bevaras.
I flera betänkanden från riksdagens kulturutskott har frågan om ortnamn varit föremål för behandling. I betänkande 1991/92:KrU3 redovisas Riksantikvarieämbetets (RAÄ) syn på ortnamnsfrågorna. RAÄ hävdar att ortnamnen är ett oersättligt om än icke- fysiskt inslag i kulturlandskapet, som till skillnad från de flesta icke-materiella kulturyttringar har en direkt anknytning till kulturlandskapet. RAÄ konstaterar att hänsynstagandet till t.ex. gamla bynamn skulle underlättas om frågan aktualiserades i förarbetena till kulturminneslagen. Sveriges hembygdsförbund har också påtalat samma sak.
Vi har inte heller kunnat finna att de grundläggande direktiv från riksdag och regering om att nedärvda ortnamn ska vårdas och bevaras utifrån deras kulturhistoriska och sociala värde förts vidare i instruktioner till fastighetsbildningsmyndigheter och fastighetsregistreringsmyndigheter.
Vi anser att de riktlinjer som riksdagen tidigare ställt sig bakom sammanförs till en ''hänsynsparagraf'' i kulturminneslagen.
Lämpligen kan Riksantikvarieämbetet få i uppdrag att utforma en sådan bearbetning av kulturminneslagen. Kulturmiljövårdens möjligheter att påverka andra myndigheters hantering av ortnamn och uppnå eventuella behövliga ändringar i deras instruktioner skulle också underlättas genom denna åtgärd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att kulturminneslagen får en utformning som inrymmer även ortnamn.
Stockholm den 24 januari 1992 Stina Gustavsson (c) Sigge Godin (fp)