Väderskärs kapell, eller Värskär som den vanliga benämningen lyder, härstammar från 1500-talet. Kapellet uppfördes på Fogelviks egendom, Östra Eds socken men flyttades i mitten av 1600-talet till det långt ute i havsbandet belägna Värskär.
Det tjänstgjorde i långliga tider inte bara som gudstjänstlokal utan också som skola. När gudstjänst skulle hållas eller när fara var å färde kallades skärgårdsbefolkningen samman medelst en unik trumma som i dag återfinns på Naturhistoriska Museet.
År 1951 överfördes ansvaret för kapellet från Östra Eds till Loftahammars församling.
Viss renovering har under åren gjorts med medel som den lokala befolkningen ställt till förfogande. Mer måste dock till för att inte väder och vind och tidens slitage skall allvarligt försvåra en framtida totalrenovering. Närmast på tur står enligt uppgift stensockel, dropplister, yttre målning.
Varje år förrättas gudstjänster i kapellet och inte sällan väljer ortsbor såväl från församlingen som i förskingringen att låta sina barn döpas härute i en ursprunglig, traditionsrik miljö för trakten.
Värskärs kapell byggnadsminnesförklarades 1980 och bidrag från riksantikvarieämbetet torde kunna erhållas ur den kvot som inom Kalmar län disponeras av länsstyrelsen genom länsantikvarien. Enligt uppgift anser kyrkorådet att inom kort begära bidrag till restaurering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en restaurering av Väderskärs kapell.
Stockholm den 27 januari 1992 Elisabeth Fleetwood (m) Bertil Danielsson (m) Leif Carlson (m)