När Loftahammars församling i Kalmar län i slutet av 1940-talet installerade en ny orgel lät man den gamla 1700- talsorgeln stå kvar. Den har sedan dess varit obrukbar men detta har medfört den positiva effekten att dess gamla kvalitéer bevarats osedvanligt väl och ej utsatts för ''okunnig åverkan''.
Enligt orgelexperter är Loftahammars-orgeln ett av de värdefullaste instrumenten från svenskt 1700-tal, ja rent kvalitativt (när det gäller material och hantverk) den kanske främsta överhuvudtaget''.
En restaurering av Loftahammars unika orgel talar för att den skulle kunna bli en såväl för musikexperter som för församlingen stor och efterlängtad attraktion.
Orgeln byggdes av den tidigare relativt okände orgelbyggaren Lars Wahlberg, född 1724. I fråga om ''hantverksskicklighet, omsorg och artisteri'' har han ansetts vara en av de främsta orgelbyggarna genom tiderna.
Av såväl orgelexperter som av medlemmarna i Loftahammars församling, som under ett flertal år gemensamt samlat medel för att kunna bidraga till en restaurering, anses det nu vara på tiden att arbetet får en konkret start.
Vissa förberedelsearbeten har redan genomförts i samband med rekonstruktionen av Wahlbergsorgeln i Karlskrona.
Vid sammanträde i Loftahammars församlings kyrkoråd 91-12-03 beslöt kyrkorådet att ta itu med renoveringen, förbereda arbetet och undersöka möjligheterna till anslag för ändamålet.
Närmast bör det enligt min mening ankomma på riksantikvarieämbetet att i sin planering ge prioritet åt restaureringen av Loftahammars 1700-talsorgel så att dess kultur- och musikhistoriska värde bevaras såväl för musiklivet i stort som för församlingsmedlemmarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om restaureringen av Loftahammars församlings 1700-talsorgel.
Stockholm den 27 januari 1992 Elisabeth Fleetwood (m)