Fotografiska Museet grundades 1971 som en avdelning av Moderna Museet. Verksamheten omfattar fotografins utveckling från äldre tid till nutid i konstnärligt och kommunikativt hänseende.
Den praktiska verksamheten har följande inriktning: Produktion av utställningar och kataloger. Föreläsningar.Förvärv till samlingarna, såväl svensk som utländsk konst. Samlingarna omfattar ca 200 000 verk och är med internationella mått av mycket hög klass, med bl.a. den berömda professor Helmer Bäckströms fotografihistoriska samling och Helmut Gernsheims dubblettkollektion.Fotografiska Museets konservatorsateljé behandlar såväl äldre som modernt material ur samlingarna.Utlån av verk ur samlingarna till andra museer och institutioner.Forskning avseende äldre fotografi samt dokumentation av det nutida skeendet redovisas i utställningar.Insamlande av dokumentation kring fotografi som konstnärligt uttryck. Materialet sorteras in i Fotografihistoriskt arkiv.Fotografibiblioteket omfattar litteratur från äldre fotogafisk tid till nutid. Den årliga ackvisitionen är ca 350 -- 400 volymer. Vidare inkommer ca 95 fotografitidskrifter årligen. Fotografibiblioteket är ett av Europas förnämsta bibliotek i sitt slag. Fotografibiblioteket har ända sedan museets tillkomst katalogiserat sitt material och såväl nyförvärv som äldre litteratur är numera föremål för databearbetning.
Fotografiska Museets utställningsverksamhet har varit banbrytande i Sverige.
Ekonomin har dock hindrat utvecklingen vad gäller verksamheten i stort. Utställningsverksamheten har begränsats samtidigt som katalogproduktionen helt upphört. Förvärv av utländsk fotografikonst har också upphört under innevarande budgetår. Förvärv av svensk fotografikonst har endast kunnat göras i mindre utsträckning. Därtill finns ett förslag om nedläggning av Fotografibiblioteket, om regeringens rationaliseringsförslag vidhålls. Det schematiserade insamlandet av material till fotografihistoriskt arkiv har också måst inställas.
Förhoppningar om att databearbeta samlingarna har ej kunnat infrias, vilket förhindrar en mer expansiv utlåningsverksamhet till andra institutioner samtidigt som svenska och utländska forskare ej kan ges möjligheter att nå de nu okända delarna av samlingarna.
Fotografiska Museet som nu är inrymt i fem olika byggnader kommer att sammanföras i en enda, när det nya Moderna Museet står färdigt. Detta kommer att i hög grad effektivisera verksamheten och göra det rika material som ingår i samlingarna lättare tillgängligt. Därför är det viktigt att byggandet av Moderna Museet påskyndas.
Efter mer än 20 års framgångsrik verksamhet och före inflyttningen i den nya museibyggnaden bör tillfället vara lämpligt att låta utreda den framtida verksamheten vid Fotografiska Museet, verksamhetens inriktning, museets organisation samt dess ställning inom statens konstmuseer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om fotografiska museet.
Stockholm den 27 januari 1992 Karl-Erik Svartberg (s)