Regeringen föreslår i årets budget en uppräkning av anslaget för bidrag till regional musikverksamhet (bilaga 12, anslaget B 15). I texten redogör statsrådet för den annorlunda situation som de regionala musikensemblerna har hamnat i sedan avtalet med försvaret om militärmusik sagts upp. Samtidigt redovisas att anslaget från försvaret drastiskt minskat.
Det har uppenbarligen funnits skäl till missnöje från försvarsmaktens sida vad gäller den utdelning man har fått för satsade pengar under senare år. Den utredning som leddes av Egon Kjerrman, och som åberopas i budgetskrivningen visade på nya möjligheter. Under tiden har försvarsmakten utnyttjat andra resurser som finns. En av dem är det som numera kallas GöteborgsMusiken, och som fram till slutet av 1991 varit mera känd som Göteborgs Spårvägars Musikkår. Denna orkester har förutom att svara för ceremoniell musik i Västsverige även under senare år vid ett flertal tillfällen svarat för musiken vid högvakten vid Stockholms slott. Under diskussionerna under utredningens gång har det framförts önskemål om att GöteborgsMusiken skulle ta över ansvaret för den ceremoniella musiken i landets västra delar och fortsätta med spelningar i bl.a. Stockholm vid olika tillfällen.
GöteborgsMusiken var från början en orkester för musikintresserade spårvägsanställda, men är sedan länge numera en orkester med enbart musikskoleutbildade medlemmar, som har gjort fyllnadstjänstgöring som reservförare eller i trafik någon enstaka dag per vecka.
Orkestern har 26 medlemmar och har i dagsläget som sin främsta uppgift att spela på skolor och institutioner. Det område utanför Göteborg som orkestern huvudsakligen arbetar i är en sektor Strömstad--Säffle--Skara-- Jönköping--Ljungby--Halmstad. Förutom uppräknade uppdrag kan noteras att orkestern gjort 4 skivinspelningar, varit ''husband'' vid TV-serie och under sommaren 1991 genomfört 14 vaktparader i Göteborg. Orkestern är en omistlig del av mottagningarna vid flottbesök, besök av statsgäster etc.
Fr.o.m. 1 januari 1992 har Göteborgs Spårvägar AB avsagt sig arbetsgivaransvaret för annan personal än sådan som oundgängligen behövs till trafikverksamheten. Göteborgs kommun är trots sitt svåra ekonomiska läge beredd att bidraga med en del till orkesterns kostnader. Vissa av musikerna kan kombinera sin tjänst med en del undervisning och genom speluppdragen spelar man in ett miljonbelopp. Dock behövs ytterligare medel. Orkesterns eget önskemål är 26 grundbelopp. Eftersom man under flera år gjort spelningar, som andra ensembler borde ha gjort och fått ett fast stöd för, så kan detta synas motiverat.
GöteborgsMusiken är i dag en orkester med ett brett musikaliskt utbud av omvittnat hög nationell klass. Om orkestern splittras minskar möjligheterna till lokala kvalificerade musikframträdanden. Dessutom drabbas skolor, fängelser, sjukhus och andra vårdinrättningar i Västsverige.
Sverige står i Göteborg inför stora internationella evenemang de närmaste åren. Det gäller EM- och VM- tävlingar och stora internationella konferenser. Sverige och Göteborg måste hålla internationell klass inför gästande nationer och hit hör en hög musikalisk kapacitet och beredskap.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att GöteborgsMusiken erhåller bidrag ur de medel som anvisats till den regionala musikverksamheten och för militär och ceremoniell musik.
Stockholm den 23 januari 1992 Lennart Fridén (m) Erling Bager (fp)