Under ett antal år har riksdagen behandlat motioner om ökat statligt stöd till specialmuseer utanför Stockholm och med annan än statlig huvudman. Genomgående har argumentet för avslag varit att man inte vill utöka antalet statliga museer. Kärnfrågan ligger inte i detta utan i det faktum att det finns områden som inte i dag bevakas och dokumenteras. Därigenom går kunskaper och föremål förlorade och en del av vårt kulturarv förskingras.
Just nu pågår en utredning om dokumentationsansvaret och arbetsfördelningen mellan landets sjöfartsmuseer. Där måste åtgärder vidtagas. I samband med att förslag lagts om att inrätta ett helt nytt statligt konsthantverks- och formgivningsmuseum har det påpekats ett ett sådant specialmuseum av rikskaraktär redan finns, Röhsska Konstslöjdsmuseet.
Genom en fördelning av ansvar och medel mellan de stora specialmuseerna, t.ex. statens Folkens museum -- Etnografiska och Göteborgs Etnografiska Museum, vilka båda genom mycket olika samlingar kompletterar varandra, skulle mycket vinnas genom samordningar m.m. utan att staten åsamkas stora kostnader. Den av Europarådets kulturexaminatorer påpekade oroande centraliseringen till Stockholm skulle också till en del kunna åtgärdas. Det är ju inget axiom att alla ansvarsmuseer skall ligga i huvudstaden.
Det finns enligt mitt sätt att se mycket stora skäl till att göra en genomgång av dokumentations-, forsknings- och insamlingsansvaret hos de stora specialmuseerna, främst i Malmö, Göteborg och Stockholm, förutom den inledningsvis angivna aktuella utredningen. Efter fastställd ansvarsfördelning kan sedan tillgängliga medel fördelas på ett bättre sätt än i dag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om klarare fördelning av ansvar för och medel till landets stora specialmuseer.
Stockholm den 23 januari 1992 Lennart Fridén (m)