I dessa tider, när mycket måste omprövas, finns det anledning att även se över statens kulturråd och de normer under vilka det arbetar.
Med åren har detta organ vuxit så i omfattning att det nu avlönar över femtio anställda. Man arbetar efter regler som tar dålig hänsyn till kvalitet (som är svårt att mäta) eller kvantitet (lättare att mäta) i landet. Märkligt nog visar sig anslagen i praktiken avta med det ökande geografiska avståndet från Stockholm. Ju längre från kungliga huvudstaden en institution ligger desto lägre blir anslagen. Jag har inte i något partiprogram hittat att detta varit målet med kultursatsningarna. Å andra sidan upptäcker man att många aktiviteter, som ute i landet skulle få bekostas helt med kommunala medel, lokaliserade till Stockholm, får statligt bidrag.
I den kärva statliga ekonomin har kulturminister Birgit Friggebo lyckats få ökade anslag till kulturen och det är naturligtvis alldeles utmärkt. Men skall de nya pengarna göra maximal nytta måste de också fördelas genom statens kulturråd på ett bättre sätt. Det måste till direktiv där grunderna är baserade på andra normer än avståndet från Stockholm för beloppens beräkningar och fördelning.
Vidare kan man fråga sig om inte handläggarkåren kan reduceras avsevärt. En utlokalisering från Stockholmsregionen kan säkert också tillföra nya och spännande dimensioner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det angelägna i att låta se över statens kulturråds organisation, lokalisering och beräkningsgrunder.
Stockholm den 22 januari 1992 Siw Persson (fp)