Skattereformen skulle innebära att marginalskatten begränsades till 30 % resp. 50 %. För de fritt arbetande konstnärerna och författarna, som är låginkomstgrupper, innebar reformen inga sänkta marginalskatter, inkomsterna var inte tillräckligt höga. Men dessa grupper kvarstår dessutom som i särklass särskilt hårt beskattade på grund av egenavgifterna och löneskatten. I de inkomstlägen där löntagarna har 30 % skatt har konstnärerna ca 50. Där löntagarna har 50 % har konstnärerna ca 65. De äldre konstnärerna har på grund av löneskatten en marginalskatt på 45 eller 60 %. Anledningen till att äldre konstnärer och författare fortsätter i sina yrken långt efter pensionsåldern är inte bara obruten skaparkraft. Dålig pension på grund av dåliga tidigare inkomster är en bister verklighet för många.
Den av den förra kulturministern tillsatta konstnärsutredningen, som skulle utreda konstnärsskapets villkor, ekonomiskt och socialt, tog på eget initiativ upp frågan om egenavgifterna på konstnärsområdet -- denna fråga som varit ett problem för de fritt arbetande konstnärerna och författarna sedan åtminstone mitten av 1970-talet.
Utredaren föreslog att det skulle inrättas en särskild s.k. egenavgiftsfond, dvs. ett system för restitution av egenavgifter som erlagts på intäkter av konstnärligt och litterärt arbete. Återbetalningen av egenavgifter skulle ske upp till en viss inkomstnivå med 70 % av de erlagda avgifterna. Den enskilde skulle ansöka om återbetalning och denna skulle fås via den s.k. egenavgiftsfonden. Reformen kostnadsberäknades till 25 milj.
kr.
Dessa konstnärsgrupper klassas som företagare, men har varken kapital eller personal att skattemässigt ''spela med'' som andra småföretagare. Det kapital konstnären och författaren har är den egna känslans, tankens och professionalismens. Konstnärsgruppen har blivit en av skattereformens stora förlorare. Den har bara kommit i kontakt med reformens kostnadssida, i form av -- förutom de allmänna fördyringarna av bostäder och andra levnadsvillkor -- höjda hyror för arbetslokaler, höjda material- och resekostnader, moms på konstnärliga förmedlingsuppdrag etc., vilket ordförandena i 17 konstnärsorganisationer tillhörande KLYS (Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd) konstaterat i ett gemensamt offentliggjort uttalande.
Konstnärsutredningen har på ett handfast sätt föreslagit en lösning på ett gammalt besvärligt problem på konstnärsområdet -- ett problem som har karaktären av rättvisefråga.
Förslaget har konstnärsorganisationernas stöd och bör snarast leda till att en sådan särskilt kulturpolitiskt motiverad stödordning som egenavgiftsfonden inrättas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att förslag snarast läggs fram om att en särskild egenavgiftsfond för kulturskapare inrättas i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 22 januari 1992 Hans Göran Franck (s) Thage G Peterson (s)