Riksdag och regering samt olika kulturvårdande myndigheter är eniga om att det svenska kulturlandskapet har ett oskattbart och omistligt värde för Sverige som land för det svenska folket. Detta har stadfästs genom lagstiftning, bl.a. i kulturminneslagen, PBL m.fl. lagar. Samma myndigheter är också överens om att våra kulturhistoriskt värdefulla ortnamn är omistliga kulturarv, som skall vårdas och bevaras.
Detta har kulturutskottet också framhållit i ett flertal betänkanden under senare år, senast i betänkandet 1991/92:KrU3, där det vidare anges att detta även var utgångspunkten när riksdagen år 1985 godtog regeringens förslag till riktlinjer för ortnamnsverksamheten.
Ortnamnen och kulturlandskapet hör intimt samman, ett kulturlandskap är inget kulturlandskap utan ortnamn. Detta framhålls i dag av fler och fler kulturansvariga, kulturbevarande myndigheter och organisationer. Många anser också att det är hög tid att ortnamnen får ett bättre skydd, samt att de tas in i kulturminneslagen på samma sätt som kulturlandskapet i övrigt är lagskyddat.
Som återges i ovannämnda betänkande KrU3 har riksantikvarieämbetet (RAÄ) hävdat att ortnamnen bör tas med i kulturminneslagen. Kulturmiljövårdens möjligheter att påverka andra myndigheters hantering av ortnamn och uppnå eventuella behövliga ändringar i dessa myndigheters instruktioner och att åstadkomma ''hänsynsparagrafer'' i annan lagstiftning skulle naturligtvis underlättas genom en sådan åtgärd.
Kulturminneslagen upptar i dag enbart materiella kulturminnen, men ortnamnen intar en sådan markant särställning bland icke-fysiska kulturminnen samt inom kulturlandskapet att det inte går att särskilja kulturlandskapet och ortnamnen. Detta hävdas också starkt från RAÄs kulturmiljöavdelning. RAÄ hävdar, bl.a. i ovannämnda skrivelse, att ortnamnen är ett oersättligt -- om än ett icke-fysiskt -- inslag i kulturlandskapet. Till skillnad från de flesta icke-materiella kulturyttringar har de en direkt anknytning till kulturlandskapet. Detta är i sig ett starkt argument för ett lagskydd.
Sveriges hembygdsförbund med 420 000 organiserade kulturintresserade medlemmar instämmer helt med RAÄ i dessa åsikter, att det inte går att skilja ut ortnamnen från kulturlandskapet i övrigt. Ortnamnen bör därför omfattas av samma skydd som kulturlandskapet i övrigt.
Båda riksantikvarieämbetet och Sveriges hembygdsförbund är representerade i ortnamnsrådet. De liksom andra berörda myndigheter och organisationer har kunnat konstatera att lantmäteriverket (LMV) i sin utarbetade skrift ''LMVs roll som ortnamnsmyndighet'', som är resultatet av den utvärdering LMV gjort av ortnamnsverksamheten 1985--1990 och som kulturutskottet hänvisar till i betänkandet KrU3, inte tagit med det som kulturutskottet och även riksdagen ansett grundläggande för ortnamnsvården: Det är av stort kulturhistoriskt och socialt värde att nedärvda ortnamn vårdas och bevaras.
Dessa grundläggande direktiv från riksdag och regering har inte heller förts vidare till fastighetsbildningmyndigheter och fastighetsregistreringsmyndigheter i LMVs instruktioner till dessa. Det är som framgår av det ovannämnda ställt utom allt tvivel att ortnamnsvården behöver förstärkas med en hänsynsparagraf i kulturminneslagen.
Vi föreslår mot denna bakgrund att riksdagens riktlinjer för ortnamnsvården sammanställs till en hänsynsparagraf i kulturminneslagen samt att riksantikvarieämbetet får i uppdrag att utforma en sådan bearbetning av kulturminneslagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utforma en ''hänsynsparagraf'' för ortnamnsvården inom kulturminneslagen.
Stockholm den 22 januari 1992 Sigrid Bolkéus (s) Gunnar Thollander (s)