Utredningen ''Öppenhet och minne'' förde fram tanken på att öppna nya lands/länsarkiv. Avsikten därmed är att föra arkiven närmare sina utnyttjare och invånarnas historia närmare människorna.
En organisationskommitté har utrett och lämnat förslag till statliga arkivdepåer. Enligt kommittén bör inte landsarkivet i Vadstena byggas ut ytterligare. I stället förordas att ett nytt landsarkiv inrättas omfattande Kronobergs, Kalmar och Blekinge län.
Vi anser att det finns starka skäl att förlägga det nya landsarkivet till Kalmar.
Som skäl härför vill vi framföra följande:Kalmar uppfyller de kriterier som organisationskommittén ställer på platsen för ett nytt landsarkiv i sydöstra Sverige.Kalmar län har en arkivvolym som är nästan lika stor som Kronobergs och Blekinge län tillsammans.I Kalmar finns en högskola under stark utveckling med en särskild profil på mediaområdet med FOJO-fortbildning för journalister. Samarbete med kommun- och landstingsarkivet samt folkrörelsearkivet skulle vara mycket lämpligt. Det folkrörelsearkiv som för närvarande finns inrymt i Folkets Hus i Kalmar borde samlokaliseras med det nya arkivet. Samverkan borde även kunna etableras med Domkyrkoarkivet, gymnasieskolans arkiv samt Länsmuseets och Konstmuseets arkiv.Inom Samhall/Kalmarsund finns en särskild reprograficentral med högt utvecklad teknisk kunskap i datoriserad mikrofilmning. Samhall Informationsteknik AB i Kalmar är Nordens största mikrofilmningsenhet. Man har där kapacitet att utan ytterligare investeringar åtaga sig uppdrag att mikrofilma de handlingar som skall arkiveras vid en depå i sydöstra Sverige.Vid etablering av ett nytt landsarkiv bör det även vara lämpligt att erbjuda utomstående -- de s.k. herrelösa arkiven -- att förhyra arkivutrymme och på detta sätt ge forskare och övriga intresserade möjlighet att ta del av dessa arkiv.Ett landsarkiv i Kalmar skulle också kunna utformas som ett försöksarkiv, dit människor med handikapp skulla kunna komma och få möjlighet att forska. Lokalerna skulle redan från början göras tillgängliga och teknisk utrustning skulle finnas för att underlätta att ta del av arkiven.Också regionalpolitiska skäl talar för att en arkivdepå för sydöstra Sverige lokaliseras till Kalmar. Strukturomvandlingen i näringslivet har gått hårt fram och under det senaste året har nedläggning av företag och minskning av sysselsättningen varit betydande. Detta har också gällt den offentliga sektorn. Det senaste året har minst 175 statliga arbetstillfällen försvunnit från Kalmar genom förändringar på det statliga området. En lokalisering till Kalmar av ett landsarkiv vore därför en viljeyttring att staten ville ge också Kalmar län en del av statlig utlokalisering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett landsarkiv placeras i Kalmar.
Stockholm den 21 januari 1992 Marianne Jönsson (c) Agne Hansson (c)