Inom kulturområdet finns många verksamheter där de offentliga bidragen är av central betydelse för verksamheten. För de institutionella aktörerna finns en rådighet över och möjlighet till stabilitet och långsiktighet i planeringen genom systemet med grundbelopp, som säkerställer en över en längre tid överblickbar ekonomisk ram.
Många arbetar under samma förutsättningar som institutionerna vad gäller behovet av framförhållning i planeringen, avtal om engagemang etc. Detta gäller exempelvis många av de symfoniorkestrar som finns inom Sveriges Orkesterföreningars Riksförbund. De har generalprogram etc. i samma omfattning som institutionerna. Andra kulturaktörer exempelvis arrangerande musikföreningar eller inom teatersektorn har motsvarande förhållanden.
Svårigheten för dessa består till en del i att de erhåller besked om det eventuella statliga stödet mycket sent i planeringsförloppet. Under goda omständigheter kommer det ungefär i anslutning till halvårsskiftet och avser den spelsäsong som ligger närmast i tiden. Det är inte rimligt att då starta och genomföra planeringen för den säsongen. En omläggning görs nu av den statliga budgetcykeln. Därmed bör det skapas förutsättningar för att inte enbart lämna besked om anslagsbelopp för det närmast liggande spelåret utan att också utveckla tekniker för att genom ramar och bemyndiganden ge planeringsrådighet för flera spelår.
Kulturrådet bör därför ges i uppdrag att snarast gå igenom och på lämpligt sätt redovisa en analys av och förslag till åtgärder som leder till att den ovan redovisade effekten av sena besked elimineras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sättet för besked om stöd till verksamma inom kulturområdet.
Stockholm den 21 januari 1992 Per Olof Håkansson (s) Iréne Vestlund (s)