I Sverige fyller folkbiblioteksväsendet centrala uppgifter för vårt svenska kultur- och samhällsliv. Folkbiblioteken utgör en av de viktigaste kommunala kulturinstitutionerna, och det kommunala huvudmannaskapet har också inneburit att bokutlåningen och bokbestånden ökat kraftigt. Biblioteken är en viktig tillgång för information, kunskap och upplevelser, och en förstärkning av bibliotekens långsiktiga roll som informations- och kunskapskällor är inte bara en kommunal utan även en nationell angelägenhet. Det finns i samhället nu allt starkare signaler om att kommuner avser att belägga den kommunala bokutlåningen med avgifter eller att lämna ut den på entreprenad.
Avgifter på boklån måste avvisas, inte minst av demokratiska skäl, då det skulle kunna leda till att endast de resursstarka i samhället kan fortsätta att nyttja biblioteken. En sådan utveckling står i bestämd strid mot själva grundtanken för biblioteksverksamheten.
Om utvecklingen skulle visa att avgifter införs i många kommuner bör man överväga att införa en särskild bibliotekslag där avgiftsfri bokutlåning garanteras.
De kulturpolitiska målen får inte ställas mot de ekonomiska och andra kommersiella intressen som kan komma i en förlängning av en privatisering av biblioteken.
För att vi skall kunna upprätthålla en öppen debatt och opinionsbildning är det ett grundläggande krav att vi har en fri tillgång till information. Folkbibliotekens tjänster skall därför också i framtiden vara avgiftsfria och tillgängliga för alla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att folkbibliotekens bokutlåning också i framtiden skall vara avgiftsfri.
Stockholm den 16 januari 1992 Bo Nilsson (s) Birthe Sörestedt (s) Börje Nilsson (s)