Med regeringens förordning (1988:1195) den 17 november l988 med instruktion för Folkens museum -- etnografiska upphörde Kungl. Maj:ts förordning (1966:265) med instruktion för etnografiska museet att gälla.
Samtidigt infördes -- utan riksdagens föregående hörande -- ett nytt namn på museet. Det heter således numera Folkens museum -- etnografiska, dvs. det gamla namnet är på ett märkligt sätt påhängt det nya. Det nya namnet har väckt berättigad undran och oklarhet beträffande museets identitet. Även internationellt är det föga gångbart, även om etnografi på tyska heter ''Völkerkunde''.
Tyvärr kan det nya namnet även ge andra associationer. I ett annat, numera försvunnet, Tyskland talades om ''volkseigener Betrieb'', VEB, vilket i folkmun gärna blev ''Vaters ehemaliger Betrieb''. I Sverige har vi t.ex. Folkrörelsernas Konstfrämjande, för att ej tala om andra företeelser, där begreppet ''folkrörelse'' fått en mycket snävare politisk definition. ''Folk'' kan verkligen betyda så vitt skilda saker -- det är så att säga skillnad på folk och folk. I museinamnet är utrycket ''folkens'' helt missvisande. Etnografiska museet är ej mycket ''folkligare'' än t.ex. statens historiska museum, vilket ju kan sägas vara svenska folkets, dvs. nationens, museum, ej att förväxla med Nationalmuseum!
Ifrågavarande museum bör således snarast återfå sitt gamla, även internationellt välkända namn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär åtgärder för att Etnografiska museet i Stockholm återfår sitt traditionella namn.
Stockholm den 14 januari 1992 Birger Hagård (m)