Sedan 1935 har antroposofisk verksamhet bedrivits i det område som idag utgör Södertälje kommun. Verksamheten har stadigt vuxit i omfattning utgående från vård av utvecklingsstörda till att idag omfatta en rad områden som pedagogik, forskning, handel, småindustri, jordbruk, förädlingsindustri, sjukhusverksamhet etc. För närvarande befinner sig ca 1 000 personer i olika former av vård och/eller utbildning, från förskoleverksamhet till högskolestudier där.
Ett konkret kulturarbete inom alla nämnda livsområden har under decennier samlat erfarenheter som nu kommit att efterfrågas alltmer från hela landet. Särskilt uppmärksammas, även internationellt, integrationsfrågorna, hur samverkan kan äga rum mellan medicinska, pedagogiska, konstnärliga och vetenskapliga verksamheter. Ca 850 personer är anställda, motsvarande ca 700 heltidstjänster vid de ca 50-talet verksamheter som utgör den antroposofiska verksamheten inom kommunen.
Verksamheterna har under årens lopp tillkommit genom initiativ som tagits av enskilda eller grupper och är självstyrande. Man kan säga att hela arbetet utgör en pedagogisk provins som är uppbyggd ur folkrörelsekrafter.
Verksamheten är stadd i dynamisk utveckling, bl a är ett kulturhus under uppförande för att kunna tillmötesgå det ökande intresset. Hitintills har utställningar bl a om trädgårdskonst, waldorfpedagogik och arkitektur arrangerats, som besökts av 100.000-tals människor. Institutionerna har öppnats för studiebesök. Under 1991 togs ca 20.000 studiebesök emot till institutionerna i Järna. Seminarier och kulturkonferenser för intresserade arrangeras löpande. Med rätta anses Järna utgöra centrum för antroposofisk verksamhet i norra Europa.
För att bättre kunna möta intresset och för att kunna vidareutveckla dialogen och kulturverksamheten påbörjades under slutet av 1988 byggnationen av kulturhuset. Arkitekt är Erik Asmussen, som genom sin arkitektur i Järna givit ett bidrag till att göra både platsen och svensk arkitektur känd långt utöver Sveriges gränser. I anläggningen rör det sig om ett försök att förverkliga något av Allkonstverket, som levt som en vision bland så många av vår tids stora arkitekter. Det gäller i första hand samklangen mellan arkitektur, måleri och skulptur, och så de musikaliska och dramatiska konsterna som får sin plats i det rymliga scenrummet.
Auditoriet rymmer 500 åskådare. I anläggningen ingår dessutom konferenslokaler, cafeteria m.m. Den totala golvytan är 3.500 m2. Den sammanlagda byggnadskostnaden är beräknad till 45 milj.kr.
Till dags dato har ca 29 milj.kr. donerats från 1000-tals enskilda personer, företag, stiftelser och fonder, kommunen, Akademien för de fria konsterna och Deras Majestäter konungen och drottningen.
Kulturverksamheten i Järna, som under de senaste åren manifesterats i initiativet till att skapa ett aktivt och levande kulturhus, tillhör den typ av enskilda initiativ som bör uppmuntras och stödjas.
För att göra det möjligt för Antroposofiska Sällskapet att komma ytterligare en bit på vägen mot att kunna färdigställa Kulturhuset i Järna föreslår jag, att regeringen använder en del ur anslaget B 2, Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet m m., till regeringens disposition, eller på annat sätt stöder detta ändamål.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stimulera till fortsatta enskilda kulturinitiativ genom resursstöd till Kulturhuset i Ytterjärna, Södertälje kommun.
Stockholm den 22 januari 1992 Ylva Annerstedt (fp)