Om länen skall fullfölja regeringens och riksdagens uppdrag att ansvara för den regionala utvecklingen vad gäller arbetsmarknad, utbildning, kultur m.m. krävs också en regionalt förankrad nyhetsförmedling.
Det är regionalpolitiskt viktigt att radio och TV speglar förhållandena någorlunda likvärdigt från olika delar av landet.
Länet utgör den enhet som i allmänhet ligger till grund för samhälls- och näringslivsplanering. Med ett fåtal undantag sammanfaller de med landstingsområdena. Det samarbete som på det regionala planet finns mellan kommuner sker i allmänhet mellan kommunerna i ett län. Förenings- och organisationslivet har ofta organisatoriska distrikt som sammanfaller med länen. Även kulturlivet i övrigt har många gånger en länsfördelning. Då det gäller Gävleborgs län kan nyhetssändningarna över Mittnytt ses i både Gästrikland och Hälsingland.
Vid distriktsvisa sändningar t.ex. under valrörelsen kunde däremot inte hela Gävleborgs län nås med samma sändning eftersom Hälsingland tillhör nedre Norrlandsdistriktet och Gästrikland Gävle-Daladistriktet.
Självfallet väger det allmänna intresset för länets invånare att tillhöra samma TV-distrikt lika tungt som för invånare i andra län.
För möjligheten att skapa en gemensam identitet i länet spelar en rätt avgränsad regional TV en stor roll. Detta synsätt ligger också i linje med målsättningen för de regionala sändningarna.
Riksdagen har vid upprepade tillfällen uttalat sig för en delning av TV-området. Inom de berörda länen finns en stor enighet om att ett snabbt genomförande av delningen är nödvändigt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om TV-distriktens länsvisa indelning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Gävleborgs län bör vara ett sammanhållet län i TVs distriktsindelning.
Stockholm den 10 januari 1992 Sinikka Bohlin (s) Axel Andersson (s) Widar Andersson (s) Sigrid Bolkéus (s) Karl Hagström (s) Ulrica Messing (s)