Under hela den period som staten bidragit med ekonomiskt stöd för utgivning av dagstidningar har det övergripande målet för detta stöd beskrivits i termerna: konkurrens, valfrihet och mångfald.
Dagstidningskommittén preciserade i sitt betänkande ''Reformerat presstöd'' (SOU 1988:48) de presspolitiska nyckelbegreppen.
Den presspolitiskt eftersträvade mångfalden avser bredd i nyhetsförmedling och opinionsbildning. Med konkurrens förstås valfrihet och alternativ på läsarmarknaden. Det presspolitiskt centrala är i mångfaldsperspektivet antalet självständiga redaktionella produkter.
Kommittén föreslog utifrån dessa principer nya regler för det selektiva stödet. Kommittén föreslog också bytande resurser för utvecklingsstöd till dagspressen för att långsiktigt förbättra tidningars ekonomi bl.a. genom samverkan på olika områden.
Diskussionen om presstödet har under hela den period det utgått koncentrerats på det selektiva stödet utformning och omfattning. Samtidigt som detta stöd är avgörande för upprätthållande av mångfalden i svensk dagspress finns det anledning att peka på det omfattande stöd som utgår generellt. Distributionsstöd, reducerad reklamskatt och samhällsinformation är exempel på detta. Det gäller vidare befrielse från mervärdesskatt som utgör det största stödet för dagspressen. Det ger mest stöd till de största och lönsammaste tidningarna. Frågan om skattebefrielse för upplageintäkter har varit uppe till prövning vid ett flertal tillfällen sedan 1959. Den förmånliga skattebehandlingen motiveras med dagspressens viktiga roll i den demokratiska processen i fråga om information, åsiktsbildning och granskning av samhällsutvecklingen.
I årets budgetproposition föreslås minskat stöd till dagspressen när det gäller driftsstöd och utvecklingsstöd. Motivering härför är det statsfinansiella läget. Jag godtar ett minskat stöd med denna motivering eftersom det finns ett visst utrymme för en sådan besparing. I budgetpropositionen görs emellertid en vidare åtgärd utöver att sänka statens kostnader för driftsstödet. Föredragande minister föreslår en ''nedskrivning med 5 % av bidragssatser och maximibelopp för hög- och medelfrekventa dagstidningar med allmänt driftsstöd. Motsvarande nedskrivning bör göras av stödbeloppen för lågfrekventa dagstidningar med allmänt driftsstöd och för dagstidningar med begränsat driftsstöd eller driftsstöd i särskilt fall''.
Centern har alltid slagit vakt om presstödet för att upprätthålla mångfald och fri opinionsbildning. Trots detta har flera dagstidningar tvingats lägga ner sin utgivning sedan presstödet infördes på grund av att det ekonomiska resultatet inte varit tillfredsställande ens med presstöd. Att i nuläget då vi står i en mycket besvärande tidningskonjunktur reducera presstödet för de enskilda tidningsföretagen skulle säkert leda till att ytterligare ett antal tidningar får ekonomiska svårigheter och tvingas lägga ned sin utgivning. Därmed skulle koncentrationen inom dagspressen öka ytterligare. Till detta kommer en stark koncentration inom etermedierna med litet antal aktörer.
De reduceringar som nu föreslås drabbar de tidningar som har svag ekonomi.
Enligt min uppfattning bör riksdagen inte nu besluta om en reducering med 5 % av bidragssatser och maximibelopp i bidragsförordningen. Förändringar måste föregås av en mer långsiktig bedömning och ge de enskilda tidningsföretagen möjlighet till anpassning av sina budgetar och sin verksamhet.
Eftersom jag tidigare redovisat att jag godtar en minskad anslagsram föreslår jag att besparingen i stället tas ut på utvecklingsstödet och samdistributionsrabatten. Mitt förslag är följande: Anslaget Driftsstöd till dagspressen 428 000 000 kronor, Utvecklingsstöd till dagspressen 7 800 000 kronor och Distributionsstöd till dagspressen 75 000 000 kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Driftsstöd till dagspressen för budgetåret 1992/93 anvisar 12 000 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit eller således 428 000 000 kr.,
2. att riksdagen till Utvecklingsstöd till dagspressen för budgetåret 1992/93 anvisar 6 000 000 kr. mindre än vad regeringen har föreslagit eller således 7 800 000 kr.,
3. att riksdagen till Distributionsstöd till dagspressen för budgetåret 1992/93 anvisar 6 000 000 kr. mindre än vad regeringen har föreslagit eller således 75 000 000 kr.
Stockholm den 27 januari 1992 Bengt Kindbom (c)