1988 års kyrkomöte begärde att regeringen skulle tillsätta en expertutredning med inriktning på att närmare klargöra Svenska kyrkans ekonomiska och rättsliga förhållanden (mot. 1988:2, 19 och 28:KL 5; Kskr 3).
Direktiv till en sådan utredning meddelades av regeringen den 16 februari 1989 (C 1980:02). Till utredare utsågs förra statsrådet, hovrättspresident Carl Axel Petri.
Direktiven innebär att utredningen har i uppdrag att redovisa ett fylligt underlag för en bedömning av vilka ekonomiska och rättsliga betingelser kyrkan lever under i dag och hur dessa låter anpassa sig till förändring av relationerna inom ramen för nuvarande samband mellan stat och kyrka eller förändringar med mer långtgående innebörd. Härvid bör övervägas vilka alternativa ekonomiska modeller som kan erbjuda sig för Svenska kyrkan. Utgångspunkten skall vara den i lagen om svenska kyrkan uppställda målsättningen att kyrkan genom sina församlingar skall upprätthålla en på demokratisk grund uppbyggd riksomfattande verksamhet. Resultatet av utvärderingen av kyrkomötesreformen bör också beaktas i arbetet. Jämförelser med andra folkkyrkor kan också enligt direktiven vara av värde för att belysa frågan. Redovisningen bör avse de olika politiska respektive teologiska principer som utgör bakgrund till de alternativ som presenteras. Utredningen bör utgå från Svenska kyrkans särskilda karaktär av öppen folkkyrka med rikstäckande verksamhet och demokratiska arbetsformer.
Utredningen har nu avslutat sitt arbete. Betänkandet kommer att överlämnas vid månadsskiftet januari-februari detta år.
Under tiden för detta utredningsarbete har riksdagen avvisat motioner från samtliga riksdagspartier på kyrka- stat-området med hänvisning till den pågående utredningen.
I fråga om den fortsatta beredningen av Petris utredning har förslag framlagts i motioner från folkpartiet liberalerna och socialdemokraterna.
I motion 1989/90 av Bengt Westerberg m.fl. föreslogs att samtal tas upp mellan regeringen och Svenska kyrkan, där regeringen klargör vilka villkoren är från statens sida för en relationsförändring. Först sedan ett sådant ställningstagande föreligger och sedan kyrkan haft tid att internt debattera förutsättningarna, kan man vänta att Svenska kyrkan själv skall ta det initiativ till relationsförändringar som regeringen efterlyst, sägs det i motionen.
I motion 1990/91:K208, också av Westerberg m.fl., föreslogs en tidsplan med målet att en relationsförändring skall kunna genomföras år 1995. Vidare anför motionärerna att sedan Petris utredning framlagt sina förslag, bör nästa steg bli ett samtal mellan regeringen och Svenska kyrkan, där regeringen klargör vilka villkoren är från statens sida för en relationsförändring. ''Ställer staten upp med den uppbördshjälp, som rimligen kommer att bli ett av utredningens huvudalternativ? Kommer den modell folkpartiregeringen (1979) valde med ett särskilt statsbidrag till kyrkan att följas i en kommande utfästelse från statens sida?'' frågar motionärerna. Sådana ställningstaganden måste göras av regeringen, gärna efter överläggningar med riksdagspartierna, och framläggas i nära anslutning till expertutredningens presentation av faktamaterialet, för att Svenska kyrkans företrädare skall kunna ta ställning till ett förslag om en relationsförändring, sägs det vidare i motionen.
I motion 1990/91:K624 av Bo Holmberg m.fl. föreslogs att det tillsätts en parlamentarisk beredning under hösten 1991 för att föra arbetet i Petris utredning vidare. ''Denna beredning bör med utgångspunkt från utredningens material kunna utforma politiskt väl förankrade förslag. Som ett led i detta arbete bör beredningen överlägga med företrädare för Svenska kyrkan. Beredningens slutresultat bör sedan bli föremål för en bred remissbehandling och därefter ställningstagande'', säger motionärerna.
På samma sätt som anförts i ovan refererade motioner anser också vi att det är nödvändigt att man när man i Svenska kyrkans församlingar och pastorat tar ställning till framtiden vid remissbehandlingen av Petris utredning har en klar bild av hur regeringen och riksdagspartierna ställer sig till Petris olika modeller.
När svenska kyrkans församlingar och pastorat skall ta ställning till Petris utredning, är det värdefullt för kyrkans förtroendevalda -- som i stor utsträckning också representerar de politiska partierna -- att ha en klar bild av hur regeringen och partiernas företrädare i riksdagen ställer sig till Petris olika modeller.
Petris utredning skall enligt direktiven ange flera olika alternativ, både när det gäller den ekonomiska framtiden för Svenska kyrkan och när det gäller statens och Svenska kyrkans juridiska förhållanden. Det underlättar Svenska kyrkans interna och externa opinionsbildning och dess ställningstagande om den vet vad staten är villig att erbjuda. Med stor sannolikhet återkommer, som ett av Petris alternativ, 1979 års förslag avseende det ekonomiska systemet, d.v.s. erbjudandet att staten tar upp kyrkoavgift tillsammans med skatteuppbörden, liksom sker i Finland. Står 1979 års regeringsförslag kvar? Bakom den fanns en reell riksdagsmajoritet. Troligen kommer också 1979 års förslag att Svenska kyrkan får behålla sina ekonomiska tillgångar i form av jord och skog att kvarstå. Kan staten acceptera detta? Och hur ser regering och riksdag på erbjudandet i 1979 års kyrkomötesskrivelse om att kyrkan därtill skulle få 275 milj.kr. om året i 1975 års penningvärde? Beloppet grundades på de reella statsbidrag som tidigare hade tillförts kyrkofonden. Nu har ju dessa upphört.
Självklart skall Petris utredning sändas ut på en bred remiss inom och utom Svenska kyrkan, men alternativet eller alternativen till de nuvarande relationerna stat--kyrka måste vara klart formulerade. Petri har inte haft i uppdrag att lämna ett alternativ. Vad regering och riksdag anser om hans modeller måste vara klart, annars diskuterar man i blindo inom de organ som skall svara på remissen. De realistiska förutsättningarna bör vara så tydliga, att man inte nödgas genomföra ytterligare en remissomgång för att få en relevant reaktion på framtidsalternativen.
Ger staten kyrkan möjlighet att få besked om vilka de ekonomiska och juridiska förutsättningarna är innan kyrkans förtroendevalda bestämmer sig, kan också kyrkan ta de initiativ som man på den statliga sidan sagt bör föreligga innan ett riksdagsbeslut om ändrade relationer kan tas.
En parlamentarisk beredning bör därför tillsättas för att klargöra riksdagspartiernas syn på de olika alternativen i Petris utredning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättandet av en parlamentarisk beredning för att klargöra riksdagspartiernas inställning till de olika modeller som framläggs i utredningen om svenska kyrkans ekonomiska och rättsliga förhållanden.
Stockholm den 27 januari 1992 Jan-Erik Wikström (fp) Carl-Johan Wilson (fp)