Vid internationella jämförelser har det visat sig att det lokala och regionala självstyret har varit särskilt välutvecklat i Sverige. Troligen beror detta på frånvaron av starka feodala maktapparater, och det berodde i sin tur på att småfolket kunde dra till skogs och överleva om herrarnas förtryck blev för starkt.
När länen inrättades på 1600-talet blev de verktyg för den statliga överhetens kontroll och skatteindrivning. Landshövdingarna har utsetts utifrån centralmaktens behov, inte utifrån befolkningens. På senare tid har utnämningarna alltmer fått karaktären av belöningar till framträdande politiker som gjort sitt. Det är egentligen ganska märkligt att länen och landshövdingarna -- dessa kvarlevor från ett odemokratiskt överhetssamhälle -- har kunnat leva vidare ända in i vår tid.
Demokratiskäl talar för att länsstyrelser och landshövdingar avskaffas som politiska instanser och ersätts med direktvalda regionala parlament respektive med valda ordförande i dessa parlament. Men det finns också en rad effektivitetsskäl för detta. Idag bedrivs dubbelarbete i län och landsting. Och för allmänheten är det ofta svårt att se var gränsen går mellan det statliga och det landstingskommunala ansvaret.
Det finns naturligtvis en del tekniskt/administrativa uppgifter av typ skatteuppbörd och körkortsregister som kan samlas i ett statligt regionkontor om detta är lämpligt. Fler uppgifter som idag ligger på både landsting och länsstyrelser kan också med fördel flyttas över på primärkommunerna. Den exakta gränsdragningen mellan länstinget, den statliga lokala administrationen och kommunerna får klarläggas av den kommitté vi föreslår senare i denna motion.
I flera län/landsting diskuteras idag förändringar i de komplicerade relationerna mellan regionernas olika statliga och kommunala instanser. Den extremt orationella läns- och landstingsindelningen kring Göteborg är ett exempel bland flera. Det innebär ett särskilt problem, vars lösning inte kan avvakta att länsting införs över hela landet. Det råder bred politisk enighet där om att man måste göra något och om man ändå stuvar om kan man lika gärna ta ett helhetsgrepp och införa ett länsting direkt.
Den beredning som behövs av denna fråga är först och främst politisk, de tekniska aspekterna har behandlats i flera hyllmeter av betänkanden. Vi föreslår tillsättande av en parlamentarisk kommitté med representation från alla riksdagspartier och med sikte på att ett konkret förslag till länsting skall läggas före nästa val 1994. Kommittén bör också arbeta på ett sådant sätt att det reformarbete som pågår idag för att förenkla och demokratisera på den regionala politiska nivån underlättas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen tillsätter en parlamentarisk kommitté med uppgift att lägga fram förslag till länsting enligt vad i motionen anförts om att stimulera regionalt reformarbete.
Stockholm den 25 januari 1992 Johan Lönnroth (v) Berith Eriksson (v) Elisabeth Persson (v) Gudrun Schyman (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v)