Datainspektionens (DI:s) uppgift är att verka för att automatisk databehandling av personuppgifter inte medför otillbörligt intrång i enskilda personers integritet och att god sed iakttas i kreditupplysnings- och inkassoverksamhet. Inspektionen har under senare år vidtagit kraftiga rationaliseringsåtgärder och verksamhetsmålet med full kostnadstäckning av hela verksamheten har uppfyllts.
Vi kan emellertid konstatera att den nuvarande höga utvecklingstakten på det ADB-tekniska området kommer att hålla i sig. Ny teknik kommer att användas för personregistrering. Utvecklingen mot effektivare och billigare ADB-utrustningar förväntas leda till att dagens datatillämpningar får en allt större spridning.
Till detta skall läggas att kraven på en effektivisering av den offentliga sektorn liksom nya organisationsformer på olika samhällsområden kommer att medföra krav på en ökad samordning av olika databaserade informationssystem. Denna utveckling kommer inte minst att bli tydlig på den kommunala sidan genom den administrativa omdaning som den nya kommunallagen för med sig. Bransch- och strukturrationaliseringar inom den privata sektorn kommer ytterligare att förstärka denna utveckling.
Sammantaget medför de förhållanden som här beskrivits ökade risker för otillbörligt intrång i den personliga integriteten.
Det pågående förändringsarbetet i datalagsutredningen (Ju 1989:02) kan inte komma att påverka inriktningen av DI:s arbete under 1992/93. En genomgång av DI:s verksamhetsplan visar att kraven på inspektionen kommer att öka på i stort sett alla verksamhetsområden. Detta gäller särskilt tillstånds-, tillsyns- och regelgivningsverksamheten. DI kan inte tillgodose kraven på dessa områden utan ytterligare resurser. Det är således nödvändigt att DI genom höjd kostnadsram ges förutsättningar att förstärka sin grundorganisation.
Regeringen föreslår en kostnadsram för DI 1992/93 på totalt 20.312.000 kronor. Utgiftsramen för inspektionen bör enligt regeringen beräknas med utgångspunkt i en resurstilldelning som realt motsvarar 99,5 % av föregående års utgiftsram. För DI innebär det ett besparingskrav på 0,5 % -- 95.000 kronor.
Den av regeringen föreslagna kostnadsramen för 1992/93 medför att DI får ökade svårigheter att avsätta resurser för tillsynsverksamheten. Det kan leda till att innehållet i inspektionens verksamhet måste omprövas. Enligt vår mening vore en sådan utveckling oroväckande ur integritetssynpunkt.
Vi socialdemokrater anser att det föreslagna besparingskravet om 0,5% (95.000 kronor) inte bör läggas på DI. Vi anser vidare att DI skall ges ökade resurser till tre handläggare för förstärkning av de ovan nämnda verksamhetsområdena. Kostnaden för personalförstärkningen och lokaler har beräknats till 1.230.000 kronor för budgetåret 1992/93. Vårt förslag leder, om det antas, till ökad säkerhet för den personliga integriteten.
Personalförstärkningen ryms inom ramen för beräknade intäkter för inspektionens verksamhet och påverkar således ej statens budgetsaldo. DI:s utgiftsram för 1992/93 bör således fastställas till 21.637.000 kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utgiftsramen för datainspektionen för budgetåret 1992/93.
Stockholm den 24 januari 1992 Thage G Peterson (s) Catarina Rönnung (s) Kurt Ove Johansson (s) Sören Lekberg (s) Torgny Larsson (s) Ulla Pettersson (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Elvy Söderström (s) Odd Engström (s)