Vi har vant oss vid reklam i TV och finner inte detta något konstigt eller stötande. Inom kort tillåts även reklam i radio, med ett undantag -- närradion.
Närradion har blivit ett omtyckt medium för många organisationer och lyssnare. Samtidigt vet alla som sysslat med ideellt arbete, att det är svårt att rekrytera medarbetare som har tid och kraft att arbeta kontinuerligt helt utan ersättning med exempelvis radioprogram. Med närradiosändningar följer också en hel del fasta kostnader som är svåra för en förening att finansiera.
De närradiosändande organisationerna i landet har genom Sveriges Närradioförbund fastslagit att man vill ha en avreglerad närradio, som bland annat innebär fri finansiering. Detta är faktiskt ett villkor för att närradion skall kunna utvecklas och bli det lokala informationsmedel som var tänkt. Idag sker det motsatta, nämligen att närradiosändningar läggs ner på grund av att föreningar inte klarar av att finansiera närradion.
För föreningslivet gäller det inte i första hand att tjäna pengar på radiosändningar, utan att kunna finansiera en radioverksamhet så att föreningslivet får möjlighet att föra fram sina åsikter.
Det är osannolikt att organisationer skulle komma att tjäna otillbörligt på sponsring genom reklam. Däremot kan säkert en liten reklamsnutt från ortens ICA- eller Konsumaffär -- eller liknande -- innebära det ekonomiska tillskott som behövs för att föreningen skall klara kostnaderna för närradion.
Närradion får inte bli en kanal enbart för resursstarka organisationer. Även andra föreningar måste få en möjlighet att göra sin röst hörd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillåta reklam även i närradion.
Stockholm den 27 januari 1992 Gudrun Norberg (fp)