Ingen skall diskrimineras på grund av sin sexuella läggning. Det är därför mycket angeläget att samhällets attityd är entydig. Den självklara utgångspunkten måste vara att diskriminerande lagstiftning undanröjs.
År 1987 fattade riksdagen flera beslut som syftade till att förhindra diskriminering av homosexuella. Olaga diskriminering utvidgades till att även omfatta diskriminering som sker på grund av att någon är homosexuell. Sambolagen kom även att gälla homosexuella par i form av lagen om homosexuella sambor. Men, flera förändringar återstår att genomföra.
För närvarande upplever vi att våldet mot minoriteter ökar. Invandrare hotas och allvarliga övergrepp sker. Detta ökande våld har även kommit att drabba homosexuella. Kraftfulla åtgärder har vidtagits för att markera samhällets attityd mot de grupper som bedriver rasistisk och invandrarfientlig propaganda och uppmuntrar och deltar i aktiviteter av sådan karaktär. Det är viktigt att samhället visar samma konsekventa inställning till alla minoritetsgrupper. Dit hör även homosexuella. Förbudet mot hets mot folkgrupp bör utvidgas till att även gälla homosexuella. En utredning bör också vidtas för att kartlägga våldet mot homosexuella.
Diskriminering kan ske på olika sätt. Dold men även en del öppen kan vara svår att komma åt och åtgärda. En del beror på okunskap en del på rädsla och oro inför det som anses annorlunda. Därför är det viktigt med kunskap. Skolorna har i sin sex- och samlevnadsundervisning ett stort ansvar för att eleverna ges en saklig information om homosexualitet och homosexuellas situation. Att ta död på myter är en förutsättning för en förändrad inställning. Då skulle fördomar och attityder som har sin grund i okunskap minska. Det är därför viktigt att lärare som skall undervisa om sex och samlevnad ges tillräckliga kunskaper om homosexuella i utbildning och fortbildning.
Inom följande områden diskrimineras homosexuella fortfarande: Reglerna om giftorätt, underhåll m.m. är inte tillämpliga på två sambor av samma kön. Man har inte möjlighet till efterlevandepension enligt lagen om allmän försäkring. Eftersom de, till skillnad mot sambor av olika kön, inte kan gifta sig för att få denna rättighet bör regeringen positivt pröva möjligheten till efterlevandeskydd.
I förordningarna om grupplivförsäkring för AMU- elever, doktorander och värnpliktiga behandlas homo- och heterosexuella sambor olika. Andra exempel på olika behandling är bestämmelserna om familjebidrag, bostadsbidrag och näringsbidrag i familjebidragslagen. Dessa utesluter sambor av olika kön. Sambor av samma kön har inte rätt att anta den andres efternamn och inte heller att kombinera den andres namn med sitt eget.
Sambolagens rättigheter vad gäller vård av sjukt barn gäller inte för sambor av samma kön enligt försäkringskassans föreskrifter. Eftersom antalet dagar för vård av sjukt barn följer barnet innebär en ändring av föreskrifterna alltså inte någon merkostnad för samhället. Däremot torde det vara till fördel för barnet om det vid sjukdom vårdas av någon som det känner väl.
En lagstiftning om möjlighet till registrerat partnerskap för homosexuella skulle kunna omfatta lika rätt i lagstiftning och förordningar och undanröja de missförhållanden som angivits ovan. Dock anser jag att det är viktigt att diskriminerande lagstiftning snarast undanröjs i väntan på en lag om registrerat partnerskap. Därför borde riksdagen ge detta regeringen tillkänna.
En parlamentarisk utredning tillsattes 1991 för att utreda möjligheterna till och förutsättningarna för ett registrerat partnerskap. Det är angeläget att dess arbete slutförs så att riksdagen ges möjlighet att fatta beslut i frågan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvidgning av lagen mot hets mot folkgrupp,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kartläggning av våldet mot homosexuella,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättring av lärarutbildningen,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av lagen om allmän pension vad gäller efterlevandeskydd och vård av sjukt barn,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grupplivförsäkring för AMU- elever, doktorander och värnpliktiga,3
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det angelägna i att utredningen om registrerat partnerskap slutförs snarast.4
Stockholm den 24 januari 1992 Christina Linderholm (c)
1 Yrkande 3 hänvisat till UbU 2 Yrkande 4 hänvisat till SfU 3 Yrkande 5 hänvisat till AU 4 Yrkande 6 hänvisat till LU