TV-våldet påverkar oss. Det vet vi. Bara i Sverige har vi mer än trettio års erfarenhet av TV-tittandets effekter.
Men vad vet vi om effekterna av videotittandet? Vad vet vi om effekterna av den våg av grovt underhållningsvåld, som förmedlas via det ständigt växande utbudet av inspelade hyrkassetter?
Som förmedlare av grovt spekulativt underhållningsvåld är videon vida överlägsen TV:n, i synnerhet som vi har möjlighet att se kassett efter kassett med extrema våldsinslag. Vi kan backa tillbaka filmerna och se de grövsta vidrigheterna gång på gång.
Våld föder våld sägs det ofta. Omvänt kan vi nog hävda bestämt att kärlek lever av att kärlek se. Att vuxenvärlden vill kämpa mot det våld som visas i många filmer kan förhoppningsvis påverka videoutvecklingen i positiv riktning. Det är vi vuxna som producerar, importerar, distribuerar och tillhandahåller videofilmer och videoapparater i alla dess former. Därför bär vi ansvaret inför den uppväxande generationen.
De flesta svenskar skulle reagera med avsky för en videofilm med extremt våld. De har en värderingsgrund som får dem att vända sig mot denna typ av våld.
Men för en grupp ungdomar som inte fått någon etisk grunduppfattning kan det visade våldet i sig innebära ett förmedlande av värderingar som kan sätta djupa sår. Tänk om filmer med underhållningsvåld och filmer med extremt våld leder till en idealisering av våldet! Precis som de flesta lärt sig att avvisa grovt och meningslöst våld genom inlärda värderingar så visar historien att det går att inlära värderingar som förhärligar våld riktat mot den enskilda medmänniskan.
Efter snart 12 års debatt, utredande och lagstiftning är det fortfarande möjligt att idag helt lagligt hyra eller köpa en videofilm med våldsinslag, trots att den förbjudits av filmcensuren. Vanlig spelfilm som skall visas offentligt på biograf förhandsgranskas! Videofilm som hyrs ut eller säljs har samhället bara möjlighet att efterhandsgranska genom rättslig prövning.
Trots att det kommit tre videovåldslagar under 1980- talet (820801, 860101, 890101) och en lag på 1990-talet (910101) har det ej inneburit att de mest våldsinriktade videogrammen försvunnit från marknaden. Finns videogrammen ute på marknaden någon tid kommer de omedelbart att kopieras.
Trots att förhandsgranskningsmodellen blir mindre effektiv ju längre vi väntar med den, är den dock mer effektiv än varje form av efterhandsgranskning.
Om vi i vuxenvärlden för våra barn och våra ungdomars skull vill ha så få av de råaste filmerna tillgängliga är förhandsgranskning en bra modell.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär ett förslag till lag om förhandsgranskning av de filmer och videogram som försäljs eller uthyrs till allmänheten.
Stockholm den 21 januari 1992 Åke Carnerö (kds) Ulf Björklund (kds)