Den 6 november 1991 antog riksdagen det vilande förslaget till Yttrandefrihetsgrundlag, en helt ny grundlag som reglerar yttrandefriheten i elektroniska ljud- och bildmedier. YGL trädde i kraft den 1 januari 1992.
Den nya grundlagen innebär utan tvekan en förstärkning av skyddet för yttrande- och informationsfriheten i dessa medier och äger närmast sin motsvarighet i en annan grundlag, Tryckfrihetsförordningen, TF, som reglerar yttrande- och informationsfriheten i tryckta medier.
I den kammardebatt som föregick höstriksdagens beslut framhölls från flera av de ledamöter som på olika sätt varit engagerade i arbetet med den nya grundlagens tillkomst -- och även deltagit i ett första beslut, våren 1991, om antagande av den nya grundlagen -- att ''det fanns vissa brister och skönhetsfläckar i lagen'' och att ''man inte kunde vara nöjd på alla punkter'' och att ''det därför fanns utrymme för förbättringar här och var''. Just själva möjligheten och behovet av att ändra och förbättra YGL på vissa punkter framställdes av flera talare t.o.m. som ett bärande argument för att rösta ''ja'' till den nya grundlagen!
Själva är vi helt obundna av tidigare agerande i frågan och riktade vid kammardebatten därför hård kritik mot vissa delar av grundlagsförslaget.
Yttrande- och informationsfrihet är en av det öppna, demokratiska rättssamhällets viktigaste grundförutsättningar. Varje inskränkning i dessa fundamentala friheter måste vara noga övervägda, preciserade och motiverade och dessutom hållas på ett absolut minimum. Det är vidare nödvändigt att svensk lagstiftning harmonierar med av Sverige ratificerade internationella konventioner.
YGL:s 1 kap. 12 § andra stycket öppnar en möjlighet för lagstiftaren att utfärda generella förbud mot reklam. Bestämmelsen är uteslutande tillkommen för att tills vidare hålla de i Sveriges Radio-koncernen ingående programbolagen fria från reklamsändningar. Public-service- verksamhetens struktur, organisation och finansiering är dock inte en gång för alla given, utan måste fortlöpande kunna anpassas till tidens anda, den tekniska utvecklingens möjligheter och inte minst marknadens krav och villkor. Det är vidare troligt att public-service-verksamheten, inte minst av rättslikhetsskäl, i fortsättningen bör regleras i lag snarare än genom avtal.
Möjligheten att kunna utfärda generella reklamförbud är en orimlig inskränkning av informations- och yttrandefriheten som inte hör hemma i ett öppet, demokratiskt rättssamhälle. Reklam som huvudsaklig eller kompletterande inkomstskälla för elektroniska ljud- och bildmedier är en nödvändighet för deras möjligheter att existera och överleva på samma sätt som reklam är en förutsättning för den fria pressens existens. Någon motsvarande bestämmelse om möjlighet att i vanlig lag utfärda generellt reklamförbud finns mycket riktigt inte heller i Tryckfrihetsförordningen!
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avskaffa 2 kap. 12 § andra stycket, i yttrandefrihetsgrundlagen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reklamen, public-service- verksamheten m.m.
Stockholm den 23 januari 1992 Henrik S Järrel (m) Björn von der Esch (m)