Sverige står inför en etermediarevolution. Inför förändringarna i vår omvärld och teknikens utveckling, kan inte längre anhängare av det statliga monopolet på radio och TV stå emot. Radio och TV avregleras, om än i sakta mak.
Först ut blev TV. Hösten 1990 tillsattes en parlamentarisk beredning som fick till uppgift att föreslå regler och ramar för en tredje markdistribuerad TV-kanal. Under våren presenterades förslaget och sedan började spektaklet. Förhandlingar, spekulationer, oklarheter. Resultatet av allt detta blev dock att den markdistribuerade TV-kanalen får finansieras med reklam. Det politiska priset för att också Sverige skall få en från staten fristående och kommersiell TV-kanal har dock varit betydande.
Regler och pekpinnar från staten kommer att styra såväl kanalens programinnehåll som reklamen den kommer att sända. Sverige har i praktiken fått en statligt styrd men privat driven och finansierad TV-kanal. Vi befinner oss fortfarande långt från målet, en verkligt fri TV.
Under våren 1991 presenterades också förslaget till ny yttrandefrihetsgrundlag, som riksdagen slutgiltigt antog i oktober 1991. Lagen har tillkommit för att skapa ett grundlagsskydd för etermedia som, har det sagts, skall bygga på samma principer som tryckfrihetsförordningen för tryckta medier. Det finns dock i grundlagen inslag som beskär yttrandefriheten, nämligen den paragraf som gör det möjligt att i allmän lag förbjuda reklam i radio och TV. Utnyttjas paragrafen innebär det ett brott mot den av Sverige undertecknade Europa-konventionen för mänskliga rättigheter, vilken skyddar yttrandefriheten även i kommersiella sammanhang.
Trots de brister som finns i den nya grundlagen, röstade jag för den. Jag ser dock grundlagen enbart som ett första steg mot att etermedia garanteras fullständig yttrande- och informationsfrihet. Därför behövs en revidering av grundlagen, ett arbete som bör starta omgående och som måste avslutas inom tre år, det vill säga efter valet 1994. Ett starkt grundlagsskydd som garanterar etermediernas frihet från statlig inblandning och styrning är nödvändig och får inte ta ytterligare 25
år.
I december förra året presenterades ett förslag till ny kabellag som riksdagen sedermera antog. I korthet innebär lagen möjlighet för lokala reklamfinansierade reklamsändningar. Även denna lag är ett utslag av statliga pekpinnar och regler som skall styra såväl programinnehåll som vilken reklam som får sändas och inte sändas.
Under våren 1992 har regeringen aviserat en proposition om lokal- och reklamfinansierad ljudradio. Inför denna är förväntningarna stora, inte minst om regeringen kommer att leva upp till regeringsförklaringens utfästelser om i princip fri etableringsrätt för radio.
I begreppet ''fri'' ligger innebörden att staten inte skall styra innehållet i sändningarna. Gör staten det, är mediet per definition inte fritt utan kontrollerat.
I första hand har det politiska intresset att kontrollera innehållet i sändningarna fokuserats kring reklamen. Många svenska politiker tycks inte inse att reklam är en del av yttrandefriheten och skall ges i princip samma friheter och ramar som det tryckta och talade ordet. De politiska ''insatserna'' har dock inneburit regler som beskär reklamen vad avser dess volym, till vilka målgrupper den får riktas och när den får sändas.
Det totala utbudet av reklamtid begränsas i första hand av koncessionerna. Den tillgängliga tiden begränsas ytterligare av regler om hur stor del av programtiden som får innehålla reklam och hur långa reklaminslagen får vara samt när dessa reklaminslag får läggas. Vidare råder ett totalt reklamförbud under samt före och efter barnprogram.
För programföretagen betyder begränsningarna i den totala reklamtiden, att priserna på annonstiden drivs upp. Det blir nödvändigt för att programverksamheten skall kunna finansieras genom intäkterna från reklamen under den tillåtna annonstiden.
Samtidigt som reklamen är programföretagens finansieringskälla och villkor för överlevnad, spelar reklamen också en viktig roll för konkurrerande företag på marknaden. I sin andra roll som budbärare av kommunikation från företag till konsumenter, liksom företag emellan, är reklamen en garant för pris- och prestationskonkurrens samt för fri etablering. Det är för övrigt en av anledningarna till att EG-domstolen i ett par prejudicerande fall funnit att reklambegränsningar, genom att hindra etableringen av nya förtag och begränsa handeln mellan medlemstaterna, strider mot Rom-fördraget.
När priserna på reklamtiden höjs, gynnar detta de större, marknadsledande företagen, som därmed kan befästa sin position. Man skulle kunna säga att de högre annonspriserna blir till en konkurrensfördel för dessa företag i förhållande till mindre konkurrenter. Reklambegränsningarna sägs ha motiverats av etermediernas stora genomslagskraft. Dessa begränsningar leder nu till, också beroende på etermediernas genomslagskraft, att nuvarande marknadsstruktur blir befäst eftersom utmanare får det svårare att konkurrera.
Detta får naturligtvis en rad konsekvenser för konkurrens och prisbildning. En av dem som drabbas i förlängningen är naturligtvis konsumenten, som får betala priset för detaljregleringarna.
Vad beträffar de ramar som behöver ställas upp, inom vilka vår ekonomi skall fungera, är inte alltid statisk lagstiftning det bästa, särskilt inte på ett område som är föremål för så snabba förändringar som just etermedierna. I flera europeiska länder har istället en ''utomrättslig'' normering föredragits som är mer flexibel och ändamålsenlig än lagstadgande regler och förbud.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att revidera yttrandefrihetsgrundlagen i syfte att garantera etermedierna frihet från statlig styrning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsekvenserna av detaljregleringen i lag av reklam i etermedia.
Stockholm den 27 januari 1992 Per Stenmarck (m)