Det finns en betydande enighet bland lagstiftare och allmänhet att våldsskildringar i film och videogram som kan medföra skador framför allt hos barn och ungdom bör begränsas eller förhindras. Meningarna är dock delade om vilka medel som behövs för att nå det målet.
Det explosionsartade utbudet av videofilmer har medfört att barn ser mycket mer på TV och video. Det sker i hög utsträckning utan att vuxna deltar i vare sig tittandet eller i förklarande resonemang i efterhand. Från inte minst sociala myndigheter, Hem och skola-föreningar och polisens sida har man kunnat iaktta en klar försämring av barns och ungdomars känsla för att värna om varandra. Undersökningar från flera kommuner i landet visar att en ökad labilitet och oro kan spåras som en direkt följd av vissa videoutbud. Många unga människor får en felaktig verklighetssyn som leder till oanade och tragiska konsekvenser. Det må vara knytnävsslag eller sparkar som i filmen inte ger effekter, men som i det verkliga livet får fruktansvärda konsekvenser. För många som inte kan hålla isär dessa skilda situationer har konsekvenserna blivit förödande med misshandel och till och med dödsfall som resultat.
Det finns ingen enkel lösning att komma till rätta med ett skadligt videoutbud. Som vi tidigare påpekat för riksdagen så skulle en förhandsgranskning vara ett gott komplement. Efterhandsgranskningen riskerar att bli både ineffektiv och dyrbar.
Den förstärkta lagstiftning som vi förordar kan synas strida mot våra grundläggande synpunkter på tryckfriheten. Men då måste man inse den oerhörda skillnad som ligger mellan det tryckta ordet och suggererande våldsfilmer. Vi menar att när det gäller våldsskildringar i film och videogram så har man allt för länge tillgodosett producentintressena på konsumentsidans bekostnad.
Föräldrarna har huvudansvaret för barnen, så är naturligtvis också fallet när det gäller att skydda barnen från skada p.g.a. videovåld. Vi menar inte att samhället skall ta över föräldraansvaret, men med politiska beslut bör vi ändå underlätta för föräldrarna att ta detta sitt föräldraansvar. Det kan vi göra bl.a. genom att begränsa spridningen av de allra grövsta avarterna av videofilmer medelst en generell förhandsgranskning.
Sociala hänsyn måste få ta över i avsikt att skydda svagare part. Så är det t.ex. på en rad områden alltifrån agaförbud, stränga trafikregler till påbjudande krav om jämställdhet och god yttre miljö. Situationen beträffande videovåld är densamma.
Den mycket långtgående jämställdhetslagen till skydd för t.ex. kvinnor i arbetslivet och förbud mot diskriminering borde också kunna vara tillämplig på detta område med tanke på den förnedrande kvinnosyn som så ofta kommer till uttryck i det förråande videoutbudet. I riksdagen har flera gånger framställts krav om hårdare tag mot sexuella trakasserier. Dessa avarter förefaller små i förhållande till den förnedrande och perversa kvinnosyn som återfinns på många videogram.
Det är angeläget att komma bort ifrån ett utbud av pornografiska scener eller sadistiska aktiviteter som uppenbart skapar stor ångest hos barn, som både psykiskt och fysiskt lever ganska oskyddade och ofta i socialt utsatta miljöer. FN-konventionen om barns rättigheter förpliktar också Sverige att skydda barn mot ''information och material som är till skada för barnets välfärd''. En sådan programförklaring förpliktar också våra lagstiftare att inte sörja enbart för barnens materiella välfärd, den psykiska hälsan kräver också sina skyddsnät.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förhandsgranskning av våldsvideo i avsikt att hejda/hindra det förråande videoutbudet.
Stockholm den 23 januari 1992 Isa Halvarsson (fp) Elver Jonsson (fp) Erling Bager (fp) Barbro Westerholm (fp) Bengt Rosén (fp)